• Nincs találat

Elkötelezettség a művészet iránt

Mattioli: a humanitárius bankár, aki megmentette az olaszországi zsidókat

A második világháború idején Raffaele Mattioli zsidó kollégáit védte az Olaszországban bevezetett antiszemita törvényektől. Humanitárius tevékenységét most az Intesa Sanpaolo Történeti Levéltárában és az olaszországi Diplomáciai Fesztiválon méltatják.

Alastair Smart

28/01/2022

Raffaele Mattioli több volt a Banca Commerciale Italiana (COMIT) egy fontos beosztású munkatársánál. Az emberiség szempontjából legnagyszerűbb tetteit teljesen más területen vitte véghez. 
Mattioli 1895-ben született az olasz Adria-parti Vasto városában, közgazdasági diplomát szerzett, majd letöltötte katonai szolgálatát. Ezt követően kitűnő eredménnyel levizsgázott, hogy közhivatalnokként munkába állhasson.   
Huszonhét évesen már a milánói kereskedelmi kamara főtitkárává nevezték ki. Három évvel később alkalmazta a COMIT, ahol aztán szakmai pályafutása hátralévő részét töltötte. (1925-től egészen 1972-es nyugdíjazásáig különféle beosztásokban dolgozott a banknál – az utolsó tizenkét évben már a bank elnökeként.) 

Raffaele Mattioli New Yorkban, 1944. november – 1945. március Fotó: Carlyle

A második világháború kitörése előtti hónapok sötét időszakot jelentettek Olaszország számára. A Mussolini-kormány egy sor hírhedt faji törvényt fogadott el, amelyek drámai változást hoztak az ország zsidóságának életébe. A zsidó gyermekeket, diákokat kitiltották az állami iskolákból és egyetemekről, de a zsidó iskolai és egyetemi oktatóknak is távozniuk kellett. Az intézkedések nyomán a zsidókat eltávolították a közalkalmazotti állásokból, az állam kisajátította a zsidók vagyonát, ezenkívül megtiltották, hogy zsidók és katolikusok egymás közt házasodjanak. 

Mattioli gyűlölte mindazt, ami a hazájában zajlott, mert ez olyan volt számára, hogy őt idézzük, mint »végtelen szakadékba zuhanni«. Megesküdött, hogy mindig az igazság oldalán áll

A törvények hitetlenkedéssel vegyített kiábrándultságot keltettek. Az ország több mint 40 milliós népességből mindössze 48 ezer főt kitevő olaszországi zsidók köztudottan jól beilleszkedtek a társadalomba. 
Mattioli gyűlölte mindazt, ami a hazájában zajlott, mert ez olyan volt számára, hogy őt idézzük, mint „végtelen szakadékba zuhanni”. De ő megesküdött, hogy mindig az igazság oldalán áll, és „nyitott szemmel, éber szellemmel teszi a dolgát”.
Ez számára elsősorban azt jelentette, hogy segíti zsidó munkatársait a COMIT-nál, ahol akkoriban ügyvezetői beosztásban dolgozott. A bankot nem sokkal a Wall Street-i tőzsdekrach után államosították, és az 1938-as faji törvények jogilag lehetetlenné tették a mintegy 70 zsidó alkalmazott számára, hogy megtartsák állásukat. Mattioli azonban eltökélte, hogy megtalálja a módját, miként segítsen rajtuk. 
Ott volt például Antonello Gerbi esete, akit Mattioli 1932-ben nevezett ki a COMIT kutatási osztályának élére. Az ügyvezető igazgató azt találta Gerbi védelmére a leghatékonyabb módszernek, ha vízumot igényel a nevében, hogy kollégája Peruba utazhasson.

Az elutazás hivatalos indoklása szerint Gerbi kiküldetésbe indult a limai Banco Italiano bankhoz, amelyben a COMIT-nak volt egy csekély részesedése. Állítólag a perui gazdaságot vizsgáló, fontos projektben kellett volna közreműködnie. Gerbi 1938-ban hajózott ki Genovából, és egy hónappal később már munkába is állt. 
A COMIT többi zsidó alkalmazottjához hasonlóan 1939-ben ő is megkapta felmondását. Ám a Banco Italiano azonnali hatállyal alkalmazta, végleges szerződéssel. (A háború után Mattioli visszavette egykori kollégáját a kutatási osztályon betöltött régi beosztásába, amikor az visszatért Olaszországba.)

Raffaele Mattioli és Antonello Gerbi a milánói Piazza della Scalán található BCI-központ tetején, 1932. május 15.
Antonello Gerbi Peruban, 1939 körül
Gerbi perui gépjárművezetői engedélye, 1939
„A faj védelme”, 6. szám, 1938. október 20.

Mattioli, a „tiszteletbeli zsidó”
Mattioli hasonló módon segített a COMIT központi igazgatójának, Giorgio Di Verolinak, azzal a különbséggel, hogy Veroli New Yorkba tette át székhelyét. Gondoskodott arról, hogy a bank nem emigrált zsidó alkalmazottainak túlnyomó többsége korengedménnyel, igen kedvező anyagi feltételek mellett nyugdíjba vonulhasson. Mattioli nem ok nélkül nevezte magát „tiszteletbeli zsidó”-nak, és ezt a címet büszkén viselte.

Mattioli gondoskodott arról, hogy a bank nem emigrált zsidó alkalmazottainak túlnyomó többsége korengedménnyel, igen kedvező anyagi feltételek mellett nyugdíjba vonulhasson. Mattioli nem ok nélkül nevezte magát »tiszteletbeli zsidónak«

Giovanni Malagodi milánói íróasztalánál, 1935
Raffaele Mattioli huszonöt éves korában, 1920 júliusa. Fotó: Attilio Badodi
Carlo Morpurgo fényképe, 1930
Di Veroli a helyettesével, Emilio Mayerrel a BCI New York-i képviseletén, 1950 körül

Mivel az Intesa Sanpaolo az a bank, amely az évtizedek során lezajlott több vállalategyesítés után a COMIT-ból létrejött, az Intesa Sanpaolo Csoport Történeti Levéltárában számos írás maradt fenn arról, hogyan vélekedett Mattioli az olasz faji törvényekről.
Az elmúlt néhány évben a levéltárosok katalogizálták és közzétették Mattioli írásait. Barbara Costa, az Intesa Sanpaolo Történeti Levéltárának vezetője szerint „nem csupán bankcsoportunk vállalati »emlékezetéről« van szó, hanem egy felbecsülhetetlen értékű, közös kultúrkincsről.”
Costa az Intesa Sanpaolo Történeti Levéltárának forrásait felhasználva tízperces videót készített Mattioliról Raffaele Mattioli tevékenysége az antiszemita üldözésekre válaszul címmel. A bank ezzel a filmmel vett részt az október 13. és 22. között lezajlott, idei Diplomáciai Fesztiválon. A Rómában több mint egy évtizede évente megrendezésre kerülő fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek ismert előadók, hogy megvitassák a nemzetközi diplomácia és a világpolitika helyzetét.

Az archívum lehetőséget nyújt arra, hogy rekonstruáljuk Raffaele Mattiolinak az olasz zsidók megmentésére irányuló megannyi tettét” – Barbara Costa, az Intesa Sanpaolo Történeti Archívumának vezetője

A BCI utasításai a bankfiókoknak arról, hogy mi a teendő a német katonák inváziója esetén; 1943. október 21-i körlevél.
Az Olasz Szociális Köztársaság (RSI) 1944. január 4-i törvényerejű rendelete a zsidók minden vagyonának elkobzásáról.
Raffaele Cantoni Mattiolinak küldött levele, amelyben segítséget kér, 1935. december 26.
Mattioli levele Brusának, amelyben tájékoztatást kér a BCI-nél vezetett zsidó számlákról és széfekről.
a BCI-nél vezetett zsidó számlákról és széfekről, 1943. december 16.

„Az archívum lehetőséget ad arra, hogy rekonstruáljuk Raffaele Mattiolinak az olasz zsidók megmentésére irányuló megannyi tettét” – mondja Costa. „Mindent megtett, ami emberileg lehetséges volt, hogy megmentse a veszélybe került ártatlan életeket, és megélhetést biztosítson nekik. Az összes kockázatot mérlegelve segített az embereken, mielőtt túl késő lett volna.”
Barbara Costának a Mattioli életéről és munkásságáról készített filmje itt tekinthető meg.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4