• Nincs találat

A változás bajnoka, a jövő építője

Fenntarthatóság

Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője

Az Intesa Sanpaolo csoport pénzügyi vezetője nyilatkozik arról, miért tartozik szervesen a bank önmagáról kialakított képéhez, hogy a pénzügyi szektort a dolgok jó irányba fordításának szolgálatába állítsa.

Rhiannon Edwards

23/12/2020

Az Intesa Sanpaolo nemrégiben bejelentette, hogy egymilliárd euróval bővíti a körforgásos gazdaságot finanszírozó alapját, így 6 milliárd euró áll az átállni kívánó vállalkozások rendelkezésére. Az alapnál bármilyen méretű, körforgásos projekteken dolgozó vállalkozás pályázhat finanszírozásra, kedvező kamatozás mellett. Az alap működtetése mellett a bankcsoport nagy sikert aratott a körforgásos gazdaságot finanszírozó kötvényével is, miközben már környezetvédelmi hitelesítő adatok figyelembe vételével is nyújt üzleti ingatlanhiteleket.
Több mint 30 éves banki tapasztalattal a háta mögött Stefano Del Punta, az Intesa Sanpaolo pénzügyi vezetője számára egyértelmű, miért tartozik nagymértékben a bank önmagáról kialakított képéhez, hogy a finanszírozást a dolgok jó irányba fordításának szolgálatába állítsa. „A bankcsoport részvényeinek húsz százalékát alapítványok birtokolják, ezért számunkra alapvető fontosságú, hogy kiemelten odafigyeljünk a társadalmi kérdésekre... Napjainkban az egyik legfontosabb dolog, amit a társadalomért tehetünk, hogy teszünk valami jót az éghajlatért.”
A bank legutóbb elfogadott stratégiájában Carlo Messina vezérigazgató merész ambíciót fogalmazott meg az Intesa Sanpaolo számára: mégpedig azt, hogy kötelezze el magát a környezetvédelmi, társadalmi és irányítási célkitűzések mellett. A környezetvédelmi, társadalmi és irányítással kapcsolatos kötelezettségvállalások szempontjából Olaszországban jelenleg az Intesa Sanpaolo minősítése a legjobb: az Ellen MacArthur Alapítvánnyal immár ötödik éve folytatott partneri viszonya nagyban hozzájárul ehhez az eredményhez.

"Napjainkban az egyik legfontosabb dolog, amit a társadalomért tehetünk, hogy teszünk valami jót az éghajlatért."

Stefano Del Punta, az Intesa Sanpaolo pénzügyi vezetője

Del Punta úgy véli, az olyan vállalatok támogatása, amelyek úgy döntenek, hogy most változtatnak és vállalják ezeket a kötelezettségeket, nemcsak etikai szempontból helyes, hanem üzleti szempontból is ésszerű. „Ezek a vállalatok jobbak, és nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresek a jövőben, mint azok, amelyek nem alkalmazzák a körforgásos folyamatokat” – emeli ki.
A járvány világszerte megakasztotta a vállalatok beruházásait és növekedését.
Del Punta – különösen új vakcinával a láthatáron – bízik abban, hogy a vállalatok újraindítják a beruházásokat. „Erős fellendülésre számítunk... Sajnos, 2020 a majdnem teljes készenléti állapot éve volt” – állapítja meg. Az olasz vállalatok magabiztosan néznek a jövőbe, példát mutatnak a világnak. „Rendkívül dinamikus a kis- és középvállalkozói ügyfélkör... nagyon tevékenyek, gyorsan kiaknázzák a piaci lehetőségeket” – mondja Del Punta.
Napjainkban ugyanakkor számos globális erő hat a banki tevékenységre. Nem csupán a környezeti változások és a világjárvány hatása, hanem a változó Európa is, főként most, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból. A Brexit szomorú esemény Del Punta számára, akinek személyes emlékei vannak londoni éveiről, de a változás egyben új lehetőségeket is teremt. „Nem állunk messze egy olyan határokon átnyúló konszolidációs hullámtól, amelynek során páneurópai nagybankokat hozunk majd létre” – árulja el. „Ezt a folyamatot pedig az első széksorból szeretnénk látni, nem a hátsó ülésről.”

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Tervezzünk okos városokat
Fenntartható jövő mindenki számára
Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4