• Nincs találat

Az innováció ösztönzése

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Az innováció ösztönzése

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról

Az Intesa Sanpaolo legújabb kutatása szerint Olaszország termelésének ma már több mint 10 százaléka származik biogazdaságból. Ez kétszer annyi, mint az Egyesült Királyságban. A biogazdaság egyedül Olaszországban kétmillió munkahelyet biztosít.

24/11/2022

Az Intesa Sanpaolo legújabb kutatása szerint Olaszország termelésének ma már több mint 10 százaléka származik biogazdaságból. Ez kétszer annyi, mint az Egyesült Királyságban. A biogazdaság egyedül Olaszországban kétmillió munkahelyet biztosít.
A biogazdaság gazdálkodás minden olyasmivel, amit biomassza vagy biológiai folyamatok segítségével állítunk elő. Ide tartozik a mezőgazdaság, az erdészet és a halászat, de kiterjed az olyan ipari ágazatokra is, mint az élelmiszer- és a papíripar, valamint a biotechnológia és a vegyipar egyes részei. Érthető, hogy a biogazdaság az Európai Unió fenntarthatósági céljainak egyik pillére, a fenntartható fejlődési terv sarokköve.

"Erős közösségeket kovácsol össze azzal, hogy olyan gazdaságot hoz létre, amely képes tiszteletben tartani a környezetet. A biogazdaság rendkívül fontos a biológiai sokféleség csökkenésének megakadályozásában."

Laura Campanini, az Intesa Sanpaolo kutatási részlegének pénzügyi és helyi közszolgáltatásokért felelős vezetője

Miért kell a biogazdaságnak körforgásosnak lennie?
A világ biogazdaságának több mint felét az élelmiszerek és a mezőgazdaság teszi ki. Az EU fontos célkitűzése, hogy az ágazaton belüli folyamatokat a körforgásos gazdaság eszméihez igazítsa, teljessé tegye a köröket. „A mezőgazdasági, élelmiszeripari értéklánc minden egyes szakaszában különböző típusú és mennyiségű hulladék keletkezik” – folytatja Campanini, megjegyezve, hogy az EU-ban jelenleg egy főre 171 kilogramm megtermelt hulladék jut. Ezt biomasszaként lehetne felhasználni.

A biogazdaság rendkívül fontos a biológiai sokféleség csökkenésének megakadályozásában. - Laura Campanini, az Intesa Sanpaolo kutatási osztályának pénzügyi és helyi közszolgáltatásokért felelős vezetője

Arra, hogyan befolyásolhatja a változást a biogazdálkodási szemlélet, jó példa a biológiailag lebomló műanyag alternatívákra, például a biológiailag lebomló szemetes és élelmiszerzacskók használatára áttérés. Ez lehetővé teszi a hulladékok zárt körforgását, mivel ezek az elemek biológiai anyagból készülnek, így más biológiai anyagokhoz hasonlóan lebomlanak.
A biogazdaságba a textil- és ruhaipar is beletartozik: a selyem, a pamut és a gyapjú például mind természetes szálakból készülnek. Mivel rendkívül sok mindent ölel fel, a biogazdaság optimalizálása nem csupán a világ fenntarthatóbbá válását segíti elő, hanem új lehetőségeket is kínál az üzleti növekedés szempontjából is: ehhez azonban kifinomult gondolkodás és együttműködés szükséges.

"Úgy vélem, a nemzetközi szintű együttműködés nagyon fontos. Másrészt a biogazdasággal kapcsolatos konkrét projekteknek figyelembe kell venniük a helyi körülményeket. "

Stefania Trenti, az Intesa Sanpaolo ipari kutatásért felelős vezetője

Olaszországban a jobb minőségű termelésre összpontosító kisebb gazdaságok nagy száma azt jelenti, hogy az ország élen jár az optimalizált mezőgazdaságban.

A világjárvány még nyilvánvalóbbá tette, hogy a gazdasági fejlődés modelljeit újra kell gondolni. - Stefania Trenti, az Intesa Sanpaolo iparági kutatórészlegének vezetője

Az Intesa Sanpaolo élen jár a zöld finanszírozásban
Az Intesa Sanpaolo élen jár a fenntarthatósági gyakorlatok terén a pénzügyekben: 2017-ben bocsátotta ki első zöld kötvényét, és 6 milliárd eurós, kifejezetten a körforgásos gazdaságnak szánt hitelkeretet hozott létre vállalkozásoknak, hogy áttérjenek a körforgásos megoldásokra, ideértve a biogazdaságokat is.
„A gazdaság e részének fejlesztése mindenkinek kiemelten fontos, ezen belül a fenntarthatóság válik az első számú szemponttá. A világjárvány még nyilvánvalóbbá tette, hogy a gazdasági fejlődés modelljeit újra kell gondolni” – állítja Trenti.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Fenntartható jövő mindenki számára
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4