• Nincs találat

Fenntartható jövő mindenki számára

Fenntarthatóság

Fenntartható jövő mindenki számára

A környezeti-társadalmi hatású banki tevékenységről, az „impact bankingről” szóló második cikkünkben az Intesa Sanpaolo vezetői vázolják azokat a fő stratégiákat, amelyek lehetővé teszik a bank és ügyfelei számára, hogy a társadalom és a környezet szempontjából valódi változást idézzenek elő.

Giulia Rhodes

01/04/2021

„Ha változtatásokra van szükségünk a környezet és a fenntarthatóbb gazdaság érdekében, akkor ezekhez finanszírozást is biztosítanunk kell” – mondta Elena Flor, az Intesa Sanpaolo vállalati és társadalmi felelősségvállalásért felelős vezetője a bankok környezeti-társadalmi szerepvállalásának témájában (impact banking) tartott webináriumon. Mint hangsúlyozta, a környezeti, társadalmi, irányítási (ESG) irányvonal óriási lehetőségeket rejt magában.
Flor közel két évtizede dolgozik a fenntarthatóság-finanszírozás területén, s mint arra felhívta a figyelmet, az ESG kontextusa gyorsan változik. „Eleinte ez csak a filantrópiáról szólt, és amolyan mellékes tevékenység volt. Most azonban már része a stratégiánknak. Befolyásolja azt, hogyan végezzük üzleti tevékenységünket – fogalmazott. Szavai szerint téved az a vállalat, amelyik azt hiszi, hogy megpihenhet az ESG-babérjain, hogy „kipipálhatja” ezt a feladatot. Ugyanis egyre nagyobb a nyomás szabályozási tekintetben, az érdekeltek részéről fokozott érdeklődés tapasztalható: a befektetők a részvények kiválasztásakor figyelembe veszik az ESG-tényezőket, míg az ügyfelek és a munkavállalók ugyanezt teszik a termékek vagy munkahelyek kiválasztásakor. A versenytársak pedig aktívabbak, mint valaha.

"A környezeti, társadalmi, irányítási (ESG) irányvonal óriási lehetőségeket rejt magában."

Elena Flor, az Intesa Sanpaolo vállalati és társadalmi felelősségvállalásért felelős vezetője

Ez a pozitív nyomás és a hatósági ellenőrzés lendületben tartja ezt a törekvést. Flor hangsúlyozta, a bank büszke arra, hogy szerepel a Dow Jones fenntarthatósági indexeiben (az egyetlen olasz bank, amely felkerült erre a listára). De az „impact bankká” váláshoz vezető út nem könnyű. „A lécet újra és újra felemelik. Egyre nehezebb megőrizni a vezető helyet ezen a területen, ám a munka megéri a fáradságot. A kutatások szerint a jó ESG-teljesítményt nyújtó vállalatok közép- és hosszú távon jobb pénzügyi eredményeket mutatnak fel. Rugalmasabbak és alacsonyabb kockázati profillal rendelkeznek” – hangsúlyozta.
Az Intesa Sanpaolo az Ellen MacArthur Alapítvány globális pénzügyi szolgáltatási partnereként régen elkötelezte magát a körforgásos gazdasági modellre való áttérés mellett, szemben a lineáris „gyártás-felhasználás-hulladéktermelés” modellel. Massimiano Tellini, a bank innovációs központjának körforgásos gazdaságért felelős vezetője ismertette a pénzügyi szolgáltatások szerepét ebben a meghatározó átalakulási folyamatban. Rámutatott: ahogy sorra megmutatkoznak a gazdaságban a Covid-járvány hatásai, ez a feladat is egyre sürgetőbbé válik, hiszen mindig is a pénzügy volt a fellendülés, az újjáépítés alapja.

Biztosítanunk kell, hogy az új szemléletmódnak meghatározó eleme legyen az együttműködés, és egységesen alkalmazzák minden ellátási láncban. „Közös perspektívával kell rendelkeznünk, amelynek a lényege, hogy mindenki segíthet. Az európai gazdaság az élre állt abban, hogy más, jobb módon építse újjá magát. Most, hogy az Egyesült Államokban Joe Biden lett az elnök, globálisan új helyzet állt elő számunkra” – érvelt Tellini, megjegyezve: a bankoknak támogatniuk kell ügyfeleiket abban, hogy „átalakítsák üzleti modelljüket, új felfogásban beszéljenek az értékteremtésről, és csökkentsék üzleti tevékenységük kockázati profilját”
A körforgásos gazdaság biztosítja az ehhez szükséges eszközöket. Tellini a műanyag igencsak „aktuális” témáját hozta fel példának. „A problémák okait vizsgáljuk, nemcsak a hatásaikat. A műanyag nem komposztálható, ezért egy olyan céggel működünk együtt, amely komposztálható élelmiszer-csomagolóanyagot állít elő. Egy káros hatású anyagot helyettesíthetünk olyan anyaggal, amely eleve úgy készült, hogy hasznosuljon”

"Küldetésünk az új technológiák és ötletek felfedezése, valamint a legsikeresebbnek bizonyuló innováció felismerése"

Luigi Ruggerone , az Intesa Sanpaolo trendelemzési és alkalmazott kutatási vezetője

Ez a „természeti tőke” megújítására alkalmas üzleti módszereket és technikákat, valamint egy megreformált üzleti modellt eredményez, amely kevésbé van kitéve az erőforrások rendelkezésre állásának, az áringadozásoknak, és a hosszú értékláncok mentén jelentkező működési fennakadásoknak.
Luigi Ruggerone , az Intesa Sanpaolo trendelemzési és alkalmazott kutatási vezetője a webináriumon arról beszélt, hogy az innováció hajtóerejét az emberek, az ő igényeik és életmódjuk jelenti, és ez a tényező fenntartható üzleti tevékenység szempontjából is kulcsfontosságú. „Küldetésünk az új technológiák és ötletek felfedezése, valamint a legsikeresebbnek bizonyuló innováció felismerése” – magyarázta. A központ mesterséges intelligenciával (AI) és idegtudománnyal (NS) foglalkozó laboratóriumai új lehetőségeket és azok potenciális felhasználási módozatait kutatják, valamint azt, hogy ezek milyen értéket nyújthatnak a bank és az érdekeltek számára. „A technológia fő célja az kell, hogy legyen, hogy jobbá tegye az életünket. Ez lehet egy olyan robot, amely autista gyermekeknek segít egyedül felöltözni, vagy mesterséges intelligencia, amellyel az éghajlati viszonyokat előrejelző modelleket készíthetünk” – mondta a kutatási terület vezetője. 
Jóllehet Ruggerone munkája során számos izgalmas ötlettel találkozik, két olyan tendenciát emelt ki, amelyet különösen fontosnak tart abból a szempontból, hogy az egyes iparágak és társadalmak előtt új lehetőségek nyíljanak a fokozottabb fenntarthatóság elérésére. Az első ezek közül az emberi egészséget és életciklust támogató technológia. „Lehetővé teszi a társadalom számára, hogy egészségesebbé váljon, jobban védve legyen a betegségektől, és segítséget nyújtson a rászorulóknak” – mondta. Erre jó példa a közelmúltból a COVID-19 genom szekvenálását célzó, kiemelten fontos feladat ellátása mesterséges intelligencia alkalmazásával.

"A technológia fő célja az kell, hogy legyen, hogy jobbá tegye az életünket."

Luigi Ruggerone , az Intesa Sanpaolo trendelemzési és alkalmazott kutatási vezetője

A közlekedés és a mobilitás területén is kiemelt fontosságú az innováció – erre irányul a pénzinzézet Innovációs Központjának start-up akcelerátor programja. „Olyan fejlesztésekről van szó, amelyek mindannyiunk számára rendkívül jelentősnek bizonyulnak majd” – mondta Ruggerone.
„A jobb jövő felvázolása azonban a múlt kincseinek megosztását is jelenti” – kezdte hozzászólását Laurence Aliquot, az Intesa Sanpaolo művészeti, kulturális és történelmi örökséggel foglalkozó részlegének kulturális promócióért, marketingért és partnerkapcsolatokért felelős igazgatója. Szavai szerint környezeti-társadalmi hatású tevékenységet végző bankként nemcsak az ország gazdasági növekedéséhez, hanem kulturális és polgári fejlődéséhez is hozzá kell járulniuk. „Olaszország művészeti öröksége az egész emberiséget megilleti. Ez az Intesa Sanpaolo társadalmi szerepvállalásának egyik fontos alkotóeleme” – fogalmazott.
A művészet – tette hozzá Aliquot – rendkívül fontos gazdasági eszköz is egyben, amely idegenforgalmi vonzerővel bír és munkahelyeket teremt. De az átvitt értelemben vett értéke is óriási egy olyan jövőben, amelyben a vállalatok szemléletmódjában nagyobb hangsúlyt kap a pozitív társadalmi-környezeti hatásokra törekvés.

"Bankként nem tárgyi javakat kínálunk, hanem inkább egy olyan kapcsolatot, amelynek meghatározó eleme a bizalom, különösen, ha pénzügyekről van szó."

Laurence Aliquot, az Intesa Sanpaolo művészeti, kulturális és történelmi örökséggel foglalkozó részlegének kulturális promócióért, marketingért és partnerkapcsolatokért felelős igazgatója

A bizalmat pedig nehéz elérni és könnyű elveszíteni. Ez a munka azt üzeni, hogy törődünk ügyfeleinkkel és a tevékenységünk által érintettekkel, így segít szorosabb, bizalmon alapuló kapcsolatot kiépíteni” – mutatott rá Aliquot, hansúlyozva: a vállalatok művészeti szerepvállalásának a tágabb értelemben vett társadalom javát kell szolgálnia. „Nem az a célunk, hogy a konferenciatermeink falát teleaggassuk gyönyörű festményekkel. Mindig is arra törekedtünk, hogy ezeket az alkotások mindenki számára elérhetők legyenek” – mondta.
A bank eddigi három, a nagyközönség számára nyitott Gallerie d'Italia múzeuma jövőre egy negyedik, a fotográfiának és a digitális művészetnek szentelt kiállítóhellyel egészül ki Torinóban. Aliquot szerint a régóta működő Restaurációs program révén a közösségek Olaszország-szerte közvetlen haszonélvezői a bank kezdeményezésének. „Nemcsak híres alkotásokat állítunk helyre, hanem olyanokat is, amelyek egy adott helyhez kötődő értéket képviselnek. Ezeket aztán visszaadhatjuk az érintett közösségnek” – mondta Laurence Aliquot, kiemelve: a történelem is része a jövőnknek, és ha megosztjuk egymással örökségünket és értékeinket, megváltoztathatjuk a világot.”

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4