• Nincs találat
Körforgásos gazdaság

Hogyan lehetünk jobb felhasználói a vizeinknek, biztosítva a gazdaság, a társadalom és a természet gyarapodását?

A hatékony vízgazdálkodás a körforgásos gazdaság egyik legfontosabb alapelve, amelyet a hulladéktermelés és a környezetszennyezés kiküszöbölésére, a termékek és anyagok körforgására, valamint a természet regenerálására irányuló tervezés vezérel.

12/12/2023

A víz létfontosságú életforrásunk - mégis, ahogy az éghajlat változik, egyre több embernek kell szembenéznie vagy fog hamarosan szembenézni a vízhiánnyal. A World Resources Institute szerint már most is a világ lakosságának több mint fele évente vízhiánynak van kitéve. Az előrejelzések szerint 2050-re a vízigény világszerte 20-25%-kal fog növekedni.

A vízgazdálkodás a körforgásos gazdaság egyik legfontosabb eleme. A vízgazdálkodással megvédhetjük az ivóvízforrásokat és a tengeri élővilág élőhelyeit.

Három intézkedés járul hozzá a hatékony vízgazdálkodáshoz. Először is, csökkenteni kell a vízfelhasználást. Másodszor, újra kell újra kell hasznosítanunk a vizet. Harmadszor pedig helyre kell állítanunk és regenerálnunk kell a természetes vízrendszereket.

A vízfelhasználás csökkentése otthon kezdődik, minden egyes ember vízfogyasztásával és tudatos használatával. A valódi hatás érdekében azonban egész iparágaknak kell megváltozniuk, a mezőgazdaságtól a divaton át az építőiparig és a gyártásig.

A talajvizet jelenleg a feldolgozóipar, a bányászat, az olaj- és gázipar, az energiatermelés, a gépipar és az építőipar vonja el. 

A globális felszín alatti vízkivételek mintegy 70%-át élelmiszer-, rost-, állattenyésztési és ipari növények termesztésére használják fel.

A vízhasználat csökkentése otthon kezdődik, minden egyes ember fogyasztásával és tudatos felhasználásával. De a valódi hatás érdekében egész iparágaknak kell megváltozniuk.

Az iparban a víz újrafelhasználása az egyik legfontosabb módja az édesvízfogyasztás csökkentésének és a globális lakosság vízellátásának biztosításának.

A körforgásos gazdaságban való gondolkodás azt mutatja, hogy az egyik folyamat szennyvize egy másik folyamat bemeneti vize lehet. Ahogyan egy magánszemély összegyűjtheti az esővizet, hogy azt a kerti növényekre használja, az ipari folyamatokból, például az energiatermelésből származó vizet öntözésre lehet használni.

A vízforrások védelme és a természetes vízrendszerek regenerálása létfontosságú a vízbiztonságunk szempontjából, biztosítva a megfelelő és rugalmas vízellátást és a vízi élőhelyeket az élővilág számára.
A hatékony vízgazdálkodással megelőzhetjük a vízhiányt, és hosszú távon biztosíthatjuk gazdaságunk, társadalmunk és természetünk virágzását.

Nézze meg a videót és tudjon meg többet!

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4