• Nincs találat

Luca Matrone az afrikai Éghajlatvédelmi ...

Fenntarthatóság

Luca Matrone az afrikai Éghajlatvédelmi Beruházási Platformról

A platformban történő részvételével a bank megerősítette elkötelezettségét az afrikai energiahiány megszüntetése iránt – derül ki Luca Matrone alábbi cikkünkben közölt nyilatkozataiból.

06/12/2021

A platformban történő részvételével a bank megerősítette elkötelezettségét az afrikai energiahiány megszüntetése iránt – derül ki Luca Matrone alábbi cikkünkben közölt nyilatkozataiból.
Sürgős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy lépést tarthassunk a világszerte fokozódó villamosenergia-igénnyel. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint ehhez 2050-ig 131 billió dollárt kell beruházni a megújuló energiaforrásokba.
Az invesztíciókra különösen égető szükség van Afrikában, ahol különben 2030-ra több mint 600 millió ember – a teljes lakosság 36 százaléka – maradhat áram nélkül.

Tavaly, amikor Bentoe Tehoungue, a libériai egészségügyi minisztérium családegészségügyi igazgatója e-mailben segítséget kért a Covid-járvány leküzdéséhez, a fő kérése az áramellátás megoldására irányult. Az egészségügyi dolgozók Afrika-szerte megbízhatatlan, sőt veszélyes fényforrások mellett dolgoznak; emiatt gyakran kénytelenek elhalasztani a vizsgálatot és a nélkülözhetetlen kezeléseket, vagy hazaküldeni a betegeket.

Amíg egy napenergia-beruházással nem sikerült javítani a helyzeten, a nigériai Ebenebe közösségi középiskola évekig nem jutott áramhoz; pálmagyümölcsök eladásából szereztek pénzt generátorbérlésre, hogy legalább a végzős diákok letehessék a gyakorlati számítógépes vizsgákat.

Kétségtelen, hogy Afrika növekvő energiaigényére csak a megújuló energiaforrások jelenthetnek megoldást. Ázsia után ez a világ második legnépesebb régiója, és demográfiai szempontból a leggyorsabban növekvő földrész. 2030-ra Afrika teljes lakosságának több mint 50 százaléka városokban él majd.

Jóllehet az előrejelzések szerint az afrikai gazdasági növekedés gyorsulására számíthatunk, ez önmagában még nem elegendő a strukturális kihívások megoldásához.

Ezért az Intesa Sanpaolo az olasz bankok közül elsőként csatlakozott az Éghajlatvédelmi Beruházási Platformhoz (Climate Investment Platform, CIP), amely köz- és magánfinanszírozó intézményeket tömörít azzal a céllal, hogy a megújuló energiával kapcsolatos fejlesztéseket támogasson az egész világon.
A CIP az alábbi szervezetek együttműködéséből született:
·       Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA);
·      Sustainable Energy for All (Fenntartható energia mindenkinek);
·      az Egyesült Nemzetek Szervezetének Fejlesztési Programja (UNDP);
·      és a Zöld Klíma Alap.
A szervezet a finanszírozási tevékenység bővítésére törekszik, hogy ambiciózus éghajlati célok eléréséhez biztosítson forrásokat az egyes országoknak, különösen az olyan fejlődő régiókban, mint amilyen Afrika.

Az IRENA 180 országgal működik együtt a fenntartható energiára épülő jövő támogatása érdekében. A CIP keretében az Intesa Sanpaolo kész megosztani a  tiszta energiát hasznosító nagylétesítmények építésének finanszírozásában szerzett nemzetközi tapasztalatait, valamint rendelkezésre bocsátani a főbb tőkepiacokon meglévő kapcsolati hálózatát és a legszigorúbb ESG-kritériumoknak megfelelő projektek bankképességének biztosításához szükséges segítséget. 

Az Intesa Sanpaolo fenntarthatóságot célzó beruházásai

Az Intesa Sanpaolo csoport Afrika számos pontján aktívan jelen van, köszönhetően a Kenyában, Kamerunban, Angolában, Egyiptomban, Etiópiában, Zambiában, Ghánában, Ugandában, Algériában és Elefántcsontparton lebonyolított beruházásoknak.

A bank már eddig is részese volt vett a kontinensen zajló fenntarthatósági fejlesztéseknek. 2017-ben segítséget nyújtott az eutiópai Koysha vízerőmű-beruházás finanszírozásához; a létesítmény az Omo-Gibe vízgyűjtő területén készülő öt hasonló erőműre vonatkozó, hosszú távú terv részeként épült meg. A Koysha-erőművet úgy tervezték, hogy évente 6460 GWh villamos energiát termeljen, úgy, hogy közben évente 1 millió tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

"A kormányok, a kormányközi szervezetek, a fejlesztési ügynökségek, az integrált energiatermelők és a bankok egyetlen platform keretein belül egymásra találhatnak a megújuló energiába történő beruházások előmozdítása érdekében"

Luca Matrone, az Intesa Sanpaolo globális energiaipari vezetője.

Az egységes platform keretein belül végzett munka jelentősége
Luca Matrone szerint a CIP platform lehetőséget nyújt a bank ilyen irányú tevékenységeinek összevonására, és arra, hogy szervezetten együttműködhessen hasonló célokat kitűző partnerekkel. „Nagyon lényeges, hogy az összes érintett fél közös platformon kapcsolódjon össze, ne elszigetelten dolgozzon. Ráadásul a platform lehetővé teheti a projektek átvilágítását, és a hozzáférés felgyorsításának is fontos eszköze – szükséges ahhoz, hogy a változás valóban végbemenjen”.
 
Matrone szerint mindez különösen fontos az afrikai piacon, amely a valós és a vélt kockázatokra egyaránt fokozott érzékenységgel reagál. Bár számos afrikai ország tett már előrelépéseket a megújuló energiaforrások bővítéséhez szükséges intézkedések terén, még akad bőven teendő.
„A szabályozási keretek még nem érik el a jogszabályok érvényesítéséhez szükséges mértékű autonómiát és függetlenséget, vagy egyes esetekben nem rendelkeznek az új szabályozások kidolgozásához és végrehajtásához szükséges szakértelemmel” fűzi hozzá Matrone, leszögezve: a megfelelő szabályozási keretek hiánya komoly gátja lehet a projektfejlesztésnek.

Matrone szerint más helyi vagy országspecifikus politikai, logisztikai vagy energiaellátási kockázatokat is figyelembe kell venni. Minedezek túl ott van még az átvételi kockázat, azaz annak a veszélye, hogy az állami áramszolgáltató nem képes folyamatosan fizetni a megtermelt villamos energiáért az áramvásárlási szerződés időtartama alatt. A kormányoknak, a nemzetközi szervezeteknek és a magánszektornak együtt kell működnie a felsorolt problémák kezelése és hatékony enyhítése érdekében.  

Az Intesa Sanpaolo 2018 óta a RES4Africa Alapítvány munkájában is részt vesz. Ez egy magánszervezet, amely összekötő hídként szolgál tagjai és a külső partnerek között, hogy a megújuló energiaforrások használatára ösztönözzön az afrikai gazdaságok fejlődése érdekében.

Az afrikai energiahiány megszüntetéséhez arra lesz szükség, hogy a megújuló energiára épülő rendszerek jelentősen nagyobb kapacitást képviseljenek, a magánszektor pedig megfelelő finanszírozáshoz jusson.

2019-ben a RES4Africa elindította a renewAfrica programot, egy olyan együttműködést, amely az európai megújulóenergia-ipar több mint 25 szereplőjét tömöríti – az üzemeltetőktől, gyártóktól, állami és magán pénzügyi intézményektől kezdve az iparági szövetségekig és tanácsadó szervezetekig.

A platform résztvevői arra összpontosítanak, hogy a megújuló energiához történő hozzáférést Afrika-szerte a valódi változás eléréséhez szükséges léptékben növeljék, valamint hogy a helyi jó gyakorlatokra építsenek és "egyablakos" támogatásokat biztosítsanak. Az Intesa Sanpaolo aktív résztvevője ennek a kezdeményezésnek, mivel az Európai Beruházási Bank mellett a program azon munkacsoportjának társvezetője, amely a meglévő pénzügyi eszközökre vonatkozóan dolgoz ki lehetséges fejlesztési irányokat a magántőke fokozott bevonásának elősegítése érdekében. 
 
A CIP-ben és hasonló kezdeményezésekben történő részvétel kapcsolódik az Intesa Sanpaolo azon tervéhez, hogy a világ első „impact bank”-je, azaz környezeti-társadalmi hatású tevékenységet végző bankja legyen – ezen törekvés mögött olyan globális trendek állnak, mint az éghajlatváltozás, a társadalmak elöregedése és a digitalizáció.
„Ez a kezdeményezés valódi lehetőséget teremthet arra, hogy az érintett országokban a fenntartható növekedés érdekében mozgósítsuk a tőkét” – állítja Matrone. „De ami ennél is fontosabb, együtt kell működnünk, hogy elérjük azokat a célokat, amelyek az Afrika különböző részein már most jelentős károkat okozó éghajlatváltozás elhárításához szükségesek.”

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4