• Nincs találat

Az innováció ösztönzése

A mesterséges intelligencia végleg életünk részévé vált – hogy segítsen

Ez nem science fiction: az Intesa Sanpaolo AI Lab („Mesterséges Intelligencia Labor”) programja bemutatja, hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a mindennapi életben a teljesítmény fokozására.

19/04/2021

PODCAST: A mesterséges intelligencia 

A sci-fi szerzők évtizedek óta a robotok uralomra jutását jósolják, ezért a mesterséges intelligencia hallatán sokaknak az jut eszébe, hogy vajon egy napon átveszi-e a mesterséges intelligencia (MI) az ember helyét? Andrea Prampolini, az Intesa Sanpaolo pénzügyi piaci elemzési és digitális megoldásokért felelős vezetője szerint erre egyszerű a válasz: nem. „Épp ellenkezőleg: a mesterséges intelligencia produktívabbá tesz bennünket, képessé olyan dolgokra, amelyekről azelőtt nem is álmodhattunk” – állítja.
Az Intesa Sanpaolo Innovációs Központján belül működő Mesterséges Intelligencia Labor a mesterséges intelligencia segítségével olyan új eszközöket és készségeket alkot, amelyek kiegészítik, felerősítik az emberek által elérhető eredményeket, a vállalkozások versenyképességének megőrzése érdekében. A laborban gyakorlatban alkalmazható eszközök fejlesztése és elméleti kutatás egyaránt folyik, mindezt az üzleti és pénzügyi élet sajátos igényeinek és korlátainak elmélyült ismeretére alapozva. „Szigorú tudományos módszert alkalmazunk, amelynek lényege, hogy a probléma meghatározását követően a matematika egyetemes nyelvét használva keresünk rá megoldást” – mondja Laura Li Puma, a Mesterséges Intelligencia Labor vezetője.

"Ideális esetben találunk valamit, ami üzleti célra felhasználható, de innovációra is törekszünk, esetleg új kutatási irányokat nyitunk"

Laura Li Puma, az Intesa Sanpaolo Innovációs Központján belül működő Mesterséges Intelligencia Labor vezetője

Az Intesa Sanpaolo laboratóriumában kifejlesztett, hamarosan szabadalmaztatott új technológia jó példa arra, hogyan segítheti a mesterséges intelligencia az embert az üzleti életben. A technológia lényege, hogy képes megóvni a pénzügyi portfóliókat a különösen hátrányos piaci mozgásoktól. Az alkalmazott MI segítségével a szakemberek ma már a kockázati tényezők sokkal szélesebb körét vizsgálhatják, és néhány másodperc alatt lefuttathatnak olyan elemzéseket, amelyek korábban hetekig tartottak volna. „Az ilyen algoritmus ténylegesen lehetővé teszi számunkra, hogy termelékenyebbek legyünk, így egyfajta tőke-elmélyítő hatása van” – magyarázza Andrea Prampolini, a projekt egyik vezetője.
A laboratórium együttműködik a torinói Institute for Scientific Interchange (ISI) kutatóintézettel. Az együttműködés kölcsönösen előnyös, mivel az elmúlt öt-tíz évben az akadémiai szféra „agyelszívást” tapasztal a magánvállalatok felé, és a kutatókat olyan vállalati megbízások vonzzák, amelyek keretében valós problémákat oldanak meg, nagy adathalmazokkal dolgoznak, kiemelkedő fizetésért. Az Intesa Sanpaolo segítheti az ISI-t abban, hogy előremozdítsa a kutatásokat, miközben olyan, gyakorlatban alkalmazható megoldásokat fejleszt ki, amelyeket az üzleti élet már ma is hasznosíthat.

"Az ilyen algoritmus ténylegesen lehetővé teszi számunkra, hogy termelékenyebbek legyünk, így egyfajta tőke-elmélyítő hatása van."

Andrea Prampolini, az Intesa Sanpaolo pénzügyi piaci elemzési és digitális megoldásokért felelős vezetője

„A nagy intézmények által gyűjtött rengeteg digitális adat hatalmas potenciált hordoz a mesterséges intelligencia alkalmazása szempontjából, a bankszektornak és az egész pénzügyi ágazatnak pedig tevékenysége részévé kell tennie az MI-t, ha lépést akar tartani a korral” – mondta Paolo Bajardi, az ISI ipari kutatási területének igazgatója. „Létezik megfelelő kompromisszum az innováció és a kutatás között. „Ideális esetben találunk valamit, ami üzleti célra felhasználható, de innovációra is törekszünk, esetleg új kutatási irányokat nyitunk” – fűzte hozzá Laura Li Puma.
Ami a mesterséges intelligencia korlátait illeti, ezekből nincs sok, de Li Puma, Bajardi és a laboratóriumi szakemberek kevésbé törődnek azzal, hogy az MI látványos legyen, sokkal inkább azzal, hogyan alkalmazható a gyakorlatban. „A határ a csillagos ég” – fogalmazta meg Paolo Bajardi. „A cél azonban nem az, hogy a mesterséges intelligencia egyedül érjen el valamit, hanem hogy jól kiegészítse az emberi teljesítményt.”

"A nagy intézmények által gyűjtött rengeteg digitális adat hatalmas potenciált hordoz a mesterséges intelligencia alkalmazása szempontjából"

Paolo Bajardi, az Institute for Scientific Interchange kutatóintézet ipari kutatási területének vezetője

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4