• Nincs találat

Válassza a kiszámíthatóságot!

Váltson hosszabb kamatperiódusú ingatlanfedezetes hitelre!

Változó kamatozású (3 havi vagy 1 éves átárazódású), referencia-kamatlábhoz (BUBOR-hoz1) kötött ingatlanfedezetes hitellel rendelkezik bankunknál? A jövőbeni esetleges kamatkockázat kiküszöbölése érdekében kidolgoztunk egy szerződésmódosítási lehetőséget, mellyel a hitelt 5 vagy 10 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású hitellé alakítjuk át.

Mi jellemzi a változó kamatozású hiteleket, és mi az a kamatkockázat?

A referencia-kamatlábhoz kötött, változó kamatozású hitelek esetében a törlesztőrészlet konstrukciótól függően 3 havonta, de legfeljebb 1 évente újraszámolásra kerül a BUBOR változásának megfelelően. Ha például a 3 havi BUBOR 1 százalékponttal emelkedik, egy 3 hónapos BUBOR-hoz kötött hitel referencia-kamatlába is ugyanennyivel emelkedik a következő 3 hónapban, tehát egy 3% kamatot tartalmazó 60 000 forintos havi törlesztőrészlet 15 év hátralévő futamidő mellett az átárazódás után 64 295 forintra emelkedik.
A BUBOR csökkenése pedig a törlesztőrészlet csökkenését eredményezi – ezt ügyfeleink az elmúlt években meg is tapasztalhatták. 2009 januárjában a 3 havi BUBOR mértéke 9,98% volt, 2019 januárjában pedig mindössze 0,17%.

Noha a piaci várakozások a következő évekre a BUBOR fokozatos emelkedését valószínűsítik, ami az ehhez kötött hitelek esetében előre nem megjósolható mértékű törlesztőrészlet-emelkedéssel járna, ennek pontos előrejelzésére nincs lehetőség – van viszont arra mód, hogy ügyfeleink a hitel kamatának szerződésmódosítással történő, hosszabb távú rögzítésével elkerüljék az emelkedő törlesztőrészleteket.

Az MNB tájékoztatója a változó kamatozású jelzáloghitelek kockázatáról itt olvasható.

Mi történik, ha átalakítjuk ezeket a hiteleket?

A kamatperiódusokban rögzített hitel jellemzője, hogy a kamat (és ezzel a törlesztőrészlet is) a kamatperiódus teljes időtartama alatt változatlan marad, és azt követően is csak a kamatperiódus hosszától függő időtartamonként módosulhat a szerződésben meghatározott kamatváltoztatási mutató értékével. Tehát például 5 éves kamatperiódus esetén a törlesztőrészlet 5 évig ugyanakkora marad, az 5. év végén pedig a kamat akkori mértéke szerint átárazódik, és az azt követő 5 évben ismét nem változik.

Előfordulhat, hogy a hitel átalakításával a törlesztőrészlet megemelkedik, ha az új konstrukció kamatlába magasabb a jelenleginél, cserébe a hitel törlesztése viszont kiszámíthatóbbá válik. Kedvezőbb törlesztőrészlet érhető el a kondíciós listában (lásd lent a Kapcsolódó dokumentumok részben) részletezett kedvezménycsomagokkal, amennyiben az ügyfél vállalja, hogy CIB Banknál vezetett folyószámlájára rendszeresen minden hónapban 100 ezer vagy 250 ezer forintos jóváírás érkezik. A törlesztőrészlet emelkedése továbbá elkerülhető futamidő-hosszabbítással is.

Az igénylés módja

Ha érdekli a fent ismertetett átszerződési lehetőség, és szívesen egyeztetne erről bővebben szakértő munkatársunkkal, kérjük, jelezze ezt bankunk felé

  • igénybejelentő nyomtatványunk kitöltésével (lent a Kapcsolódó dokumentumoknál megtalálható) és visszaküldésével (postacím: CIB Bank Zrt., Retail Banki Átstrukturálás és Módosítás, 1024 Budapest, Petrezselyem u. 2-8.),
  • igénybejelentő nyomtatványunk bankfiókjaink egyikében történő kitöltésével és leadásával,
  • vagy keresse CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat hétköznapokon 08.00-20:00 óra között a (+36 1) 4 242 242 telefonszámon. Az ügyintézéshez szüksége lesz 8 jegyű CIB24-azonosítójára (mely GIRO számlaszáma középső 8 karaktere) és 4 jegyű CIB Telefonos Azonosító Kódjára.

A módosítás folyamata

Az igény beérkezését követően az Ön által megjelölt telefonszámon szakértő munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot, készít egy személyre szabott kalkulációt, és tájékoztatja a pontos feltételekről, mely alapján Ön döntheti el, hogy valóban el kívánja-e indítani az átszerződés folyamatát.
Amennyiben igen, úgy a folyamat elbírálásához szükséges lesz további dokumentumok (például munkáltatói igazolás, ingatlanfedezettel kapcsolatos nyilatkozatok) bekérése. Ezek beérkezése után munkatársunk elkészíti a szerződésmódosítást, melyet jóváhagyás után előre egyeztetett helyszínen és időpontban írhatnak alá. A szerződésmódosítással egyidejűleg szükséges a kapcsolódó közjegyzői okirat módosítása is.

Szerződésmódosítási kondíciók

Lakáscélú hitelek esetében a CIB Átszerződő 5, illetve 10 Éves Kamatperiódusú Lakáscélú Ingatlanfedezetes Kölcsönökre, szabadfelhasználású hitelek esetében a CIB 5, illetve 10 Éves Kamatperiódusú Szabad Felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsönökre lehetséges az átszerződés. A termékekre vonatkozó kondíciós listák a Kapcsolódó dokumentumok között találhatók.
Kérjük, tanulmányozza át alaposan a feltételeket, és amennyiben érdekli az átszerződés lehetősége, keresse meg bankunkat a fent ismertetett módok egyikén.

Megjegyzések

1 BUBOR: a budapesti bankközi forint hitelkamatláb (angol elnevezése: Budapest Inter-Bank Offer Rate), a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga, azaz a magyar bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi szintű, speciális átlagolása.

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4