• Nincs találat

Pénztárcabarát iskolakezdés

Pénzügyi tippek becsengetés előtt

Legyen szó akár iskoláskorú gyermeket nevelő családról, akár a nagybetűs élet küszöbén álló egyetemistáról, a nyaralások mellett érdemes végiggondolni a tanévkezdéssel járó esedékes teendőket is. A szeptemberi iskolakezdésnek ugyanis számos pénzügyi vonatkozása van, amelyekkel érdemes már jóval hamarabb is foglalkozni. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet 

 • a szeptemberi iskolakezdésben érintett családoknak, illetve
 • azoknak, akik felsőfokú tanulmányaik megkezdésével első önálló pénzügyi döntéseiket is meghozzák.

 

PÉNZÜGYI TIPPEK SZÜLŐKNEK

TERVEZZÜK ELŐRE A KIADÁSOKAT!

A tanévkezdés kiadásai jelentősen, iskolás gyermekenként akár több tízezer forinttal is megterhelik a családi kasszát. Ha előre kalkulálunk ezekkel a tételekkel és betervezzük őket a családi költségvetésbe, akkor nem jelentenek majd erőn felüli anyagi terhet. A költségtervezéshez hasznos tippek olvashatók a Pénzügyi Navigátor Háztartási költségvetés című cikkében, míg költségvetés elkészítéséhez segítség lehet a Háztartásiköltségvetés-kalkulátor.

Tippek

 • Számoljuk át háztartásunk költségvetését!
 • Mérjük fel az előre megbecsülhető kiadásokat, például: füzetcsomagok, iskolatáska, sportfelszerelések stb.!
 • A nagyobb gyerekeket bátran vonjuk be a tervezésbe!

SZÜKSÉG ESETÉN IGÉNYBE VEHETÜNK TÁMOGATÁST IS

Gyermekeink beiskoláztatásához különböző állami, önkormányzati és akár munkáltató által biztosított iskolakezdési támogatást is igénybe vehetünk! Egyes korosztályokban kedvezményes vagy ingyenes lehet a tankönyvcsomag, és bizonyos feltételek mellett az étkeztetésre is igényelhető állami támogatás. Egészségügyi alapon, betegségre való tekintettel is jogosult lehet gyermekünk kedvezményekre. Aki pedig egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik és családi pótlékra jogosult, a pénztárból is fedezhet bizonyos iskolai költségeket, köztük akár ruhát, vagy tan- és sporteszközt. Mindezeken túl jelentős segítséget jelenthet, hogy a szeptemberi családi pótlékot már az augusztusival együtt utalják, kézbesítik.

Tippek

 • Nézzen utána az állami, önkormányzati és a munkáltatói támogatásoknak! 
 • Amennyiben indokolt, érdeklődjön a beteg gyermek után járó támogatások, kedvezmények lehetőségeiről!
 • Kalkuláljon a szeptemberi családi pótlékkal, ami már augusztusban megérkezik!
 • Amennyiben egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik, érdeklődjön a pénztárnál a beiskolázási támogatásról! 

HA MÉGIS HITEL MELLETT DÖNTÜNK…

Előfordulhat, hogy az iskolakezdéssel járó kiadásokat nincs lehetőség teljes mértékben saját forrásból fedezni, még támogatások és kedvezmények igénybevétele mellett sem. Ilyen esetben jelenthet segítséget egy hitelfelvétel. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy már egy kisebb összegű hitel is jelentős és hosszú távú anyagi kötelezettséget jelent a család számára. Érdemes ezért körültekintően, több konstrukciót megvizsgálva és összehasonlítva választani. A megfontolt hitelfelvétel szempontjairól bővebben olvashat a Hitelfelvétel tudatosan című Pénzügyi Navigátor füzetből, míg a gyorskölcsönökről és a fogyasztási hitelekről szóló tájékoztatóink e kölcsöntípusok jellemzőit ismertetik. 

Tippek

 • Tartsa szem előtt, hogy már egy kisebb összegű hitel is nagy terhet róhat a családi kasszára!
 • Vizsgálja meg és hasonlítsa össze több intézmény hitelkínálatát! 

 

PÉNZÜGYI TIPPEK SZÜLŐKNEK

 

PÉNZÜGYI TIPPEK HALLGATÓKNAK

TERVEZZ ELŐRE!

Felsőoktatási intézmény hallgatójaként önállóbbá válsz – anyagilag is. Tanulmányaid során előfordulhat, hogy tandíjat, albérleti díjat kell fizetned, utazási költségek is felmerülhetnek, és akkor az étkezésről, szórakozásról szót sem ejtettünk! Könnyen lehet, hogy az iskola mellett munkát is vállalsz, amivel önálló jövedelemre teszel szert. Fontos azonban, hogy időben megismerkedj a költségvetés-készítés rejtelmeivel, átlásd kiadásaid és bevételeid nagyságát és összetételét, mivel ez az alapja a pénzügyek tudatos kezelésének. Ezzel sokat tehetsz azért, hogy később az esetleges váratlan kiadások se okozzanak anyagi nehézséget. A költségtervezéshez hasznos tippeket találsz egyperces kifilmünkben, kiadásaid és bevétele-id alakulását pedig az MNB Háztartásiköltségvetés-kalkulátorával tekintheted át.
Felsőfokú tanulmányaid várható költségeinek kiszámításához jó támpontot ad a Diákhitel Köz-pont Pénzügyi Tájolója, amely folyamatosan frissülő, hiteles forrásokból származó háttéradatok alapján, a választott intézményeknek, képzéseknek és a képzés földrajzi elhelyezkedésének megfelelően mutatja be jó közelítéssel a képzéssel kapcsolatos várható kiadásokat.

LEGYEN EGY MEGFELELŐ BANKSZÁMLÁD!

Ha eddig még nem volt, az érettségi után biztosan szükséged lesz saját bankszámlára. A főiskola, egyetem ugyanis erre utalja az ösztöndíjat, ide érkeznek a szociális támogatások, illetve erről fizetheted a tan- vagy vizsgadíjat és egyéb kiadásaidat. Ha munkába állsz – vagy akár az iskola mellett dolgozol –, a fizetésedet a számládra utalják. A lényeg: nyiss bankszámlát! Ha már van számlád, gondold át, hogy az ezután is megfelel-e az igényeidnek! A megfelelő konstrukció kiválasztásakor légy körültekintő: gondold át, mire fogod használni, és igényeid alapján hasonlítsd össze több szolgáltató ajánlatát – ne a reklámok alapján dönts! A megfontolt számlaválasztáshoz hasznos tippeket találsz a Számlaválasztás tudato-san című Pénzügyi Navigátor füzetünkben, és a Bankszámlaválasztó program pedig megkönnyíti az elérhető ajánlatok összehasonlítását. l.

Tippek

 • Nyiss bankszámlát! Ha már van számlád, gondold át, megfelel-e igényeidnek az előtted álló új idő-szakban!!
 • Dönts körültekintően! Az okos választáshoz segítséget nyújt a Számlaválasztás tudatosan című Pénzügyi Navigátor füzetünk.
 • A megfelelő számlacsomag kiválasztásához használd Bankszámlaválasztó programunkat!

TŰZZ KI PÉNZÜGYI CÉLOKAT!

A pénzügyek tudatos kezelése nem csak annyit jelent, hogy tisztában vagy aktuális kiadásaiddal és bevé-teleiddel: fontos, hogy a jövődre is gondolj!  Ha kézben tartod pénzügyeidet, lehetőséged lesz megtaka-rítani is, és ez a későbbiekben jelenthet nagyobb anyagi biztonságot: egy hirtelen bevételkiesés vagy egy nagyobb értékű kiadás, vásárlás esetén segíthet elkerülni az anyagi gondokat. A megtakarítások különböző formáit és azok legfőbb jellemzőit Megtakarítástípusok című cikkünkből ismerheted meg. 

A diákévek egyik népszerű pénzügyi terméke a Diákhitel: segítséget jelenthet a mindennapi kiadások fedezéséhez. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ez is egy adósság! A konstrukcióról bővebben olvashatsz Diákhitel című cikkünkben.

A főiskolai, egyetemi évek anyagi terheit különböző támogatások, pályázatok segítségével is enyhítheted, érdemes ezeknek is utánajárni.

Tippek

 • Legyenek pénzügyi céljaid, és kezdj el minél előbb megtakarítani!
 • Ha Diákhitelt vennél fel, tartsd szem előtt: ez is egy kölcsön, amit kamataival együtt kell visszafizetni! Igénylés előtt alaposan járj utána a feltételeknek!
 • Készülj fel a váratlan helyzetekre is: nézd át a lehetséges biztosításokat!
 • Nézz utána az elérhető támogatásoknak, pályázatoknak!

Felsőfokú tanulmányaid megkezdésével a pénzügyek terén is érdemes bővíteni ismereteidet. Pénzügyekről diákoknak, valamint Pénzügyi tippek életkezdéshez című Pénzügyi Navigátor füzeteinkben ehhez további hasznos tudnivalókat találsz.

 

PÉNZÜGYI TIPPEK HALLGATÓKNAK

Fenntartható iskolakezdés

Az augusztus a szülők számára legtöbbször végeláthatatlan bevásárló- és feladatlistákat jelent. Mégis hogyan tehetjük könnyebbé ezt az időszakot? Léteznek megoldások, amelyekkel a családi költségvetést sem terheljük túl? A válasz: igen, sőt! Olyan döntéseket is hozhatunk, melyek a pénztárcánk mellett a bolygónak is kedveznek – ráadásul nagyon egyszerűen!

Tudatos tervezés – fél siker

Az iskolakezdéshez a legtöbb intézmény, főleg az alsó tagozatos diákoknak megadja a szükséges tan-szerlistát. Ez már egy jó kiindulási alap ahhoz, hogy mit kell beszereznünk. Azonban ez a lista nyújthat sokkal többet is: bővítsük ki további tárgyakkal, amelyeket meg kell vásárolnunk szeptemberig! Jelezzük minden egyes tételnél, hogy hozzávetőlegesen milyen áron tudjuk beszerezni azt. Ahol tudunk, igye-kezzünk rövidíteni a listát – biztosan mindenből szükség van újra?

Attól, hogy használt még nem rossz!

Bizonyos tételekből évről évre mindig újat kell venni. Azonban nézzük át olyan szemmel is listánkat, hogy mi az, amiből elegendő a használt! Biztosan akadnak olyan eszközök, akár ruhadarabok, amelyekre a nagytestvérnek, az unokatestvérnek vagy épp a szomszéd gyereknek már nincs szüksége, azonban mi több ezer forintot spórolhatunk vele. Ne érezzük kellemetlennek az ilyen „cseréket”! Vonjuk be gyer-mekünket is a tervezésbe, megbeszélve vele, hogy azon túlmenően, hogy ő mit kap, mit ajándékozhat-na másoknak. Kinőtt ruhák, ovis zsák, táska, tornazsák… rengeteg dolog lapulhat otthon érintetlenül, aminek egy másik gyerek örülne. Ajándékozzunk, adományozzunk – példát mutatva ezzel gyermeke-inknek is.

Kölcsönözzük!

A legtöbb iskolás gyerek vélhetően már tagja az iskolai vagy a legközelebbi könyvtárnak. Ha plusz köny-vek beszerzésére van szükség, a kölcsönzés is jó alternatíva lehet, nem muszáj egyből új példányt vásá-rolnunk.

Különbség papír és papír között

A füzetek esetében is választhatunk olyat, amely FSC minősítéssel rendelkezik. Ez az ökocímke biztosít minket arról, hogy valóban újrahasznosított papírból készült a termék. És valljuk be: ahány füzetet el-használ egy gyermek egy tanév során, valóban környezettudatos döntés a hulladékpapírból készülteket választani.

Zacskó zacskó hátán

A tízórais és uzsonnás alufóliák, műanyag zacskók és a szívószálas üdítők helyett is dönthetünk a tartós műanyag uzsonnás dobozok és a kulacsok mellett, ahogyan a gyümölcsöket is csomagolhatjuk többször használatos hálós zsákokba a gyerekeknek.

Közlekedés – az autón túl

Amíg az időjárás engedi, és logisztikailag is megoldható, közlekedjünk kerékpárral vagy sétáljunk! A gye-rekek megtanulják a KRESZ táblák jelentését, a szabálykövetést, a koncentrációt, erősödik a fizikumuk, és még a környezetet sem szennyezzük. 

Ne feledjük: ahogyan mindenben, az iskolakezdés körüli szervezésben is példát mutatunk gyermeke-inknek. A mostani általános iskolás gyerekek szüleinek iskolás korában a környezetvédelem nem igazán volt szempont, azonban mára már mindennapjaink részévé vált a fenntarthatóság, Földünk védelme. Amellett, hogy a felsorolt tippek megfogadásával jót teszünk bolygónknak, pénztárcabarát döntéseket hozunk, egy olyan mintát is adunk át a következő generációnak, amely remélhetőleg számukra már ter-mészetes választásként fog rögzülni.

Beiskolázási támogatás – önsegélyező pénztárral

Az egészség- és önsegélyező pénztári tagság lehetősége sokak számára ismerősen cseng, azonban nem mindenki tudja, milyen előnyök származhatnak abból, ha taggá válnak. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben az egészség- és önsegélyező pénztári szektorban mintegy 14 ezer fővel emelkedett a taglétszám, ennek ellenére a gyermekekkel kapcsolatos ellátásokra fordított összegek részaránya 7 szá-zalékról 4 százalékra csökkent.  Pedig ebbe a kategóriába tartozik a beiskolázási támogatás is, amely óvodás kortól az általános és középiskolás tanulókon át egészen az egyetemi/főiskolai hallgatók után (25 éves korig) igényelhető. Ráadásul adóvisszatérítés formájában akár 46.400 forintot is visszakapha-tunk utána az államtól.

Miért éri meg az egészség- és önsegélyező pénztár?

Az egészség- és önsegélyező pénztárakba befizetett megtakarításaink 20%-a után az állam évente leg-feljebb 150 ezer forint személyi jövedelemadó visszatérítést nyújt. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Amennyiben az adott évben befizettünk a pénztári számlánkra 100 ezer forintot, és következő évi adó-bevallásunkban feltüntetjük ezt, úgy az adóbevallást követően (várhatóan június hónapban) az általunk feltüntetett bankszámlaszára vagy postai úton visszakapunk 20 ezer forintot.

Mennyi pénzt kaphatok vissza az EÖP-n keresztüli beiskolázási támogatással?

A beiskolázási támogatás éves összege egy személy részére gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet, mely 2023-ban 232 ezer forint. Jelenleg ennek 20%-át, az-az maximálisan 46.400 forintot kaphat vissza egy család az államtól, gyermekenként.

Mi szükséges az önsegélyező pénztár keretein belül elérhető beiskolázási támogatáshoz?

 • Egészség-, és önsegélyező pénztári tagság.
 • A támogatás a 180 napja rendelkezésre álló egyéni számla egyenlegből vehető igénybe.
 • A támogatás a tanév első napját megelőző 15 napon belül (augusztus 15.) és a tanév utolsó nap-ját követő 15 napon belül (június 30.) kiállított és teljesített számlák alapján történik.
 • Szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám igényelheti.
 • Családi pótlékra jogosult pénztártag vagy kedvezményezett veheti igénybe.

Kikre tekintettel igényelhető?

Óvodás, általános iskolás, középfokú oktatásban résztvevő gyermek után, valamint egyetemis-ta/főiskolás gyermek után is, annak 25 éves koráig.

Mi számoltatható el?

A pontosan elszámolható tételekről mindig érdeklődjön pénztáránál, azonban általánosságban elmond-hatjuk, hogy tankönyv, taneszköz, ruházat, de akár sporteszköz, hangszer, az egyetemi/főiskolai hallga-tók után tandíj, kollégiumi vagy albérleti díj is.

Hogyan igényelhetem?

Egyfelől mindenképp szükség van az igényléshez a hiánytalanul kitöltött igénybejelentő lapra, amely jellemzően letölthető a pénztárak honlapjáról, másfelől pedig a megfelelően kiállított számlákra. 

Ne feledje: a számla kitöltéséről előzetesen mindig érdeklődjön a pénztáránál, mivel a helytelenül kitöl-tött számlákat nem kötelesek elfogadni és elszámolni sem!

Ezeken túl szükséges még

 • óvodai/iskolai/főiskolai/egyetemi látogatási igazolás – 120 napnál nem régebbi;
 • a családi pótlékra jogosultságról szóló igazolás – 120 napnál nem régebbi;
 • előfordulhat, hogy az átutalással kifizetett számlák esetében szükséges az átutalásról szóló banki igazolás.

További részletekről érdeklődjön pénztáránál, az EÖP tagság további előnyeit pedig megismerheti vonatkozó cikkünkre kattintva.

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
 • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
 • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
 • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
 • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
 • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4