• Nincs találat

Hasznos pénzügyi tippek

Nekünk fontos, hogy támogassuk ügyfeleink eligazodását a pénzügyek világában. Ezen az oldalon banki és biztosítási termékekkel, szolgáltatásokkal, adatbiztonsággal kapcsolatos hasznos tippeket talál.

Ön ismeri a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor oldalát?

Ezen az oldalon számos témában talál közérthető információt a pénzügyekkel kapcsolatban.
Most a gondtalan, kellemetlen pénzügyi meglepetésektől mentes kikapcsolódás, valamint a pénztárcabarát iskolakezdés témájában készített tippeket osztjuk meg.

Tervezzen, hogy spóroljon!

Legyen szó külföldi nyaralásról, belföldi utazásról vagy gyermektáborokról, mindegyik nagy összegű kiadás lehet.  Ha minden költséget egyszerre kell rendezni, az hirtelen jelent anyagi terhet a családnak. 

Tervezzük meg időben a vakáció részleteit, így a kiadások is tervezhetőbbek lesznek. Hetekkel a szezon előtt még általában kedvezőbbek a szállás- és útiköltségek, sőt egyes tételeket akár részletekben is lehet fizetni. A tervezésnél a legfontosabb szempont, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre a nyaraláshoz. Háztartási költségvetés készítésével jól átlátható a pénzügyi helyzetünk, így az is kiderül, „meddig nyújtózhatunk”. 

Költségvetés-készítéshez kalkulátor!

Az MNB Pénzügyi Navigátor háztartásiköltségvetés-kalkulátorának segítségével könnyen összevetheti háztartása bevételeit és kiadásait, így eldöntheti, hogy egyensúlyban van-e a család költségvetése. A program kiértékeli az Ön által megadott adatokat, és a kalkuláció végén szükség esetén gyakorlati tippekkel is szolgál ahhoz, hogy pénzt tudjon megtakarítani.

Bankkártyahasználat külföldön

Külföldi tartózkodás során az egyik legkényelmesebb fizetési eszköz a bankkártya, ám fontos szem előtt tartani, hogy hazai kibocsátású bankkártyát nem minden esetben lehet használni más országokban. 

Érdemes előzetesen annak is utánajárni, hogy a készpénzfelvételnek milyen költségei vannak az adott országban, szükség esetén tudunk-e majd pénzt felvenni a külföldi ATM-nél. Gondoljunk arra is, hogy a korábban a belföldi használatra beállított limitek elégségesek lesznek-e a külföldi tartózkodás során felmerülő kiadások fedezéséhez. 

És amikor már nyaralunk, sose tévesszük szem elől a bankkártyánkat, tartsuk biztonságos helyen!
Hogy megtudja, mire érdemes még figyelni a bankkártyával kapcsolatban, az kiderül a Bankkártyahasználat külföldön c. cikkből.

Hitelkártyával óvatosan!

Nyaralások alkalmával az egyik leggyakrabban használt fizetőeszköz a hitelkártya, amihez az is hozzájárul, hogy sok esetben maguk a szolgáltatók – pl. autókölcsönzők – kizárólag ezt a módot fogadják el a fizetéshez. 

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a kártyához tartozó hitelkeretből vásárlásra felhasznált összeget utólag, megadott határidőre vissza kell fizetni: aki ezt elmulasztja, annak jelentős kamatot kell fizetnie. 

Mindezeken túl fontos továbbá, hogy a hitelkártyával történő készpénzfelvétel díja rendkívül magas! Olvassa el a hitelkártyákról szóló tájékoztatót, hogy megtudja, mi mindenre érdemes még figyelni a hitelkártya használatakor.

Utasbiztosítás váratlan helyzetekre

Bármennyire is alaposan tervezzük meg a külföldi vakációt, bekövetkezhetnek nem várt események – pl. baleset, betegség, elveszett poggyász vagy úti okmány –, amelyek plusz költséget jelentenek. 

Az utas- biztosítás ilyen esetekre nyújt fedezetet. Hogy pontosan mire terjed ki, az a konkrét szerződéstől függ, ennek megfelelően az ára is változó: napi néhány száztól néhány ezer forintig terjedhet. Olvassa el az utasbiztosításokról szóló cikket, hogy megismerje az utasbiztosítások jellemzőit, és hogy mit érdemes szem előtt tartani a biztosítás megkötése előtt.

Valutaváltás: hol, mit figyeljünk?

Külföldi nyaralás során alkalmanként szükség lehet készpénzre is a bank-, illetve hitelkártya mellett. Nem mindegy azonban, hol váltunk pénzt, hiszen már a belföldi pénzváltók árfolyamaiban is jelentős különbségek lehetnek. Ezért érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni a pénzváltást, és összehasonlítani az egyes pénzváltók eladási árfolyamait. 

Belföldön csak olyan helyen váltsunk valutát, amely hivatalos MNB-engedéllyel rendelkezik – lehetőleg kerüljük a vasútállomásokon, reptereken szolgáltatásaikat kínáló „kereskedőket”. A valutaváltásról további hasznos tudnivalókat olvashat Mire figyeljünk pénzváltásnál? c. cikkben.

Kikapcsolódás fenntarthatóan

Amellett, hogy egy nyaralás jelentős kiadásokat jelent a családnak, fontos arra is gondolni, hogy a vakáció a környezetet is megterhelheti. Sok egyéb tényező mellett az utazás eszköze, a kiválasztott szállástípus, valamint étkezéseink a helyszínen mind-mind hatással vannak a környezetünkre. 

Egy kis odafigyeléssel azonban dönthetünk úgy is, hogy üdülésünket a fenntarthatóság jegyében szervezzük meg: ezzel az élmény még nem szenved csorbát, a pénztárcánk tartalmára viszont kímélő hatást gyakorolhat! A részletek kiderülnek a Családi Zöld Pénzügyek cikkéből.

Óvatosan az interneten!

Interneten foglal szállást? Előre vált jegyet egy programra a nyaralás alatt? A vakáció alatt rendszeresen ad hírt magáról a közösségi médiában? A felhőtlen kikapcsolódás során hajlamosak vagyunk óvatlanabbul használni digitális eszközeinket, meggondolatlanul internetezni, amit a kiberbűnözők kíméletlenül kihasználnak. 

Ezért fontos, hogy személyes adatainkat, eszközeinket, valamint internetes azonosítóinkat a nyaralás alatt is körültekintően használjuk, és – ilyen szempontból is – felkészüljünk a vakációra. Olvassa el Biztonságban az interneten – nyaralás alatt is c. cikket, hogy megtudja, hogyan készítheti elő digitális biztonságát a vakációra, és mire érdemes figyelni majd a nyaralás alatt a felhőtlen kikapcsolódás érdekében!

Pénztárcabarát iskolakezdés

Legyen szó akár iskoláskorú gyermeket nevelő családról, akár a nagybetűs élet küszöbén álló egyetemistáról, a nyaralások mellett érdemes végiggondolni a tanévkezdéssel járó esedékes teendőket is. A szeptemberi iskolakezdésnek ugyanis számos pénzügyi vonatkozása van, amelyekkel érdemes már jóval hamarabb is foglalkozni.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet 

  • a szeptemberi iskolakezdésben érintett családoknak, illetve
  • azoknak, akik felsőfokú tanulmányaik megkezdésével első önálló pénzügyi döntéseiket is meghozzák.
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4