• Nincs találat

Velencei látképek

Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből

Barokk kamaratárlat nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Budapest, 2018. szeptember 18.Sztárstátuszt kiérdemelt mesterek velencei vedutái – azaz látképei – érkeznek Magyarországra a CIB Bank anyabankjának, az Intesa Sanpaolónak gyűjteményéből. Canaletto (Giovanni Antonio Canal), Francesco Guardi, Hendrik Frans van Lint és Michele Marieschi egy-egy különleges olajképét most először láthatja a magyar nagyközönség. Az Intesa Sanpaolo tizennyolcadik századi utazó kamarakiállítása a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg 2018. szeptember 18. és október 14. között. 

A „Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből” címmel megnyíló kamaratárlat a tizennyolcadik századi velencei barokk Magyarországon eddig még nem látott mesterműveit hozza el az érdeklődők számára. Az olajképeken megjelenő épületeken és panorámákon keresztül betekintést kapunk Velence egykori életébe, és megfigyelhetjük a neves festők stiláris különbségeit, ugyanazon téma más-más művészi megközelítésű feldolgozását. Míg Canaletto, Guardi és Marieschi Velencében élt és alkotott, addig a negyedik veduta szerzője, az antwerpeni Hendrik Frans van Lint nagy valószínűséggel soha nem is járt a lagúnák városában. A legvalószínűbb, hogy személyes élmények helyett csak pályatársai Velencében készült munkáira támaszkodott művei alkotásakor. 

Bár a szerzők közül Canaletto a legismertebb barokk festő, hasonló jelentőségű az életében mellőzött Francesco Guardi is. Marieschi ifjúkori munkájában az egyik legtipikusabb velencei motívumot, a Canale Grandét, Hendrik Frans van Lint rendkívüli alapossággal kidolgozott vászna pedig az annak torkolatában található Santa Maria della Salute fogadalmi templomot jeleníti meg. 

Progetto Cultura – Az Intesa Sanpaolo kulturális programja 

Az olasz bankok a reneszánsz kor óta kiveszik részüket az ország kulturális fejlődéséből, a CIB Bank anyabankja, az Intesa Sanpaolo pedig régi hagyományához híven ma is aktív szerepet vállal Olaszország kulturális életében. A bank társadalmi kötelezettségként tekint az ezen a téren végzett tevékenységére: meggyőződése, hogy a kultúra hatékonyan hozzájárul egy ország fejlődéséhez, gyarapodásához, a társadalmi integrációhoz, és lehetővé teszi a fenntartható gazdasági fejlődést. Ennek szellemében hozta létre kulturális programját, a Progetto Culturát (azaz Kultúra Projekt), amely keretében megnyitotta a Gallerie d’Italiát, azaz Milánó, Nápoly és Vicenza városközpontjában álló műemléképületekben kialakított múzeumokat. Az intézmények célja, hogy megőrizzék és kezeljék a bankcsoport építészeti és művészeti örökségét, és bemutassák azt a helyi közösségeknek. Az Intesa Sanpaolo gyűjteményeiben több mint 20 ezer műalkotás található, ezekből mintegy 10 ezer kiemelkedő művészeti értéket képvisel. A bankcsoport fontos feladatának tartja, hogy ezeket a mesterműveket a tágabb értelemben vett nemzetközi közösség számára is elérhetővé tegye.

A Magyar Nemzeti Galériában 2018. szeptember 17-én megnyíló tárlatot Gian Maria Gros-Pietro, az Intesa Sanpaolo igazgatóságának elnöke, Dr. Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója, Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete és Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója adta át a nagyközönségnek.
 
„A Magyar Nemzeti Galériába a Gallerie d’Italia – azon belül is az Intesa Sanpaolo vicenzai múzeuma, a Palazzo Leoni Montanari – tizennyolcadik századi velencei gyűjteményének négy kiemelkedően fontos darabját hoztuk el. Ezek a műalkotások átfogó képet adnak a kor olasz művészetről és fő képviselőiről, párbeszédet teremtve az országok és kultúrák között, ezzel is összekötve Vicenza és Budapest városát, tágabb értelemben véve pedig Olaszországot és Magyarországot.” – mondta Gian Maria Gros-Pietro, az Intesa Sanpaolo igazgatóságának elnöke.   

Elismerően nyilatkozott a kezdeményezésről a CIB Bank elnök-vezérigazgatója is. „A művészet egy különleges kapocs, a hatása pedig nagyobb, és tovább tart, mint azt gondolnánk. Ami ma egy kulturális esemény, az holnap már a két ország közötti együttműködés egy újabb formáját hívhatja életre” – fogalmazott Dr. Simák Pál. 

„Örvendetes tény, ha egy pénzintézet a társadalmi felelősségvállalás útján komoly értéket hoz létre, az pedig külön öröm, hogy ebből most a Magyar Nemzeti Galéria és a látogatói is részesülnek” – tette hozzá Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, aki szerint egy állami fenntartású múzeumnak kötelessége, hogy a maga módján elősegítse ezeket a példaértékű kezdeményezéseket.  

Massimo Rustico, Olaszország nagykövete kiemelte a barokk korabeli „Velencei látképek” kiállítás fontosságát, nem csupán a megtekinthető festmények művészeti értéke szempontjából, de a reneszánsz óta tapasztalható, a pénzügyi világot az alkotóművészettel hagyományosan összekötő, jellemzően olasz összefonódás kézzelfogható tanúbizonyságaként is. „Az Intesa Sanpaolo Bank ma is folytatja e felvilágosult pártfogó tevékenységét különleges figyelemmel napjaink olyan fontos kihívásaira, mint a társadalmi felzárkóztatás és fenntartható gazdasági növekedés.”

A tárlat képei:

Michele Marieschi
(Velence, 1710-1744)
A Canale Grande látképe a Rive del Vinnel és a del Carbonnal, 1730-1735 körül
Olaj, vásznon, 55,5 x 83 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

Hendrik Frans van Lint 
(Antwerpen, 1684 – Róma, 1763)
A La Salute látképe a Punta della Doganával, 1750 körül 
Olaj, vásznon, 46,5 x 71,5 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

Francesco Guardi 
(Velence, 1712-1793)
A Piazza San Marco, San Geminiano felé, 1775-1780 körül
Olaj, vásznon, 81,7 x 125 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

Canaletto 
(Velence, 1697-1768)
Capriccio gótikus templommal és lagúnával, 1720-1721 körül
Olaj, vásznon, 118,3 x 147,6 cm
Intesa Sanpaolo gyűjtemény
Gallerie d’Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4