• Nincs találat

Vállalati folyószámlahitel a moratórium alatt

Ezen az oldalon megtalálja a legfontosabb információkat arról, hogyan érinti a vállalati folyószámlahiteleket a fizetési moratórium.

Meghosszabbításra kerül a törlesztési moratórium

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a törlesztési moratórium lejárata módosult: a vonatkozó jogszabály értelmében 2021. szeptember 30-ig lesz érvényben.

A fizetési moratóriumról röviden

 

Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény és a hiteltörlesztési moratórium vészhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII. 22.) Kormányrendelet értelmében lakossági és vállalati ügyfeleink számára 2021. szeptember 30. napjáig fizetési haladékot biztosítunk a hiteltörlesztésre (tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettség teljesítésére). Ennek értelmében a folyószámlahitelek is a fizetési moratórium hatálya alá esnek. 

Mely esetekben állítottuk be automatikusan az új, 2021. január 1. napjától érvényes fizetési moratóriumot?

Az új, 2021. január 1. napjától érvényes fizetési moratórium a 2020. december 31-én, a megelőző fizetési moratórium hatálya alatt lévő szerződések esetén került automatikusan beállításra. Természetesen ügyfeleinknek lehetősége van arra, hogy ne éljenek a moratóriummal, ezzel kapcsolatban nyilatkozniuk kell, melynek részleteit lentebb találhatja.  

Mely esetekben nem állítottuk be automatikusan az új, 2021. január 1. napjától érvényes fizetési moratóriumot? 

Azon 2020. március 18. napján fennálló, már folyósított hitelkeretek esetében, amelyek 2020. december 31-én nem voltak a korábbi fizetési moratórium alatt, nem került automatikusan beállításra az új, 2021. január 1. napjától érvényes fizetési moratórium, de ebben az esetben is lehetőség van élni a moratóriummal. Erről szintén nyilatkozni kell, melyhez lentebb talál részleteket.

A fizetési moratóriumhoz kapcsolódó egyéb információkat ide kattintva éri el.

Folyószámlahitellel rendelkező céges ügyfeleinknek

A fizetési moratórium a folyószámlahitelekre is vonatkozik, de csak arra a hitelösszegre, melyet 2020. március 18. éjfélig igénybe vettek.

A hiteltörlesztési haladék tehát nem vonatkozik:

 • a 2020. március 18. éjfél előtt nem kihasznált hitelkeretekre
 • a 2020. március 18. éjfél után igénybe vett hitelösszegre

 

Hogyan is működik a fizetési moratórium vállalati folyószámlahitelek esetén?

Ha Önnek 2020. március 18-án nem volt kihasznált hitelkerete, a folyószámlahitel ugyanúgy működik tovább, ahogyan eddig is.

Amennyiben Önnek 2020. március 18-án volt kihasznált hitelkerete, több dolgot is érdemes tudnia:

 1. A 2020. március 18. éjfélig kihasznált hitelkeretet (amelyre a fizetési moratórium vonatkozik) egy külön, korlátozott rendeltetésű számlára vezettük át, és az átvezetett összegre számolt kamatot is ezen a számlán tartjuk nyilván. A kamat mértéke megegyezik a folyószámlahitel-keret kamatával.
 2. Ha folyószámlahitel-kerettel érintett fizetési számlájára jóváírás érkezik, az nem csökkenti automatikusan a fizetési moratórium hatálya alá eső tartozást. Ugyanakkor lehetősége van a fizetési moratórium hatálya alól részösszegre vagy teljes összegre nézve kilépni és arra a korlátozott rendeltetésű számlára befizetni vagy átutalni/átvezetni, amelyen a fizetési moratórium hatálya alá eső tartozás van. Ezzel Ön csökkenteni tudja tartozását, és a befizetett összeggel megnöveljük a rendelkezésre álló hitelkeretét. 
 3. A fent nevezett korlátozott rendeltetésű fizetési számla egyenlegét, illetve annak esetleges előtörlesztésekkel csökkentett összegét a fizetési moratórium lejártát (tehát 2021. szeptember 30.) vagy az annak hatálya alól történő kilépést követően könyveljük vissza a hitelkerethez.

 
Hogyan hosszabbodik meg folyószámlahitel-szerződése lejárata, ha kilépett a fizetési moratóriumból?

A fizetési moratórium alatt lévő folyószámlahitel-szerződés lejárati dátuma a jogszabály alapján a fizetési moratóriumban töltött idővel egyenlő mértékben meghosszabbodik, de fontos, hogy a futamidő hossza attól is függ, hogy a fizetési moratórium hatálya alól történő kilépési nyilatkozatát mikor teszi meg:

 • Ha Ön a hitelszerződésének eredeti lejáratát megelőzően nyilatkozik a fizetési moratóriumból való kilépésről, akkor az alábbiak szerint alakul az új lejárati dátum:
  • eredeti lejárat + a fizetési moratóriumban töltött idő

 

 • Ha Ön a hitelszerződésének eredeti lejártát követően nyilatkozik a fizetési moratóriumból való kilépésről, akkor az alábbiak szerint alakul az új lejárati dátum:
  • nyilatkozat dátuma + a fizetési moratóriumban töltött idő

Milyen teendők léphetnek fel kisvállalati folyószámlahitel esetében?

Szituáció

Teendő

Folyószámlahitele jelenleg nincs a moratórium hatálya alatt, és nem is szeretne moratórium alá kerülni

Önnek nincs teendője, de 2021. szeptember 30-ig bármikor jelezheti, hogy szeretne élni a moratóriummal a következő szituációnál írt teendők szerint.

Folyószámlahitele jelenleg nincs a moratórium hatálya alatt, de moratórium alá szeretne kerülni

Azon önálló rendelkező kisvállalati ügyfeleink (ideértve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket is), akik rendelkeznek CIB Internet Bankkal, CIB Bank Online-nal vagy CIB Bank Mobilalkalmazással, belépési szándékukról online is nyilatkozhatnak: 

 • Online nyilatkozom!  (Az oldal sajnos nem működik Internet Explorer böngészőben, ezért kérjük, a felületet Google Chrome, Edge vagy Firefox böngészőben használja.)

Ha nem rendelkezik elektronikus csatornával, nyilatkozhat CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a (+36 1) 4 242 242 számon kollégáink iránymutatása alapján.

A beállítás 3 napon belül történik meg, de később bármikor jelezheti, ha ki szeretne lépni. 

Folyószámlahitele 2020. december 31-én a moratórium hatálya alatt van, és továbbra is szeretne moratóriumban maradni

Önnek nincs teendője, 2021. szeptember 30-ig automatikusan meghosszabbítottuk a moratóriumot. Ha később úgy dönt, hogy ki szeretne lépni a moratórium hatálya alól, ezt bármikor jelezheti a következő szituációnál írt teendők szerint.

Folyószámlahitele jelenleg a moratórium hatálya alatt van, de szeretne kilépni a moratóriumból

Azon önálló rendelkező kisvállalati ügyfeleink (ideértve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket is), akik rendelkeznek CIB Internet Bankkal, CIB Bank Online-nal vagy CIB Bank Mobilalkalmazással, online is nyilatkozhatnak a moratóriummal kapcsolatban itt:

 • Online nyilatkozom! (Az oldal sajnos nem működik Internet Explorer böngészőben, ezért kérjük, a felületet Google Chrome, Edge vagy Firefox böngészőben használja.)

Amennyiben nem rendelkeznek elektronikus csatornával:

Kérjük, töltsék le az oldal alján található kapcsolódó dokumentumok közül a kisvállalati ügyfeleknek szóló folyószámlahitellel kapcsolatos tájékoztatót, majd kitöltve küldjék meg a kisvallalkozasok_moratorium@cib.hu e-mail címre.

Ha a vállalat rendelkezik önálló cégjegyzővel, lehetőségük van CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül jelezni fizetési szándékukat a (+36 1) 4 242 242 telefonszámon kollégáink iránymutatása alapján.

A nyilatkozat eredményeként az eredeti hitelkeret visszaállításra kerül, Ön azt ugyanúgy tudja használni, mint korábban, a lejárata pedig a fent részletezetteknek megfelelően meghosszabbodik. A moratórium alatt felhalmozott és meg nem fizetett díjak és kamatok tekintetében egyenlő havi részletfizetést biztosítunk a meghosszabbított lejáratig. Ezen részletek törlesztési esedékessége a moratórium lejáratát követően minden hónap 4. napja.

Tartozás részleges vagy teljes előtörlesztése

 • Arra is lehetősége van, hogy a fizetési moratórium miatt elkülönített tartozását részlegesen vagy akár teljes mértékben előtörlessze. Az előtörlesztést az elkülönített számlára történő pénztári befizetéssel, vagy bankon belüli vagy más bankból indított átutalással kell teljesíteni.
 • Ebben az esetben az előtörlesztett összegből automatikusan levonásra kerülnek az időarányos díjak és kamatok, majd a maradék összeggel visszaemelésre kerül a hitelkeret, tehát Ön újra használni tudja a hitelkeret ezen részét. 
 • A teljes előtörlesztéssel egyidejűleg Ön automatikusan kilép a fizetési moratóriumból.

Folyószámlahitele jelenleg a moratórium hatálya alatt van, továbbra is benne szeretne maradni, és már tett is nyilatkozatot erre vonatkozóan valamilyen formában 2020. december 23-ig

Önnek nincs további teendője, a megtett nyilatkozatát – a jogosultság vizsgálata nélkül – figyelembe vettük, és beállítottuk a moratórium meghosszabbítást 2021. szeptember 30-ig.

Ha később úgy dönt, hogy ki szeretne lépni a moratórium hatálya alól, ezt bármikor jelezheti az előző szituációnál írt teendők szerint.

Milyen teendők léphetnek fel vállalati folyószámlahitel esetében?

Szituáció

Teendő

Folyószámlahitele jelenleg nincs a moratórium hatálya alatt, és nem is szeretne moratórium alá kerülni

Önnek nincs teendője, de 2021. szeptember 30-ig bármikor jelezheti, hogy szeretne élni a moratóriummal a következő szituációnál írt teendők szerint.

Folyószámlahitele jelenleg nincs a moratórium hatálya alatt, de moratórium alá szeretne kerülni

Kérjük, töltsék le az oldal alján található kapcsolódó dokumentumok közül a vállalati ügyfeleknek szóló folyószámlahitellel kapcsolatos tájékoztatót, majd kitöltve küldjék meg a moratorium.vallalat@cib.hu e-mail címre.

Folyószámlahitele 2020. december 31-én a moratórium hatálya alatt van, és továbbra is szeretne moratóriumban maradni

Önnek nincs teendője, 2021. szeptember 30-ig automatikusan meghosszabbítottuk a moratóriumot. Ha később úgy dönt, hogy ki szeretne lépni a moratórium hatálya alól, ezt bármikor jelezheti a következő szituációnál írt teendők szerint.

Folyószámlahitele jelenleg a moratórium hatálya alatt van, de szeretne kilépni a moratóriumból

Vállalati folyószámlahitel esetén is lehetősége van kilépni a moratórium alól. Ebben az esetben kérjük, töltsék le az oldal alján található kapcsolódó dokumentumok közül a vállalati ügyfeleknek szóló folyószámlahitellel kapcsolatos tájékoztatót, majd kitöltve küldjék meg a moratorium.vallalat@cib.hu e-mail címre.

A nyilatkozat eredményeként az eredeti hitelkeret visszaállításra kerül, Ön azt ugyanúgy tudja használni, mint korábban, a lejárata pedig a fent részletezetteknek megfelelően meghosszabbodik.  A moratórium alatt felhalmozott és meg nem fizetett díjak- és kamatok tekintetében egyenlő havi részletfizetést biztosítunk a meghosszabbított lejáratig. Ezen részletek törlesztési esedékessége a moratórium lejáratát követően minden hónap 4. napja.

Tartozás részleges vagy teljes előtörlesztése

 • Arra is lehetősége van, hogy a fizetési moratórium miatt elkülönített tartozását részlegesen vagy akár teljes mértékben előtörlessze. Az előtörlesztést az elkülönített számlára történő pénztári befizetéssel, vagy bankon belüli vagy más bankból indított átutalással kell teljesíteni.
 • Ebben az esetben az előtörlesztett összegből automatikusan levonásra kerülnek az időarányos díjak és kamatok, majd a maradék összeggel visszaemelésre kerül a hitelkeret, tehát Ön újra használni tudja a hitelkeret ezen részét. 
 • A teljes előtörlesztéssel egyidejűleg Ön automatikusan kilép a fizetési moratóriumból.

Folyószámlahitele a 2020. december 31. napján lejárt fizetési moratórium hatálya alatt volt, továbbra is szeretne a fizetési moratórium lehetőségével élni, és már tett is nyilatkozatot erre vonatkozóan valamilyen formában 2020. december 23-ig

Nincs teendőjük, 2021. szeptember 30-ig fizetési moratórium hatálya alatt állnak.

Mi történik, ha kilépek a fizetési moratórium hatálya alól?

 • Korábban megbontottuk folyószámlahitelét az alapján, hogy mely rész tartozott és mely nem tartozott a fizetési moratórium hatálya alá. Ezt a megbontást a fizetési moratóriumból történő kilépéssel megszüntetjük.
 • A kilépést követően a díj- és kamatfizetés a teljes keretre vonatkozóan minden hónap végén lesz esedékes.
 • Ahogy fentebb is írtuk, a folyószámlahitelkeret a fizetési moratóriumban töltött idővel hosszabbodik.
 • A fizetési moratórium alatt felhalmozódott kamatokat és díjakat az új lejáratig kell egyenlő részletekben megfizetni a fizetési moratórium alatt töltött időszak végétől. 
  • Kivétel ez alól, ha Ön a nyilatkozatában kéri a nyilatkozat dátumát megelőző hónap végéig már felhalmozódott kamatok és díjak beterhelését a számláján a nyilatkozat lekönyvelésével egyidejűleg. 

Érdemes kilépnem a fizetési moratóriumból, vagy részlegesen/teljesen előtörlesztenem a fizetési moratórium alá tartozó folyószámlahitel keretösszeget?

Amennyiben anyagi helyzete megengedi, és erre lehetősége van, az alábbiak miatt érdemes kilépnie a fizetési moratóriumból:

 • A fizetési moratórium hatálya alá tartozó keretrész folyamatosan kamatozik, emiatt a fizetési moratórium végére (2021. szeptember 30. napjára) magas kamatösszeg gyűlhet össze, melyet a fizetési moratórium lejártát követően havi egyenlő részletekben meg kell fizetni. 
 • A kilépéssel vagy a teljes tartozás megfizetésével Ön visszakapja a korábbi hitelkeretét, és azt ugyanúgy tudja használni, mint korábban. A tartozás részleges előtörlesztésével pedig az előtörlesztett összegnek megfelelő mértékben kapja vissza a korábbi hitelkeretét, melyet továbbra is használhat.

Folyószámlahitel esetében mekkora összeggel vagyok jogosult visszalépni a moratórium hatálya alá?

A fizetési moratórium nem vonatkozik a 2020. március 18. után folyósított hitelkeretekre, ezért folyószámlahitel esetében csak akkor tud visszalépni a fizetési moratórium hatálya alá, ha a kilépést követően folyamatosan használta a hitelkeretét, azaz egyenlege végig negatív volt. 

Az alábbi esetek alapján dől el, hogy mekkora összeggel jogosult a visszalépésre:

 • A fizetési moratóriumból való kilépést követően a folyószámlahitelkeretből igénybevett legkisebb összegre vonatkozóan tud visszalépni a fizetési moratórium hatálya alá. Például:
  • Korábban fizetési moratórium alatt lévő hitelkeret összege: 37 millió forint
  • A fizetési moratóriumból való kilépést követően a hitelkeretből igénybevett legkisebb összeg: 2 millió forint
  • Tehát visszalépésre 2 millió forint erejéig jogosult. 
 • Ha a fizetési moratóriumból való kilépést követően folyószámlája a korábban fizetési moratórium alatt lévő hitelkeret összegét meghaladó negatív egyenleget mutat, akkor a korábban fizetési moratórium alatt lévő teljes hitelkeret erejéig jogosult visszalépni a fizetési moratórium alá. Például:
  • Korábban fizetési moratórium alatt lévő hitelkeret összege: 37 millió forint
  • Ezt a hitelkeretet meghaladó negatív egyenleg: 40 millió forint
  • Tehát visszalépésre 37 millió forint erejéig jogosult.  

Ahogy fentebb is írtuk, ha a fizetési moratóriumból való kilépését követően folyószámlaegyenlege pozitív értéket mutatott, Ön nem jogosult a fizetési moratórium alá való visszalépésre.

Letölthető dokumentum

Letölthető dokumentum

Visszalépési nyilatkozat vállalati ügyfeleknek
Letölthető dokumentum

Letölthető dokumentum

Kilépési nyilatkozat vállalati ügyfeleknek
Letölthető dokumentum

Letölthető dokumentum

Kilépési nyilatkozat kisvállalati ügyfeleknek
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
9. Bankkártya tiltás
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés és ApplePay
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4
7. Moratórium

A CIB honlap sütiket használ, ezek segítségével tudjuk biztosítani a legjobb böngészési élményt. Az összes süti elfogadására kattintva, Ön beleegyezik, hogy a sütiket eltároljuk az eszközén. A sütik segítségével megkönnyítjük az oldalon a navigációt, és azokat az oldalhasználat elemzésére és marketing célokra használjuk fel. (Süti szabályzat)