• Nincs találat

Folyószámlahitel/hitelkártya a moratórium alatt

Ezen az oldalon megtalálja a legfontosabb információkat arról, hogy hogyan érinti a folyószámlahitelt és a hitelkártyát a törlesztési moratórium.

Hitelkártyával rendelkező ügyfeleinknek

A törlesztési moratórium a hitelkártyákra is vonatkozik, de csak arra a hitelösszegre és kamattartozásra, melyet 2020. március 18. éjfélig igénybe vettek és felhalmoztak. Ha szerződése 2021. szeptember 30-án is a moratórium hatálya alatt állt és október hónapban nyilatkozott a moratóriumban maradásáról, ezen összegekre vonatkozóan nem szedjük be a kamatokat és díjakat, ezeket a moratórium időszakának lejárata után (2022.06.30), vagy az annak hatálya alól történő kilépést követően érvényesítjük.

A hiteltörlesztési haladék nem vonatkozik:

 1. a március 18. éjfél előtt nem kihasznált hitelkeretekre
 2. a március 18. éjfél után igénybe vett hitelösszegre

A moratórium hatálya alá eső összeget (tehát a 2020. március 18. éjfélkor fennálló tartozását) külön alszámlákra vezettük át hitelkártyák esetében, így az elvezetett összeggel az Ön hitelkerete csökken.

A lecsökkent hitelkeretét a mindenkor hatályos, vonatkozó kondíciós listákban szereplő díjak és kondíciók mellett tovább használhatja. 

A moratóriummal érintett tartozások nyilvántartására szolgáló alszámlák működése:

 1. Külön alszámlára kerül a tőketartozás, mely ezen az alszámlán tovább kamatozik. A tőketartozása az egyes termékekhez kapcsolódó kondíciós listákban foglalt havi hitelkamattal1 kamatozik tovább. 
 2. Egy másik számlára kerülnek a kamattartozások, ezek nem kamatoznak tovább. 
 3. Egy harmadik alszámlára került az az összeg, melyet a moratórium hatályba lépése (2020. március 19.) és az alszámlákra történő elvezetés időpontja (lenti táblázat szerint) között fizetett be hitelkártyaszámlájára (a továbbiakban: elhatárolt tőkeösszeg). Ez az összeg is a moratórium hatálya alá esik, de nem képezi a tőketartozás részét, hanem ennyivel csökkentettük annak összegét. Ez az összeg a moratórium alatt nem kamatozik tovább. Továbbá ez az összeg a befizetése következtében a hitelkártyaszámlán elérhető egyenlegként jelenik meg. 

Az elvezetett összeget a hitelkártyája fordulónapján keletkezett kivonaton a szerződéses fordulónapjától függően a fenti napok valamelyikén történő átutalásként láthatja az alábbi információkkal:

 • Átutalás összege
 • Fizetési moratórium, 2020.03.18.
 • Tőketartozás nyilvántartására létrejött alszámla számlaszáma

Lehetősége van az egyenlegek folyamatos követésére:

 • A moratórium alatt lévő ügyfeleinket havi rendszerességgel, a hónap első napjaiban SMS-ben tájékoztatjuk a moratórium alatt álló alszámlák egyenlegéről.
 • További tájékoztatást CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunk a (+36 1) 4 242 242 telefonszámon, illetve kollégáink a bankfiókjainkban tudnak adni.

Az alszámlákra történő átvezetés az alábbi időpontokban történt, így a kivonatán ezen napokkal láthatja a fent említett átutalást:

Szerződéses fordulónap

Alszámlákra történő átvezetés napja

2020.04.05. 2020.04.14.
2020.04.10. 2020.04.15.
2020.04.15. 2020.04.16.
2020.04.20. 2020.04.20.
2020.04.25. 2020.04.21.
2020.04.30. 2020.04.22.

Amennyiben Ön a fent jelzett alszámlára történő elvezetés napjáig a moratóriumból való kilépésre vonatkozó nyilatkozatot tett, abban az esetben Ön nem került a moratórium hatálya alá.

Viszont, ha Önt érinti a moratórium és a moratórium hatályának lejártáig, tehát 2021. október 31-ig nem nyilatkozik a moratóriumban maradásról, akkor az alszámlákra került összeget a moratórium lejárta után automatikusan visszaterheljük hitelkártya- (vagy bevásárlókártya-) számlájára. Ettől kezdve ugyanúgy fog fennállni a fizetési kötelezettsége, mint korábban.  A moratórium  lejártakor továbbá visszaáll az eredeti hitelkerete, és a moratórium alatt elvezetett tőke- és kamattartozást tartozásként fogja látni hitelkártyaszámláján. Ekkor hitelkártyaszámláján terhelésre kerül a havi zárlati díj, valamint az Ön aktuális fordulónapján az elérhető egyenlegére egy összegben beterheljük a moratórium alatt felhalmozott kamatot. Ezen terhelések részleteiről legörgetve a „Mi történik, ha kilépek a moratórium hatálya alól?” bekezdésben olvashat. 

Hogyan kamatozik a moratórium hatálya alá tartozó tőketartozásom?

 

Fontos információ a hitelmoratóriumról!

Tájékoztatjuk, hogy Magyarország Kormánya a hitelmoratóriumot rászorultsági alapon 2022. június 30-ig fenntartja. A Kormány döntése alapján a hitelkártya és folyószámlahitel-keret szerződések moratórium alá vont részére egységes kamatmérték (11,99%) került megállapításra. A döntés értelmében a Bankoknak ezen a kamaton kell újraszámolniuk a moratórium alatt felhalmozott tartozást, és szükség szerint (különbözet esetén) elszámolni az Ügyfelekkel. A vonatkozó 537/2021. (IX. 15.) Korm. rendelet hatálybalépését követően a Banknak 60 napon belül kell elkészítenie az elszámolást és elvégezni az esetleges pénzügyi teljesítést, valamint értesíteni az Ügyfeleket. Minden Ügyfelünket a jogszabályban meghatározott határidőn belül értesíteni fogjuk az elszámolt összeggel és az esetleges teendőkkel kapcsolatban, addig kérjük szíves türelmüket.

Milyen teendők léphetnek fel hitelkártyával rendelkező ügyfeleink esetében?

Szituáció

Teendő

Hitelkártyája jelenleg nincs a moratórium hatálya alatt, de moratórium alá szeretne kerülni október 4--én

Ön már nem kerülhet moratórium alá. A 2021. november 1-től a moratóriumban Ön akkor vehet részt, ha 2021. szeptember 30. napján moratórium alatt állt és 2021. október 1-je és október 31-e között nyilatkozik a moratóriumba történő belépéséről.

Hitelkártyája 2021. szeptember hónapban moratórium hatálya alatt volt, és szeretne 2021 november 1-től is moratóriumban maradni

Ebben az esetben Önnek 2021 október hónap folyamán nyilatkozatot kell tennie.

Ha Ön rendelkezik CIB Internet Bankkal, CIB Bank Online-nal vagy CIB Bank Mobilalkalmazással, fizetési szándékát online is jelezheti:

 • Online nyilatkozom! (Az oldal sajnos nem működik Internet Explorer böngészőben, ezért kérjük, a felületet Google Chrome, Edge vagy Firefox böngészőben használja.)

Ha nem rendelkezik elektronikus csatornával, nyilatkozhat CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a (+36 1) 4 242 242 számon kollégáink iránymutatása alapján.

Hitelkártyája 2021 szeptember hónapban moratórium hatálya alatt van,  de nem szeretne 2021 november 1-től moratóriumban maradni

Önnek nincs teendője. A moratóriumot 2021. október 31-ig automatikusan meghosszabbítottuk. Ezt követően a moratórium az Ön számára véget ér, az elvezetett összegek vissza fognak kerülni az alszámlákról a hitelkártya- (vagy bevásárlókártya) számlákra, nincs egyéb teendője.

A 2021. november 1-jét követő munkanapon 17 órakor    vissza fogja kapni az eredeti hitelkeretét, a moratórium alá vont összeg a hitelkártyaszámláján megjelenik, valamint bankunktól meg fogja kapni a moratóriummal kapcsolatos lezáró levelet.

Hitelkártyája jelenleg a moratórium hatálya alatt van, továbbra is benne szeretne maradni, és már tett is nyilatkozatot erre vonatkozóan valamilyen formában 2021. október 31-ig

Önnek nincs további teendője, a megtett nyilatkozatát figyelembe vettük, és beállítottuk a moratórium meghosszabbítást 2022. június 30-ig.

Ha később úgy dönt, hogy ki szeretne lépni a moratórium hatálya alól, ezt bármikor jelezheti a lent leírt teendők szerint.

Hitelkártyája 2021. november 1-től továbbra is a moratórium hatálya alatt van, de szeretne kilépni a moratóriumból

Ha Ön rendelkezik CIB Internet Bankkal, CIB Bank Online-nal vagy CIB Bank Mobilalkalmazással, fizetési szándékát online is jelezheti:

 • Online nyilatkozom! (Az oldal sajnos nem működik Internet Explorer böngészőben, ezért kérjük, a felületet Google Chrome, Edge vagy Firefox böngészőben használja.)

Ha nem rendelkezik elektronikus csatornával, nyilatkozhat CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a (+36 1) 4 242 242 számon kollégáink iránymutatása alapján.

Amennyiben Ön nyilatkozik a moratórium alól való kilépésről, az elvezetett összegek vissza fogak kerülni az alszámlákról a hitelkártya- (vagy bevásárlókártya) számlákra, nincs egyéb teendője.

Ha Önnek több hitelkártyaszámlája van, külön-külön kell jeleznie a kilépési szándékát a felsorolt lehetőségek valamelyikével élve.
 

A nyilatkozattételt követő munkanapon 17 órakor vissza fogja kapni az eredeti hitelkeretét, a moratórium alá vont összeg a hitelkártyaszámláján megjelenik.

Tartozás részleges vagy teljes előtörlesztése

 • Arra is lehetősége van, hogy a moratórium miatt elkülönített tartozását részlegesen előtörlessze úgy, hogy a nem törlesztett tartozása továbbra is a moratórium hatálya alatt marad, vagy arra is, hogy a tartozást teljes mértékben előtörlessze, és így kilépjen a moratórium alól. Az előtörlesztést az elkülönített számlára történő bankon belüli vagy más bankból indított átutalással kell teljesíteni. A saját számlák közötti átvezetés technikai okból nem lehetséges ebben az esetben.
 • Ahogy fentebb írtuk, a tőketartozásra megnyílt alszámla számlaszámát az áprilisi kivonatán találhatja meg.
 • A teljes tartozás megfizetése esetében Ön kilép a moratórium alól, viszont, ha a törlesztés összege kisebb, mint a tartozás teljes összege, akkor a tartozás egy része kerül rendezésre, a fennmaradó rész továbbra is a moratórium hatálya alá tartozik.
 • A törlesztett összeg azonnal könyvelésre kerül és a hitelkártyaszámlán elérhető egyenlegként jelenik meg.
 

 

Mi történik, ha kilépek a moratórium hatálya alól?

A. 2021. június 18. előtti folyamataink szerint:

 • A nyilatkozattételét követő munkanapon 17 órakor kiléptetjük a moratórium alól.
 • A kiléptetéskor visszanyeri eredeti hitelkeretét: a külön alszámlákra átvezetett moratórium hatálya alá eső tőketartozás, az elhatárolt tőkeösszeg és a kamattartozás megjelenik a hitelkártyaszámláján, mint tartozás.
 • Az elhatárolt tőkeösszeget Ön egyszer már befizette, de mi moratórium hatálya alá tartozónak tekintettük a pontos kamatszámítás miatt, és a hitelkártyaszámláján jóváírtuk úgy, mint egy túlfizetést.
 • A kiléptetéskor beterheljük a 250 Ft havi zárlati díjat az elérhető egyenlege terhére. Hitelkerettúllépés is előfordulhat ebben az esetben.
 • Ha a kerettúllépés mértéke maximum 250 Ft, akkor a kerettúllépés díját visszaadjuk másnap.

A moratórium alatt felhalmozott kamattartozás egy összegben kerül beterhelésre a kilépésről szóló nyilatkozat megtételét követő első fordulónapon, és az akkor elérhető egyenleg terhére érvényesítjük.

Amennyiben az Ön elérhető egyenlege kevesebb, mint a beterhelt összeg, visszaadjuk a hitelkeret túllépésének díját.

B. 2021. június 18-tól alkalmazott folyamataink szerint:

Ha 2021. június 18-án vagy azt követően, legkésőbb 2021. október 31-ig, jelzi kilépési szándékát, a moratórium alatt felhalmozott, tőketartozásból fakadó kamattartozást havonta, 12 egyenlő részletben kell megfizetnie. 

 • A felhalmozott kamattartozás 2021. novembertől kezdődően egy éven keresztül minden hónapban hitelkártyájának fordulónapján kerül terhelésre az akkor elérhető egyenleg terhére.
  • Ha az Ön elérhető egyenlege kevesebb, mint a beterhelt összeg, visszaadjuk a hitelkeret túllépésének díját.
  • Ha a felhalmozott kamatösszeg nem éri el az 500 Ft-ot, egyösszegű terhelésre kerül sor a kilépést követő fordulónapon.
 • Az aktuális havi részletek terhelésekor SMS-ben értesítést küldünk a még fennálló tartozás összegéről.
 • A terhelt összegről mindig az aktuális fordulónapon keletkezett kivonaton tájékozódhat.
 • Kilépés után is lehetősége van ezen felhalmozott kamatösszeg teljes vagy részleges előtörlesztésére.
  • Ilyen irányú igényét CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkon jelezheti a (+36 1) 4 242 242 telefonszámon. Az összeg terhelésére legkésőbb a jelzését követő munkanap végéig sor kerül elérhető egyenlege terhére.

Érdemes kilépnem a moratóriumból?

Amennyiben anyagi helyzete megengedi, és erre lehetősége van, érdemes kilépni, mivel a moratórium hatálya alá tartozó tőketartozás folyamatosan kamatozik, a moratórium végére (2022. október 31. napjára) magas kamatösszeg gyűlhet össze, melyeket a moratórium lejárta után meg kell fizetnie. 

Segédlet a lezárólevelek értelmezéséhez

A moratórium lezárásáról minden ügyfelünknek tájékoztatólevelet küldünk.  A lezárólevélben szereplő információk értelmezéséhez az alábbi segédlettel szeretnénk segítséget nyújtani:

Mely ügyfelek kapnak lezárólevelet?

 • Minden ügyfelünk, aki akár csak 1 napot is eltöltött a moratórium alatt hitelkártyaszámlájával, megkapja a lezárólevelet. 

Milyen formában kerül kiküldésre a lezárólevél?

 • CIB Bank Mobilalkalmazás: azon ügyfeleinknek, akik rendelkeznek CIB Bank Mobilalkalmazással, az alkalmazás Szerződések menüpontjába töltöttük fel a lezárólevelet.
 • Postai levél: azon ügyfeleink, akik nem rendelkeznek CIB Bank Mobilalkalmazással, papíralapon, postai levélként kapják meg a lezárólevelet. 

Milyen adatokkal találkozhat a levélben? 

 • Moratórium alá történő belépési dátum: alapesetben 2020. március 19. szerepel itt, de ha Ön ki- és belépett a moratóriumból, akkor az utolsó belépési dátum jelenik meg. 
 • Moratórium alól való kilépési dátum: ha Ön végig a moratórium hatálya alatt volt, akkor a moratórium lejáratának dátuma szerepel itt, ha pedig ki- és belépett a moratóriumból, akkor az utolsó kilépési dátum fog megjelenni

Ezen kívül látni fognak egy táblázatot, melyről fontos tudni, hogy azt mutatja, hogy a moratóriumból történő kilépéskor, vagy annak lejártakor hogyan változtak a szerződéses adatok.   

Jogi információk

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVII. törvény, Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény és a hiteltörlesztési moratórium vészhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 637/2020. (XII. 22.) Kormányrendelet.  

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
9. Bankkártya tiltás
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés és ApplePay
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4
7. Moratórium

A CIB honlap sütiket használ, ezek segítségével tudjuk biztosítani a legjobb böngészési élményt. Az összes süti elfogadására kattintva, Ön beleegyezik, hogy a sütiket eltároljuk az eszközén. A sütik segítségével megkönnyítjük az oldalon a navigációt, és azokat az oldalhasználat elemzésére és marketing célokra használjuk fel. (Süti szabályzat)