• Nincs találat

Fenntarthatóság

A nők pénzügyi műveltsége - az érdemi változáshoz vezető út

A kutatások szerint minden negyedik nő még mindig pénzügyi analfabéta. Az Intesa Sanpaolo azért fektet be, hogy ez megváltozzon, és a nőknek hatalmat adjon pénzügyi jövőjük alakításához.

11/04/2022

PODCAST: Hogyan alakítsuk ki a nők pénzügyi műveltségét?

A nők pénzügyi akadályainak lebontása valódi változásokkal

A nők pénzügyi műveltsége évek óta napirenden van, mégis a kutatások szerint minden negyedik nő pénzügyi analfabéta. A jó pénzügyi oktatás hatása a jólét növekedése lesz, ami az egész társadalomnak jót tenne. Ebben a podcastban Dr. Giovanna Paladinóval beszélgetünk a nők valódi pénzügyi egyenlőségéről - és arról, hogyan érhetjük el azt.

Nők, pénzügyek, Intesa Sanpaolo, egyenlőség, pénzügyi oktatás

A nők pénzügyi műveltsége évek óta napirenden van. A kutatások mégis azt mutatják, hogy minden negyedik nő még mindig pénzügyi analfabéta. 2022-ben a nők még mindig lemaradnak, ha arról van szó, hogy a pénzügyeik felett rendelkezzenek és hasznot húzzanak belőlük.

"A kultúra megváltoztatásához az egész falut be kell vonnunk"

Dr. Giovanna Paladino, az Intesa Sanpaolo megtakarítási múzeumának igazgatója és kurátora

Európában a nők kevésbé rendelkeznek a háztartásban a pénz felett, és kisebb valószínűséggel lépnek be a munkaerőpiacra, mint a férfiak. Ha mégis belépnek a piacra, a fizetésük összességében valószínűleg alacsonyabb. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a Covid-19 válsága világszerte azzal fenyeget, hogy a nők pénzügyi egyenlőség felé vezető úton elért "nemzedéknyi eredményt" semmissé teszi. 

A nők "lemaradása" egy mélyen gyökerező nemi kultúra eredménye, amelyet le kell győzni. Nem arról van szó, hogy a nők nem képesek megtanulni a pénzügyi technikai tudnivalókat, vagy nem tudják alkalmazni a tanultakat; csak arról van szó, hogy ehhez időre, térre és oktatásra van szükségük. 

Dr. Giovanna Paladino, az Intesa Sanpaolo Megtakarítási Múzeumának igazgatója és kurátora szerint: "A kultúrát nehéz megváltoztatni, különösen akkor, ha az mélyen gyökerezik a nemek és az oktatás különböző szintjei között. A kultúra megváltoztatásához az egész falut be kell vonnunk".

Az Intesa Sanpaolo 10 évvel ezelőtt kezdett befektetni a pénzügyi oktatásba, és létrehozta a torinói Megtakarítási Múzeumot, egy "phygital" múzeumot, amely a személyes és digitális módszereket kombinálja a pénzügyi oktatás érdekében.

Az alapvető pénzügyi fogalmak tanítása kötelezővé kellene tenni - Dr. Giovanna Paladino, az Intesa Sanpaolo megtakarítási múzeumának igazgatója és kurátora.

A múzeum alkalmazásokon és különleges interaktív kiállításokon keresztül vonja be az embereket, amelyek célja, hogy a Torinón kívüli embereket is elérjék az izgalmas és magával ragadó pénzügyi oktatási tevékenységekkel. 

"Az alapvető pénzügyi fogalmak tanításának kötelezőnek kellene lennie" - mondja Dr. Paladino. "Szomorú, hogy sok országban, köztük Olaszországban is, az iskolai tevékenységek a tanárok jóindulatán múlnak. Sok esetben nem akarnak a pénzről beszélni". 

A nők nagyszerűen tudnak pénzt megtakarítani, de a befektetésben általában kevésbé magabiztosak. Infláció idején ez azt jelentheti, hogy lemaradnak, mivel a pénzük elértéktelenedik. 

A jó pénzügyi oktatás hatása a jólét növekedése lesz, ami az egész társadalomnak jót tenne. Már az alapvető matematikai ismeretek is nagyban befolyásolhatják az ember pénzügyi egészségét. 

A Megtakarítás múzeuma mindenkihez szól - de ez kiterjed a speciális igényekre is, például a migráns nőkre és a családon belüli erőszak áldozatául esett nőkre.

Sok a "nemi mosás". Új rendszertanra van szükségünk - ahogyan a zöld befektetések esetében is -, hogy különbséget tegyünk a forró levegő és a haladás között - Dr. Giovanna Paladino, az Intesa Sanpaolo megtakarítási múzeumának igazgatója és kurátora.

"Nincs egyetlen egyedi módszer a probléma megközelítésére, ez életkortól és iskolázottsági szinttől függ" - mondja Dr. Paladino, hozzátéve, hogy a gyermekeket könnyebb lehet pénzügyileg nevelni, mivel ők nem kötnek olyan könnyen erkölcsi értékítéleteket a pénzhez, mint a felnőttek. 

Az egész projekt a megértés növeléséről és a hozzáállás megváltoztatásáról szól. Fontos, hogy ne csak beszélgetés, hanem érdemi változás is történjen. A nők túl gyakran háttérbe szorulnak a pénzügyi döntéshozatalban, pedig a nők gazdasági függetlensége mindenkinek jót tenne. A munkahelyeken kezd megtörténni a változás, de a hangsúly a valódi változáson van. 

"Sok a "nemi mosás". Új rendszertanra van szükségünk - ahogyan a zöld beruházások esetében is -, hogy különbséget tudjunk tenni a forró levegő és a haladás között" - mondja Dr. Paladino.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4