• Nincs találat

SANPAOLO OKTATÓPROGRAM

PÉNZÜGYI OKTATÓ/TÁJÉKOZTATÓ PROGRAM
„KÖLTSÉGVETÉS-MODUL”
Megtakarítások

MEGTAKARÍTÁSOK

A családi költségvetésnek akad egy kiemelten fontos tényezője: a megtakarítás.

30/07/2018

Megtakarításnak azt nevezzük, amit a hónap vagy az év végén sikerül félretennünk a költségvetési keretünkből, miután kifizettük az összes kiadást, így a közüzemi számlákhoz hasonló állandó és elkerülhetetlen tételeket, a fogyasztási döntéseink függvényében változó kiadásokat – ilyen például az élelmiszer, ruházat, edzőterem –, és az alkalmi vagy rendkívüli kiadásokat, így többek között a magunknak szánt ajándékok költségét.
A megtakarításaink tulajdonképpen saját „biztosításunk” a jövőre nézve.

Megtakarítási döntések
A takarékoskodásnak sokféle módja van, a lényeg, hogy megfelelő döntéseket kell hoznunk a fogyasztásunkat illetően.
Vegyük például az állandó kiadásokat, mint amilyen az áramszámla. Lehetséges ezen a téren bármit is megtakarítani? Természetesen, ráadásul úgy, hogy közben a bolygónk is jól jár. Hányszor hagyjuk égve a villanyt, amikor kimegyünk a szobából? Vagy hányszor felejtjük a klímaberendezést a legnagyobb fokozaton, amikor elmegyünk otthonról? A mosógépet, mosogatógépet már ne is említsük: mindig teljesen tele van, amikor elindítjuk? Még az olyan csekély áramfelhasználás is, mint a készenléti üzemmódba kapcsolt tévé, statisztikailag az egyik legnagyobb energiapazarlás, és meglátszódhat a számlánkon!
Változó költségeinket egyértelműen csökkenthetjük úgy, ha olcsóbb termékeket választunk. A takarékoskodás azonban nem feltétlenül egyenlő az áldozathozatallal, sokkal inkább intelligens döntések sorát jelenti, amelyek esetünkben a költségvetésünkre is kedvező hatással vannak. Vegyük például az élelmiszereket. Az európai adatok szerint a családok az élelmiszerpazarlás fő felelősei között vannak a felesleges vásárlások és a helytelen tárolás miatt. A kiadások megfelelő tervezésével csökkenthetők a család élelmezési költségei éppúgy, mint az erőforrások pazarlásával összefüggő globális költségek.
Természetesen legkönnyebben az alkalmi kiadásokon spórolhatunk, vagy még inkább ezeknél a legegyszerűbb elhalasztani a vásárlást, hogy jövedelmünk egy részét fontosabb célokra fordítsuk. Ide tartozhat például annak eldöntése, hogy moziba menjek, vagy tegyem félre a pénzt, hogy a következő hónapban szülinapi ajándékot vehessek a testvéremnek.
A család minden tagja dönthet úgy, hogy takarékoskodik, de ezt célszerű  alapos okkal tenni.

Felelősségteljes és közös megtakarítás. A takarékoskodás fontos téma, amelyről a családon belül feltétlenül szót kell ejteni, különösen a fiatalabb családtagokkal. A gazdaságilag fejlett társadalmak egyik előnye a fogyasztási cikkek könnyű elérhetősége, de éppen emiatt a fiatalok sokszor nehezen értik meg, hogy alaposan át kell gondolniuk, mire költenek, sőt, adott esetben későbbre kell halasztaniuk a vágyott dolog megvásárlását. Ezért is hasznos, ha a gyermekeket már kicsi korban hozzászoktatjuk, hogy önállóan gazdálkodjanak egy kisebb összeggel, a zsebpénzzel. Természetesen közös szabályokat, feltételeket kell lefektetni. Milyen kiadásokért felelős a gyerek, mit kell saját zsebből fizetnie? Mi a teendő akkor, ha elfogyott a zsebpénze, de vásárolni szeretne valamit? Ilyenkor bizony halasztani kell a vásárlást! Legközelebb jobban be kell osztania a pénzt, ha el akarja kerülni az ilyen helyzeteket. Mindig hasznos tanulni a hibáinkból.

De miért érdemes takarékoskodni?
A megtakarításokra azért van szükségünk, hogy legyen majd pénzünk, ha a későbbiek során valamilyen igény, kiadás merül fel (például gyermek születik a családban, a gyerekek egyetemre mennek, nyaralást tervezünk, lakást szeretnénk vásárolni...). Ezekre a fontos kiadásokra félre kell tennünk pénzt. 
De a megtakarításra biztonsági okokból is szükség van: váratlan helyzetek adódhatnak, elromolhat a mosógép, vagy ne adj’ Isten sürgős gyógykezelési költségek merülhetnek fel.
A tartalék egy másik formája a jóléti célú öngondoskodás, amely rendszeres, tervezett befizetéseket igényel, önkéntes alapon, biztosítások és/vagy nyugdíjpénztári tagság keretében.
Félretehetünk pénzt úgy is, hogy az nekünk dolgozzon: a pénzügyi termékekben fennálló befektetéseink után kapott kamatok, osztalékok kiegészítő jövedelemforrásokat jelentenek.

Hol helyezzük el megtakarításainkat?
Jó ideje köztudott, hogy megtakarításainkat a kredencben, befőttesüvegben tartani nem túl biztonságos, ráadásul nem is túlzottan produktív a pénzt úgy elrejteni, mint azt a dúsgazdag Dagobert bácsi tette a rajzfilmben. A pénz akkor van biztonságban, akkor dolgozik, kamatozik, gyarapítja a vagyont, ha bankban tartjuk, ahol ehhez értő szakemberek forgatják. 
Elvégre a kezdetektől fogva pontosan ez volt a bankok feladata: hogy megtakarításokat gyűjtsenek, ezeket jövedelmező módon befektessék, ezenkívül hitelt nyújtsanak magánszemélyeknek, vállalkozásoknak és állami intézményeknek, hogy azok fejlesztéseket hajthassanak végre, és hozzájussanak az igényeik kielégítéséhez szükséges tőkéhez. 
Minden bank maga határozza meg, hogy pontosan hogyan is kezeli a nála elhelyezett megtakarításokat, attól függően, hogy az ügyfél melyik célt részesíti előnyben: a jövőbeli kiadásokat, a biztonságot, az öngondoskodást vagy a befektetést. 
A megtakarító mindegyik felsorolt esetben több - költségek, előnyök és kockázatok szempontjából eltérő - lehetőség közül választhat. Ezek mind olyan lehetőségek, amelyek előnyeit és hátrányait ma már az interneten elérhető információk alapján mérlegelhetjük, és ugyanott felelősségteljesen és közvetlenül választhatunk is közülük.

Mindig elérhető szakértő. Ma már minden bank kettős kommunikációs csatornát alakított ki: az interneten – a közösségi médián keresztül is –, telefonon, valamint a bankfiókokban elérhető szakemberei útján tart kapcsolatot ügyfeleivel.

További információ
A megtakarítások egy speciális formáját képezik az értéktárgyakba (arany, drágakövek, képek, szobrok, szőrmék stb.) és ingatlanokba irányuló befektetések. Ezek „biztos befektetésnek” minősülnek: infláció idején és hasonló kedvezőtlen viszonyok között is megőrzik értéküket.

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4