• Nincs találat

SANPAOLO OKTATÓPROGRAM

PÉNZÜGYI OKTATÓ/TÁJÉKOZTATÓ PROGRAM
„HITEL-MODUL”
HITEL

HITEL

Ha nincs elég pénzünk egy olyan cél megvalósítására, amelyet nem szeretnénk halogatni – például új konyhára, autóra, nagyobb lakásra –, hitelt vehetünk fel: a kapott pénzösszeget meghatározott időközönként, több részletben kell visszatörlesztenünk a vállalt időszak alatt.

30/07/2018

A hitelfelvétel átmeneti likviditási igényt elégít ki, segít a család fogyasztási céljainak megvalósításában és olyan fontos beruházások megvalósítását teszi lehetővé, mint például a lakásvásárlás vagy -felújítás. 

Kihez forduljunk?
Bankokhoz, más pénzügyi közvetítőkhöz – például engedélyezett pénzügyi vállalkozásokhoz –, közvetlenül, vagy a bankhoz, illetve a pénzügyi vállalkozáshoz kapcsolódó közvetítőkön (így például az autót vagy konyhai berendezést forgalmazó kereskedőn) keresztül. 
Számos lehetőség áll rendelkezésre a hitelfelvételre: kapcsolódhat egy konkrét vásárláshoz, például az áruház által nyújtott részletfizetés útján, vagy felvehető közvetlenül a banktól vagy pénzügyi közvetítőtől saját célra, például a lakásra felvett jelzáloghitel formájában. Manapság az interneten számtalan ajánlatot, hitelkonstrukciót hirdetnek, például fiataloknak, és akár online is köthetünk hitelszerződést, csak ne felejtsük el gondosan áttanulmányozni a feltételeket.
A szerződés
Nagyon fontos, hogy tüzetesen elolvassuk a felvenni kívánt hitelről készült szerződést. A szerződésben kifejezetten szerepelnie kell a kölcsön teljes összegének, a futamidőnek, az esetleges adóknak és illetékeknek, egyéb járulékos költségeknek (például jogi költségeknek), az esetleges fizetési késedelmek esetén alkalmazott késedelmi kamatoknak, fizetésképtelenség esetére a hitelbiztosításnak, illetve a kamatlábaknak.
Észben kell tartanunk ezeket a kamatokat, amelyek a nominális kamatlábnak, illetőleg a THM-nek (teljeshiteldíj-mutatónak) felelnek meg. Előbbi némileg alacsonyabb az utóbbinál. A THM jelöli azt, amit ténylegesen fizetnünk kell: a kamatot, valamint a tőkét és a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is magában foglalja. 

További információ
Manapság a felvett tőkeösszeg és a meghatározott kamatláb alapján már könnyű kiszámítani a hiteltörlesztés ütemezését, azaz a fizetendő havi törlesztőrészleteket. A számítás bonyolult, de a bankok által online elérhetővé tett digitális hitelkalkulátorok segítségével jól szimulálható. Mindenképpen hasznos tisztában lenni azzal, hogy a kamatot minden hónapban a visszafizetendő tőke után számítják ki. Ezért ahogy hónapról hónapra törlesztjük a részleteket, a kamat a visszafizetendő tőkével párhuzamosan csökken.

Felelős hitelfelvétel
Fontos tudni, hogy a hitelfelvétellel adósságunk keletkezik. A szokványos esetben részletfizetéssel törlesztendő hitelösszeghez hozzá kell adni a hitelnyújtónál felmerült költségeket – a hitelezési költséget, a kezelési költségeket, a haszonkulcsot, vagyis azt a nyereséget, amely lehetővé teszi a bank vagy pénzügyi vállalat számára a növekedést.
Ezek a tételek befolyásolják a hitel költségét, és az alkalmazott kamatláb ezeket tartalmazza. 
Mielőtt jelzálog- vagy egyéb hitel felvétele mellett döntenénk, alaposan fel kell mérnünk a törlesztési képességünket, szem előtt tartva, hogy a törlesztőrészleteken kívül a napi kiadásainkat is fedeznünk kell majd, különös tekintettel a szokásos kiadásokra, legyenek azok állandó és változó jellegűek. Amikor azt számolgatjuk, elegendő-e a törlesztéshez a jövedelmünk, vegyük figyelembe azt is, hogy szükség esetén van-e, aki kisegítsen anyagilag, illetve fizetünk-e egyéb hitelt, ha mégoly kis összegűt is.
A banknak a kamaton kívül a meghitelezett tőke esetleges elvesztése ellen is be kell biztosítania magát. Még ha a hitelfolyósítást megelőzően a bank vagy pénzügyi közvetítő nem is kér hitelbiztosítékot, a hitelinformációs rendszerekben ellenőrzi, hogy a hitelezőnek milyen, már meglévő hitelei vannak, és ezeket határidőre törleszti-e.

Forduljunk szakértőhöz! Mielőtt bármilyen döntést hoznánk, célszerű a bankfiókban vagy az interneten utánanézni a legkedvezőbb akcióknak, ajánlatoknak. A bank munkatársai készséggel adnak felvilágosítást a legkedvezőbb feltételekről, a legjobb konstrukcióról, ahogy arról is, hogy a jelzáloghitelt rögzített vagy változó kamatozással érdemes felvenni.

További információ...
A 2008-as világválságot az Amerikai Egyesült Államokban a jelzáloghitelekhez kapcsolódó fizetésképtelenségi válság okozta, amelynek lényege abban állt, hogy kiemelten kockázatos hitelezők kaptak jelzáloghiteleket, és ezeket aztán nem tudták visszafizetni. A törlesztések elmaradásának kockázata elleni védekezésül a jelzáloghitelek spekuláció tárgyává váltak, ami az egész világra kiható „buborék” kialakulásához vezetett, nagy múltú amerikai bankok csődjét és egy olyan válságot okozva, amelynek következményeit még ma is érezzük.
A szlovák jegybank szigorúbb szabályokat vezetett be a hitelek és jelzáloghitelek kibocsátására vonatkozóan, ezenkívül maximálta az alkalmazható kamatlábak felső határát. Ez lehetővé tette a bankok és a minőségi pénzintézetek „természetes” kiválasztódását, így a nem megbízható cégek eltűntek a piacról.

A hitel mint a gazdasági fejlődés motorja. A bankok és pénzintézetek által nyújtott fogyasztói hitelekhez vagy jelzáloghitelekhez hozzáférő magánszemélyek hozzájárulnak az érintett árukat szállító vállalatok növekedéséhez, és közvetve növelik a munkalehetőségeket a különböző kereskedelmi ágazatokban. Ami a vállalatokat illeti, a kutatásaikhoz szükséges beruházás és az üzemek fejlesztése céljából vesznek igénybe bankhitelt. Államkötvények kibocsátásával az állam is hitelt vesz fel, amelyet arra fordít, hogy javítsa a lakosságnak biztosított szolgáltatások színvonalát. Arra azonban még az államnak is ügyelnie kell, hogy ne adósodjon el túlzottan!

További információ...
Napjainkban nemzetközi felügyeleti szervezet szabályozza az államok és hitelezőik közötti kapcsolatokat. Ismert történelmi példa a firenzei Bardi család bankja, amely 1300-ban csődbe ment, mert az akkori francia és brit uralkodók nem fizették vissza a számukra meghitelezett összeget.

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4