• Nincs találat

Növekvő üzlet

Az utazási ágazat 2022-ben lendületet vesz

Az utazási ágazat a világ legjelentősebb turisztikai ágazata: A turizmus a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasági ágazatából 2020-ra szinte megállt. Most azonban a világ fellendülésével az iparág újra fellendülőben van, a turisták száma ismét emelkedik, a GDP pedig megközelíti a járvány előtti szintet.

Charlotte Ricca

29/06/2022

Egy új kutatás 2022-re jelentős fellendülést jósol a turizmusban. Az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) adatai szerint az iparág hozzájárulása a világgazdasághoz idén eléri a 8,6 billió dollárt, ami mindössze 6,4%-kal marad el a járvány előtti szintektől.

Az elmúlt két évtizedben a turizmus a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasági ágazatává vált, megelőzve az olajexportot, az élelmiszereket és az autókat. 2019-ben a világgazdasághoz való teljes hozzájárulása 9,2 billió dollár volt, ami a globális GDP 10,4%-át és az összes munkahely 10,6%-át adta.

Julia Simpson, az Utazási és Turisztikai Világtanács elnök-vezérigazgatója: "Az ágazatunk több mint 58 millió munkahelyet tudna visszaszerezni és 8,6 billió dollárt termelne, ami világszerte fellendítené a gazdasági fellendülést.

2019-ben 1,5 milliárd nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, ami 4%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Továbbá a turisztikai kiadások 6%-kal nőttek évente, elérve az 1.482,43 millió dollárt.

A népszerű úti célokat tekintve az összes turista 50,9%-a Európába, 24,5%-a Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe, 15%-a Amerikába, 5%-a a Közel-Keletre és 4,6%-a Afrikába érkezett

Az ágazat növekedéséhez számos tényező járult hozzá, például a digitális forradalom, amely javította az információhoz való hozzáférést, a szabadidő növekedését, a repülőjegyek árának csökkenését, a nagyobb jólétet és a hosszabb várható élettartamot.

2020-ban azonban a világjárvány szinte teljesen leállította a turizmust, a nemzetközi érkezések száma 74%-kal csökkent az előző évhez képest. Ennek eredményeképpen az ágazat hozzájárulása a globális GDP-hez 49,1%-kal csökkent, és 2020-ban 4,7 billió dollárt tett ki, miközben 62 millió munkahely szűnt meg. 

Az iparág azonban felfelé ível. A kutatások szerint az utazás és a turizmus hozzájárulása mind a világgazdasághoz, mind a foglalkoztatáshoz idén elérheti majdnem a járvány előtti szintet. 2022 januárjában a teljesítmény 130%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a nemzetközi érkezések száma pedig elérte a 18 milliót, ami ugyanolyan növekedés, mint 2021 egészében

A turizmus a világ minden területén jelentős lendületet vett, különösen Európában, ahol az érkezések 199,3%-kal nőttek. Másutt az amerikai kontinensen 97,4%-kal, a Közel-Keleten pedig 89,3%-kal nőtt a turisták száma. Afrika és Ázsia és a csendes-óceáni térség nem örvendett ilyen erős fellendülésnek, 51,3%-os, illetve 44%-os növekedést tapasztaltak. Várhatóan azonban 2022-ben növekedni fognak.

Ahogy az emberek újra utazni kezdenek, a kormányoknak egyszerűsített szabályokat kell bevezetniük, beleértve a digitális megoldások használatát is. A jövő utazásának érintésmentesnek kell lennie, miközben garantálni kell a biztonságot" - Julia Simpson, az Utazási és Turisztikai Világtanács elnök-vezérigazgatója.

Az európai kormányok kezdeményezéseket vezettek be a belföldi turisták számának csökkenésének minimalizálása érdekében. Olaszország 2020 májusában hajtotta végre az Italy Cure mentőprogramot, amelynek keretében az alacsony jövedelmű családok akár 500 eurós üdülési bónuszt is kaphattak, amelyet turisztikai szálláshelyekre költhettek. További kezdeményezések közé tartoztak a művészeti városok történelmi központjaiban végzett turisztikai tevékenységekhez nyújtott támogatások, 15 millió euró a turizmus népszerűsítésére, valamint a See Sicily voucher program, amely a turistáknak kedvezményes repülőjegyet, ingyenes éjszakai tartózkodást, ingyenes idegenvezetést és belépést kínált egy kulturális látványosságra.

A kormány proaktív fellépésének eredményeképpen Olaszország a WTTC ranglistáján a hatodikról az ötödik helyre emelkedett az utazás és a turizmus GDP-hez való teljes hozzájárulása tekintetében, annak ellenére, hogy az ország az utazás és a turizmus GDP-hez való hozzájárulásának 51%-os csökkenését tapasztalta.

A világjárvány előtt Olaszország a nemzetközi turistaérkezések tekintetében az ötödik helyen állt a top 10-ben. 2015 és 2019 között a nemzetközi érkezések átlagos éves növekedési üteme 6%-ra emelkedett, ami magasabb volt, mint a világ 5%-os értéke.

Az Istat legfrissebb adatai szerint 2022 januárjára az érkezések 65%-a és a tartózkodási idő 70,3%-a állt helyre 2019 januárjához képest, a beutazó turisták esetében a helyreállás nagyobb volt, mint a belföldi turisták esetében. Míg a külföldi utazók 2022 januárjában 33,2%-kal kevesebbet költöttek, mint 2019 azonos hónapjában, a költés elérte az 1,5 milliárd eurót, ami jelentősen magasabb volt, mint a 2021-es 400 millió euró.

Nem csak Olaszország élvezi a fellendülést, mert az egész utazási ágazat fellendülőben van. A WTTC legfrissebb kutatásai szerint a turisztikai ágazat hozzájárulása mind a világgazdasághoz, mind a foglalkoztatáshoz idén elérheti a járvány előtti szintet.

Julia Simpson, a WTTC elnök-vezérigazgatója szerint 2022 "erős fellendülés előtt áll", ha a kormányok továbbra is megszüntetik az utazási korlátozásokat. 

"Ágazatunk több mint 58 millió munkahelyet tudna visszaszerezni és 8,6 billió dollárt termelne, ami világszerte fellendítené a gazdasági fellendülést" - mondta. "Ahogy az emberek újra utazni kezdenek, a kormányoknak egyszerűsített szabályokat kell bevezetniük, beleértve a digitális megoldások használatát is. A jövő utazásának érintésmentesnek kell lennie, miközben garantálni kell a biztonságot."

A jelentés itt tölthető le.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4