• Nincs találat

A tudomány Da Vinci iránti rajongásunk mögött

Az innováció ösztönzése

A tudomány Da Vinci iránti rajongásunk mögött

Az Intesa Sanpaolo Innovációs Központjának idegtudományi szakemberei azt vizsgálják, hogyan dolgozzuk fel a remekműveket, hogyan reagálunk rájuk.

30/07/2020

Az Intesa Sanpaolo Innovációs Központja konkrét területeken végzett alkalmazott kutatásokra támaszkodik. Az egyik ilyen terület az idegtudomány. Kutatók és tudósok a bank üzleti részlegeivel vállvetve dolgoznak azon, hogy innovatív módon oldják meg a kereskedelmi problémákat.
„Miért éppen az idegtudomány?” – teszi fel a kérdést Luigi Ruggerone, az Innovációs Labor Trendelemzési és Alkalmazott Kutatási Osztályának vezetője. „Mert végső soron... ami igazán számít, az úgyis az ember.” Az elmúlt néhány évben megjelent a „szervezeti idegtudomány” elnevezésű tudományág, amely az idegtudományi kutatásokat a vezetéselmélettel és a pszichológiával ötvözi. Az Intesa Sanpaolo Innovációs Központja a luccai IMT School for Advanced Studies projektjeihez csatlakozik.

Miért éppen az idegtudomány? „Mert végső soron... ami igazán számít, az úgyis az ember.

Luigi Ruggerone, az Innovációs Központ trendelemzési és alkalmazott kutatási osztályának vezetője 
„Az Intesa Sanpaolo Innovációs Központjával folytatott együttműködésnek köszönhetően képesek vagyunk arra, hogy elvégezzük a szervezetekre alkalmazott idegtudomány jelenlegi alapvető ismereteinek átfogóbb és integráltabb vizsgálatát” – mondta Andrea Malizia, az IMT School for Advanced Studies munkatársa.
Az idegtudományi csapat egyik legutóbbi projektjében megpróbálta elemeire bontani azt, hogy miként élvezzük a műalkotásokat. A Museo del Cenacolo Vinciano épületébe látogatókon különböző érzékszervi nyomkövető eszközökkel mérték azokat a neurológiai reakciókat, amelyeket Leonardo Da Vinci Az utolsó vacsora és Giovanni Donato da Montorfano Keresztrefeszítés című művei váltottak ki a nézőkben.

Az eredeti bórítókép

Leonardo da Vinci, “Last Supper”, 1494-1498; Ministero per i Beni e le Attività Culturali e per il Turismo, Museo Nazionale del Cenacolo Vinciano

Michela Palazzo – Museo del Cenacolo Vinciano
Luigi Ruggerone, az ISP Innovációs Központ trendelemzési és alkalmazott kutatási osztályának vezetője
Sonia D'Arcangelo – idegtudományi laboratórium, ISP Innovációs Központ
Andrea Malizia - IMT School for Advanced Studies

Munkájuk során lenyűgöző felismerésekre bukkantak: Da Vinci festményén a fő hangsúly Jézusra és Tamás apostolra helyeződött, míg Montorfano munkáján a kereszt talapzatára. A kutatás azt is kimutatta, hogy Az utolsó vacsora megtekintése fokozta az emberek érzelmeit, boldogabbá tette őket.
„Az utolsó vacsora projektje számomra azt jelentette: innovatív eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megértsük, hogyan is fogja fel a látogató a múzeumot” – mondja Michela Palazzo, a Museo del Cenacolo Vinciano vezetője.
Az ehhez hasonló kísérletek bepillantást engednek az emberi viselkedésbe, ami pedig az üzleti életben a humán erőforrástól a marketingig mindennek az alakításában segítséget nyújthat. Míg kezdetben azért küzdött, hogy meggyőzze az ügyfeleket létjogosultságáról, két év elteltével az idegtudományi laboratórium már alig győzi kutatni az üzleti problémákat. Sonia D'Arcangelo, az Intesa Sanpaolo Innovációs Központ idegtudományi laboratóriumának vezetője szerint az idegtudományi munkának a mindennapi életben, a gyakorlatban is komoly a jelentősége. „A világjárvány kapcsán új kutatási kérdéseken gondolkodhattunk, így az „okos” munkavégzés hatásain a figyelem, az érzelmek, a munka és együttműködés viszonylatában” – meséli.
Ha többet szeretne megtudni az Intesa Sanpaolo Innovációs Központjának idegtudományi laboratóriumáról, hallgassa meg a podcastot.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4