• Nincs találat
ELKÖTELEZETTSÉG A MŰVÉSZET IRÁNT

Éles fókusz a körforgásos gazdaságon

Luca Locatelli új kiállítása az Intesa Sanpaolo torinói Gallerie d'Italia-jában tökéletesen összefoglalja a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulását, és bepillantást enged egy valóban fenntartható világba.

19/01/2024

A 20. század jelentős részében az északkelet-németországi Golpa-Nord híres volt felszíni szénbányájának sikeréről. A mai területén egy Ferropolis nevű múzeum található, amely a terület ipari múltját mutatja be, valamint egy sor napelem, amelyek évente 170 000 kilowatt villamos energiát termelnek. A komplexum otthont ad Németország egyik legnagyobb elektronikus zenei fesztiváljának, a MELT-nek is, amely évente kerül megrendezésre és amelyet teljes egészében a helyszínen termelt napenergiával működtetnek.

A MELT-en bulizó és táncoló vendégeket ábrázoló kép a Luca Locatelli vizuális történetmesélő által, 2021 óta a körforgásos gazdaságnak szentelt projekt részeként készített fotók között szerepel. 

A projektből mintegy hetven alkotás jelenleg az Intesa Sanpaolo által működtetett torinói Gallerie d'Italia múzeumban, a The Circle - Solutions for a Possible Future című kiállításon megtekinthető. 

"A legtöbb ember tisztában van a bolygót érintő környezeti problémákkal" - mondja Locatelli. "Itt az ideje, hogy egyetértésre jussunk a megoldásokban." 

"Fotóim különböző folyamatokat mutatnak be, amelyeket Európa-szerte alkalmaznak, ahol a természet regenerációs képessége kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntartható gazdasági fejlődésben."

Locatelli utazásai során Izlandtól -számos országon keresztül- Romániáig is eljutott és minden egyes állomáson a körforgásos gazdaság más-más példáját örökítette meg a gyakorlatban. (A körforgásos gazdasági modell az újrafelhasználáson, a helyreállításon és a hulladék kivonásán alapul. A Golpa-Nordhoz hasonló elhagyatott ipari területek újrahasznosítása erre példa. Ez ellentétben áll a lineáris gazdasági modellel, amely az ipari forradalom óta ismert "gyártás-felhasználás-megsemmisítés" mintáját követi).

Locatelli fotói között szerepel egy ausztriai algafarm, ahol kutatók azt vizsgálják, hogy a termesztett algák hogyan tudják eltávolítani a szenet a légkörből, valamint egy szlovéniai nejlongyár is, ahol a fonalat nem kőolajból, hanem hulladékanyagokból, például régi szőnyegekből és halászhálókból állítják elő. 

Locatelli elmondta, hogy egyik kedvenc állomása az északnyugat-spanyolországi Ría de Arousa sós torkolatában volt, amely Európa leggazdagabb kagylótenyésztési területe. A kagylók magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek, mint számos hús- és zöldségféle, valamint gazdagok omega-3 zsírsavakban és olyan mikrotápanyagokban, mint a vas, a cink és a magnézium, ezért a kagylókról úgy tartják, hogy számos globális élelmezési probléma enyhítésére is alkalmasak lennének. A nyílt tengeren és a part menti területeken egyaránt lehet őket tenyészteni, és az állati fehérjékhez képest minimális környezeti terheléssel járnak.

Az Intesa Sanpaolo a tervezés fázisától kezdve egészen a témaválasztásig együtt dolgozott Locatellivel a The Circle projektben. A bank 2015 óta elkötelezett a körforgásos gazdaság mellett, mióta az Ellen MacArthur Alapítvány első pénzintézeti stratégiai partnere lett. 

Az alapítvány - amely a kiállítás előkészületeiben szakmai támogatást nyújtott Locatellinek és Elisa Medde kurátornak - támogatja a körforgásos gazdaságra való globális átállást.

A The Circle egy olyan nézőpontot tár elénk, ahonnan egy szebb jövőről elmélkedhetünk. Bemutatja, hogy a természet által inspirált tervezés és innováció az az eszköz, amellyel elérhetjük ezt a célt" - João Guarantani, a körforgásos tervezés programvezetője, Ellen MacArthur Alapítvány.

"A The Circle egy ablakot, egy olyan nézőpontot tár elénk, ahonnan egy szebb jövőn gondolkodhatunk" - mondja João Guarantani, az Ellen MacArthur Alapítvány körforgásos tervezési programjának vezetője.

"Megmutatja nekünk, hogy a természet által inspirált tervezés és innováció az az eszköz, amelynek segítségével eljuthatunk odáig. "

"Most arra van szükségünk, hogy ezek az ablakok ajtókká váljanak - olyan ajtókká, amelyeket kinyithatunk és meginvitálhatunk azon keresztül másokat is, hogy végigsétáljanak és kövessék ezt az utat. Mert a körforgásos jövő megvalósításának kulcsa az együttműködés. Egyetlen vállalat vagy iparág sem képes erre egyedül. Az egész gazdaságnak harmóniában kell működnie."

A The Circle idén ősszel nyílt meg, és 2024. február 18-ig látogatható. 

A Gallerie d'Italia - Torino 2022 tavaszán nyitotta meg kapuit. Torinó legnagyobb terén, a Piazza San Carlo téren található és elsősorban a kortárs fotográfiának ad otthont. Öt emeletnyi, 10 000 négyzetméternyi kiállítóteret foglal el és az Intesa Sanpaolo által létrehozott negyedik múzeum - a vicenzai, a nápolyi és a milánói helyszínek után.

A kiállítás az Intesa Sanpaolo Progetto Cultura programjának részét képezi, amely egy hosszú távú kezdeményezés, melynek célja a társadalom fejlesztése a kultúra gazdagítása révén. A Progetto Cultura számtalan kezdeményezésben nyilvánul meg Olaszország-szerte - művészet, zene, mozi, színház és sok más területen -, és nincs párja a pénzügyi intézmények között Európában. 

"Olaszország elsőszámú bankjaként felelősséggel rendelkezünk a társadalmi és kulturális fejlődést irányzó jövőképért, amely többek között olyan témákra irányul, mint a környezetvédelem" - mondta Michele Coppola, az Intesa Sanpaolo művészeti, kulturális és történelmi örökségért felelős ügyvezető igazgatója, a Gallerie d'Italia igazgatója. 

"A dokumentarista fotográfia megbízásai egy ilyen megközelítést mutatnak be, és a The Circle kíváló példa erre. Ez egy merész projekt, amely rendkívül magával ragadó képekkel mutatja be az Intesa Sanpaolo elkötelezettségét egy olyan gazdasági modell mellett, amely óvja a bolygó jövőjét. A Gallerie d'Italia - Torino célja, hogy elősegítsük a korunk sürgető kérdéseivel kapcsolatos ismereteket és tudatosságot."

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4