• Nincs találat

Körforgásos gazdaság

Öt ok, amiért a körforgásos gazdaság nagyszerű elképzelés

A körforgásos gazdaság alkalmas lehet arra, hogy élhetőbbé tegye a bolygónkat. Videónkban elmondjuk, miért támogatjuk az átállást erre a fenntartható szemléletmódra

07/09/2020

Mi az a körforgásos gazdaság? Könnyen megérthetjük, ha megnézzük, hogyan is működik a természet. A természetben a dolgok folyamatos körforgásban vannak, az egyik megszűnéséből születik a másik.

Vegyük például azt az esetet, amikor egy növény eléri életciklusa végét. Mielőtt elszáradna, magokat nevel, amelyekből újabb növény nőhet ki, majd lebomló anyagával más növényeket táplál.

Ugyanígy a körforgásos gazdaság is az újrafelhasználásról szól. Regeneratív és hulladékmentes. Olyan rendszer, amelyben a termelés és a fogyasztás nem egyirányú, hanem körkörös folyamatként működik. És hogy miért támogatjuk az átállást a régi modellről az új, körforgásos gazdaságra?

Változásra van szükségünk

Túlságosan kizsákmányoljuk a világ természeti erőforrásait, és a képződő hulladék hatalmas problémát jelent a bolygónk számára. Mindannyiunknak kevesebb erőforrást kell igénybe vennünk, azokat a lehető leghosszabb ideig kell használnunk, és ha már nincs rájuk szükségünk, vissza kell juttatnunk őket a körforgásba.
 

Ez üzletileg is észszerű lépés

Az energia és a többi erőforrás drága, ráadásul a vásárlók egyre nagyobb elvárásokat támasztanak környezetvédelem tekintetében. Jól felfogott üzleti érdekünk, hogy a termelési és a kereskedelmi folyamatok a lehető legkevesebb hulladékot termeljék, a vásárlók pedig elégedettek legyenek.
 

Új lehetőségeket teremt

Ha újfajta szemlélettel viszonyulunk a hulladékhoz, új módon gondolkodunk majd az üzletről is. A nagy multinacionális cégektől a start-upokig már számos vállalkozás kötelezte el magát a körforgásos gazdaság mellett, és érdemi pozitív változásokat tapasztalt.
 

Az újrahasznosítás nem elég

A körforgásos gazdaságban teljesen újra kell gondolni a felhasznált anyagokat, a tervezést, a termelést és a szolgáltatásokat.
 

Nem kell mindenből „saját”

Az autókat vagy mobiltelefonokat megosztó szolgáltatások és a termékek folyamatos megújítására kötött szerződések növekvő népszerűsége azt mutatja, hogy a „vásárolj hozzáférési jogot és használd”elv mind a fogyasztók, mind a gyártók szemszögéből működőképes üzleti modell.
Az Intesa Sanpaolo a körkörös gazdaság megvalósításáért tevékenykedő Ellen MacArthur Alapítvány első számú stratégiai pénzügyi szolgáltató partnere. Innovációs Központunk új ötleteket és a fenntartható gazdaságot szolgáló kutatásokat finanszíroz és támogat.

Ha átállunk az erőforrások fenntartható használatának és újrafelhasználásának új módjára, az nemcsak a bolygónak, de valamennyiünknek hasznára válik.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4