• Nincs találat

Körforgásos gazdaság

Pénzügyek és a körforgásos gazdaság: együttműködés jelenünk és jövőnk érdekében

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a pénzügyek és a körforgásos gazdaság gyakorlatai közötti kölcsönhatás alapvető fontosságú a fenntarthatósági célok eléréséhez, miközben gazdasági és pénzügyi értéket teremtünk.

14/06/2022

PODCAST: A pénzügy és a körforgásos gazdaság: innovatív kölcsönhatás a jövőnkért 

Egyszer az volt az ötlet, hogy megnézzük, mit tehet a pénzügy a körforgásos gazdaságért... 

Egy új kutatás, amelynek célja a körforgásos gazdaságnak a pénzügyi ágazat értékteremtő mozgatórugóira gyakorolt hatásának vizsgálata, nemcsak azt mutatta ki, hogy a két terület kölcsönösen befolyásolja egymást, hanem azt is, hogy kombinációjuk és kölcsönhatásuk pozitív zavarokat hozhat létre világunk számára. A pénzügyek lehetővé teszik a körforgásos gazdaság bővülését, a körforgásos gazdaság pedig a pénzügyi ágazatot teszi rugalmasabbá, megbízhatóbbá és vonzóbbá.

Hallgassa meg a podcastot, hogy többet megtudjon.

Az Intesa Sanpaolo már régóta elkötelezett a körforgásos gazdaságra (CE) való átállás mellett, ami az Ellen MacArthur Alapítvánnyal az elmúlt hat évben és a következő három évben folytatott megkülönböztetett partnerségében is megnyilvánul. 

A bank célja, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegességet érjen el működésében, 2050-re pedig nettó nulla kibocsátást érjen el saját üzletágában, és kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-ig 90 millió euróval járul hozzá a zöld átálláshoz. 

De bár a változás iránti elkötelezettség kulcsfontosságú, a banknak az is fontos, hogy mérje az elért hatást. Hogyan számszerűsíti a körforgásos gazdaságra való áttérés hatását a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból való előrehaladásra irányuló céljára?

A Bocconi Egyetemmel szoros együttműködésben készült tanulmány célja annak vizsgálata, hogy az átállás milyen hatással lehet a pénzügyi ágazat értékteremtő tényezőire. A kutatási projekt célja, hogy meghatározza a körforgásos gazdaság és a pénzügyi ágazat közötti kapcsolatot, és feltérképezze, hogyan alakul át a pénzügy a körforgásos elvek mentén, miközben hidat képez más iparágak átalakulásához.

"Minél magasabb a valós körforgásos gazdaság foka, annál kisebb a kockázat a befektetők számára"

Claudio Zara, Bocconi Egyetem

A Bocconi egyik csapata - Claudio Zara vezetésével és az Intesa Sanpaolo támogatásával - jelentést készített a kapcsolatról, amely kifejezetten a kockázatcsökkentő hatásra összpontosít. "Az Intesa Sanpaolo csoporttal és az Intesa Sanpaolo Innovációs Központtal való partnerség sok ösztönzést és lehetőséget kínál az ötletek megosztására és arra, hogy a téma élvonalában maradjunk" - mondja Zara. 

"Ugyanakkor az Ellen MacArthur Alapítvánnyal való partnerség nemzetközi perspektívát kínál számunkra, egy nemzetközi hálózattal való kapcsolattartás révén."

A Bocconi Egyetem, az Intesa Sanpaolo Csoport és az EMF együttműködéséből származó legfontosabb eredményeket egy 2021 nyarán közösen kiadott fehér könyvben támasztották alá. Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy a körforgásos gazdasági paradigma megvalósítása segíthet csökkenteni a vállalatok pénzügyi kockázatát. "Minél magasabb a valós körforgásos jelleg mértéke, annál kisebb a befektetők kockázata" - mondja Zara.

A kutatás megállapította továbbá, hogy pozitív kapcsolat van a körforgásos gazdaság üzleti gyakorlata és a részvények magasabb kockázattal korrigált hozama között. A kutatócsoport arra is bizonyítékot talált, hogy a CE üzleti modellek elfogadása összességében ellenállóbbá teheti a gazdaságot a külső sokkokkal szemben. 

"A Covid-19 világjárvány idején a körforgásosabban működő vállalatok a világjárvány fő ablakában kevesebb negatívumot szenvedtek el - és a világjárvány utáni ablakban gyorsabban visszanyerték eredeti állapotukat" - mondja Zara. 

Egyszer az volt az elképzelés, hogy megnézzük, mit tehet a pénzügy a körforgásos gazdaságért. Most a kutatások azt mondják, hogy a kettő közötti kapcsolat kölcsönösen előnyösnek tűnik: a körforgásos gazdaság megmutatja a pénzügynek, hogy hogyan lehet az iparág számára kulcsfontosságú kar, amelybe befektethet és egy rugalmasabb jövő felé haladhat. 

Hallgassa meg a podcastot, hogy többet megtudjon.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4