• Nincs találat

Körforgásos gazdaság

Az Intesa Sanpaolo körforgásos gazdasági programja meghozza gyümölcsét

Egy környezetbarát, téli paradicsomot termesztő üvegház csak egy az Intesa Sanpaolo körforgásos gazdasági alapjából támogatott projektek közül.

Rhiannon Edwards

22/12/2022

PODCAST: Miért édesebb a körforgásos gazdaságú paradicsom íze

A körforgásos gazdaság finanszírozását ismerhetjük meg működés közben egy szlovén paradicsomot termesztő üvegház életébe betekintve

A Frisko szlovén élelmiszergyártó új téli paradicsomháza egész évben ízletes gyümölcsöt termel, és növeli a vállalat termelését, miközben nem károsítja a bolygót. Ez a körforgásos projekt csak egy az olyan projektek közül, amelyet az Intesa Sanpaolo körforgásos gazdasági programja, a zöld üzleti kezdeményezések számára rendelkezésre bocsátott hitelkeret támogat.

A szlovén Frisko paradicsomtermesztő új üvegházában egy esővizes lagúna táplálja a növényeket locsoló öntözőrendszert.

A dongók természetes módon porozzák be a virágokat, és nincsenek kíméletlen gyomirtók vagy növényvédő szerek, amelyek elriasztanák őket.

Az üvegház fűtése villamos energiát termel. Ráadásul a fűtési rendszer melléktermékét, a CO2 -t felfogják és ahelyett, hogy a légkörbe kerülne, visszapumpálják az üvegházba, hogy a növények bolygóbarát oxigénné alakítsák át.

"Biztosítani akarjuk, hogy ügyfeleink szívesen üzleteljenek velünk. De, ami ennél is fontosabb, hogy értéket akarunk teremteni, miközben pozitív hatást gyakorlunk, és megújítjuk az üzleti tevékenységük módját."

Massimiano Tellini, a körforgásos gazdaságért felelős vezető, Intesa Sanpaolo Innovációs Központ

Az üvegház a körforgásos gazdaság egyik működő példája. Egész évben ízletes paradicsomot termel anélkül, hogy kárt okozna a bolygónak.

"Ez az új üvegház 50 százalékkal növeli a téli termelésünket" - mondja Kristijan Magdič, a Paradajz d.o.o. (a Friško d.o.o. anyavállalata) igazgatója és a FRIŠKO d.o.o. beszerzője.  

Magas növekedés, alacsony hatás

Az üvegházprojektet az Intesa Sanpaolo Circular Economy programjának 3,5 millió eurós hiteléből finanszírozták, amely egy olyan hitelkeret, amelyet zöld üzleti kezdeményezések számára bocsátanak rendelkezésre.

Az Intesa Sanpaolo ahelyett, hogy kizárólag az ügylet pénzügyi részleteire összpontosítana, a plafondból történő hitelnyújtás során olyan környezetvédelmi KPI-okat vesz figyelembe, mint a megújuló energia és a szén-dioxid-leválasztás.

Goranka Gregorič Repnik, az Intesa Sanpaolo Slovenia kkv-kért felelős vezetője szerint: "Ebben az esetben, és sok más esetben is, bankárként egy kicsit mélyebben bele kell ásnunk magunkat az üzleti modellbe, és meg kell értenünk, hogy mit hoz, milyen haszna lesz a projektnek az egész bolygó számára.

"Ezek a mi munkánk apró győzelmei."

"Ez az új üvegház 50 százalékkal növeli a téli termelésünket"

Kristijan Magdič, a Paradajz d.o.o. (a Friško d.o.o. anyavállalata) igazgatója és a FRIŠKO d.o.o. beszerzője

A rendszerszintű változás felgyorsítása

A körforgásos gazdaság az ipar minden elemét forradalmasítja, de az élelmiszerágazat kihívásai és lehetőségei egyedülállóak.

Massimiano Tellini, az Intesa Sanpaolo Innovációs Központjának körforgásos gazdaságért felelős vezetője szerint: "Úgy gondoljuk, hogy ez [a Frisko] egy nagyon fontos tranzakció, mondhatnám, hogy egyfajta mérföldkő, amelyet mások is követhetnek.

"Ebben az esetben, és sok más esetben is, bankárként egy kicsit mélyebben bele kell ásnunk magunkat az üzleti modellbe, és meg kell értenünk, hogy mit hoz, milyen haszna lesz a projektnek az egész bolygó számára"

Goranka Gregorič Repnik, az Intesa Sanpaolo Slovenia kkv-kért felelős vezetője

Az Ellen MacArthur Alapítvány első pénzügyi szolgáltatási stratégiai partnereként az Intesa Sanpaolo célja, hogy minél több környezeti hasznot hozó projektet indítson el.

Giuseppe Ferraro, az Intesa Sanpaolo nemzetközi leánybankok részlegének vállalati és kkv részlegének vezetője elmondta: "Ügyfeleink egyre inkább felvilágosítást kapnak a fenntartható működés fontosságáról.

"Minden kollégám minden egyes földrajzi területen elkötelezett és lelkes, hogy minél több ilyen üzletet kössön".

Hallgassa meg a podcastot, és tudjon meg többet arról, hogy az Intesa Circular Economy programja máris rendszerszintű változást hoz.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4