• Nincs találat
Körforgásos gazdaság

Intesa Sanpaolo: 360 fokos megoldás a körforgásos jövő érdekében

Az Intesa Sanpaolo a körforgásos gazdaságot helyezte új stratégiájának középpontjába, és mintegy 115 milliárd eurót fordít a fenntartható átállásra.

Charlotte Ricca

05/01/2023

Az Intesa Sanpaolo nagyon is tudatában van társadalmi és környezeti hatásainak. Ezért a 2022-2025-ös üzleti tervében központi szerepet játszik a körforgásos gazdaságra való áttérés támogatása.
 
A Bank 2025-ig mintegy 115 milliárd eurót fordít a zöld és fenntartható átmenetre, és 2030-ra szén-dioxid-semlegességet, 2050-re pedig nettó nulla kibocsátást kíván elérni saját tevékenységén belül. 

A körforgásos gazdaság azonban nem új fogalom az Intesa Sanpaolo számára. Európában az egyik első bank volt, amelyik felkarolta a kezdeményezést, 2015 óta támogatja az Ellen MacArthur Alapítványt, amelynek első globális pénzügyi szolgáltató partnere lett. 

2017-ben az első olasz bankként 500 millió eurós zöld kötvényt bocsátott ki a környezeti fenntarthatóság finanszírozására, a megújuló energiára és az energiahatékonyságra összpontosítva.
 
Hasonlóképpen, a körforgásos gazdaság az Intesa Sanpaolo számára is ösztönzőleg hat a saját ESG-kötelezettségvállalásainak teljesítésére, miközben értékeli a vállalatok kockázati profilját, üzleti modelljeinek rugalmasságát és növekedési potenciálját, valamint környezeti és társadalmi hatásait.
 
A csoport a Bocconi Egyetemmel szorosan együttműködve jelentést készített a körforgásos gazdaság és a pénzügyi ágazat közötti kapcsolatról, különös tekintettel annak kockázatcsökkentő hatására. A kutatás továbbá pozitív kapcsolatot talált a körforgásos gazdaság üzleti gyakorlatai és a részvények magasabb kockázattal korrigált hozama között. 

"Minél magasabb a valós körforgás mértéke, annál kisebb a kockázat a befektetők számára, mindegy, hogy pénzt kölcsönöznek vagy részvénypiacokra fektetnek be" - mondja Zara Claudio, a tanulmányt vezető kutató és professzor.

A Zara szerint négy fő mozgatórugója van egy eszköz kockázatmentesítésének, amikor az körforgássá válik: a gazdasági növekedés szétválasztása a véges nyersanyagok kiaknázásától; a természeti tőkével való jobb gazdálkodás; az ellenálló képesség növelése az üzleti modellek diverzifikációja révén; és a negatív externáliák csökkentése.

A kutatócsoport arra is talált bizonyítékot, hogy a körforgásos gazdaság üzleti modelljeinek elfogadása összességében ellenállóbbá teheti a gazdaságot a külső sokkhatásokkal szemben. Bár a körforgásos gazdaság értékes lehetőséget jelent, a körforgásos üzleti modellre való áttérés magas kezdeti működési költségekkel és hosszú megtérülési idővel járhat. Ebben segít az Intesa Sanpaolo, amely olyan vállalatokat finanszíroz, amelyek eszközeiket körforgásos módon alakítják át.

"Az Intesa Sanpaolo az átmenet támogatásában a pénzügyi szektor vezető szereplője, mivel olyan hiteleket, vállalati finanszírozást és tanácsadást kínál, amelyek szorosan illeszkednek a körforgásos gazdaság értékeihez és céljaihoz"

Zara Claudio, kutató és az Università Bocconi pénzügyi tanszékének professzora

2018 és 2021 között a Csoport 7,7 milliárd eurót adott kölcsön a körforgásos modellt alkalmazó vállalatoknak, amelyből 1,2 milliárd euró volt a lakossági ügyfeleknek nyújtott zöld jelzáloghitelek összege. A tevékenységek közé tartozott a kritikus és fosszilis tüzelőanyagokat újrahasznosított vagy szerves anyagokkal való helyettesítése, a városi szerves hulladékok újrafelhasználása, a megújuló energiát hasznosító erőművek felújítása, az ipari hulladékok hasznosítása új termékcsaládokban való újrafelhasználás céljából, a termékek és alkatrészek új életre keltése az első életciklusuk végén, valamint a termék tulajdonlásából a birtoklásba való átmenet a felhasználási terhelés növelése érdekében.
 
Az Intesa Sanpaolo nem csak finanszírozást, hanem tanácsadást is kínál, ahogy Zara elmagyarázza: "Segít a vállalatoknak a magas innovációs tartalmú, átalakító jellegű projektek elindításában és irányításában". Az innováció kulcsfontosságú, és a csoport körforgásos gazdaság (CE) laboratóriumának célja a körforgásos átalakulás támogatása olyan tanácsadói szolgáltatások és nyílt innovációs programok révén, amelyek összehozzák az üzleti világot az induló vállalkozásokkal, innovatív kkv-kkal, egyetemekkel és kutatóközpontokkal.

A CE Lab 2018-ban jött létre a Cariplo Factory és az Intesa Sanpaolo Innovációs Központ partnerségével. Képzési és nyílt innovációs projekteket működtet, amelyek célja a körforgásos gazdaság elveinek terjesztése. A környezetvédelmi és fenntarthatósági célok csak akkor érhetők el, ha a vállalkozások és a társadalom megértik a körforgásos gazdaság előnyeit, és részt vesznek ezen az átalakító úton. 

"A Csoport határozottan elkötelezett a gazdasági, tudományos és intézményi ökoszisztémákkal való együttműködés mellett, és fáradhatatlanul dolgozik a vállalkozásokkal az átállás felgyorsításán" - mondja Zara.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4