• Nincs találat

Fenntarthatóság

A pénzügyek újragondolása a fenntartható világért

Miközben az Intesa Sanpaolo közzéteszi új, 2022-2025-ös üzleti tervét, amely nagy hangsúlyt fektet az ESG-re, Elena Florral beszélgetünk a bank kötelezettségvállalásairól.

29/07/2022

A Covid-19 vészhelyzet idején az Intesa Sanpaolo csoport gyorsan cselekedett. 100 millió eurót adományozott az olasz nemzeti egészségügyi rendszernek, hogy a válság csúcspontján támogassa a szolgálatot.

Ezenkívül a vezérigazgató és a felső vezetés 6 millió eurót adományozott saját fizetéséből az egészségügyi kezdeményezések megerősítésére.

Bár a körülmények rendkívüliek voltak, a közösségek rendíthetetlen támogatása a Csoport számára alapkövetelmény. A közösségi csoportoknak és a reálgazdaságnak nyújtott adományok és hozzájárulások már a globális egészségügyi vészhelyzet előtt is megszokottak voltak.

Az Intesa Sanpaolo üzleti tervei számos módon mutatták be a bank közösségi kezdeményezéseit, a szélesebb körű ESG-kötelezettségvállalás részeként, többek között: 

  • hitelek és finanszírozás a reálgazdaság számára, 
  • a zöld és körforgásos gazdaságra való áttérés támogatása, 
  • pénzügyi befogadás,
  • kulturális felelősségvállalás.

ESG kötelezettségvállalás

Ahogy minden egyes új üzleti terv gyökeret ereszt, úgy nő a bank ESG iránti elkötelezettsége. "Az ESG mindig is nagy részét képezte a korábbi üzleti terveknek" - mondja Elena Flor, az ESG- és fenntarthatósági részleg vezetője. "De ebben a tervben most először a négy pillér közül az egyik kizárólag az ESG-n alapul."

"Az ESG már a korábbi üzleti tervekben is nagy szerepet játszott. De ez a terv most először rendelkezik olyan négy pillérrel, amelynek egyik pillére kizárólag az ESG-n alapul."

Elena Flor, az Intesa Sanpaolo csoport ESG és fenntarthatósági vezetője

Az új, 2022-2025-ös üzleti tervben 328 milliárd eurós kötelezettségvállalás szerepel a reálgazdaság számára közép- és hosszú távú új hitelnyújtáson keresztül; 25 milliárd euró szociális hitelnyújtás a nonprofit tevékenységek, a kiszolgáltatottak és a fiatalok támogatására; valamint 500 millió euró befektetések és adományok a rászorulók, a fiatalok és az idősek számára.

Az előző terv sikerét követően, amely 6 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre a körforgásos gazdaságra irányuló projekteket megvalósító vállalkozások számára, felfrissítettük a körforgásos gazdaságra való áttérés iránti elkötelezettséget is.

"Az előző tervet a körforgásos gazdaságra folyósított 7,7 milliárd euróval fejeztük be" - mondta Flor. "Az új üzleti tervvel pedig ismét 76 milliárd eurós célt tűztünk ki a vállalatok zöld átállásának támogatására irányuló új hitelezéssel - ebből 8 milliárd eurót a körforgásos gazdaságra fordítunk - és 12 milliárd eurós célt a magánszemélyeknek nyújtott zöld hitelekkel."

A Csoport emellett támogatja az ügyfeleket a fenntarthatóság útján a megerősített fenntartható hitelezéssel (pl. fenntartható finanszírozás, ESG-tanácsadás), a Cariplo Factoryval együttműködve működő, a körforgásos gazdasággal foglalkozó laboratóriummal, valamint a Csoportnak a körforgásos gazdaságra való globális átállás fő támogatójának, az Ellen MacArthur Alapítványnak a stratégiai partnereként betöltött szerepével.

A hosszú távú megközelítés elősegítése érdekében az Intesa Sanpaolo 2021 utolsó negyedévében csatlakozott az Egyesült Nemzetek mindegyik, úgy nevezett nettó nulla szövetségéhez, amely a banki tevékenységekre, valamint a vagyonkezelői és biztosítási kezdeményezésekre is kiterjed.
A 2022-2025-ös üzleti terv részeként - és több mint egy évvel a Nettó-Nulla Bankszövetség (NZBA) határideje előtt - az Intesa Sanpaolo bemutatta a 2030-ra kitűzött, nettó nullához igazított kibocsátáscsökkentési céljait a kiemelt, nagy kibocsátású ágazatokban.

Az Intesa Sanpaolo azt a célt is kitűzte maga elé, hogy 2030-ra nettó nulla kibocsátást érjen el, a csoportszintű villamos energia 100%-át megújuló forrásokból szerezve be (ezt a célt az olaszországi fiókokban és épületekben már 2021-ben elérték).

A fenntartható pénzügyek értékének megalapozottsága

"A fenntartható beruházások a fenntartható növekedésre vonatkozó uniós cselekvési terv középpontjában állnak, amelynek általános célkitűzése valóban az, hogy a pénzügyi eszközök áramlását a fenntarthatóság irányába terelje" - mondta Elena Flor. "Ebben tehát a pénzügyi intézményeknek kulcsszerepük van. 
"Az Intesa Sanpaolo az elsők között volt, akik nagyon korán, még 2000 előtt etikus alapokat kínáltak. Akkoriban tehát meglehetősen úttörő szerepet töltöttünk be. Ez egyfajta réspiac volt, és Olaszországban mindig is vezető szerepet töltöttünk be a fenntarthatóság támogatásában."
"Most, ha megnézzük a csoport fő vagyonkezelőjét [Eurizon], 2022 márciusában az alapjainak 48%-át az SFDR [Sustainable Finance Disclosure Regulation] 8. és 9. cikkei szerint fektették be."
2021-ben az Eurizon 23 olyan terméket indított, összesen 172 alapot elérve, amelyek (többek között) környezeti vagy társadalmi jellemzőket támogatnak, vagy fenntartható befektetési célokat szolgálnak, az SFDR 8. és 9. cikkei szerint besorolva, mintegy 110 milliárd eurónyi kezelt vagyonért.

Úttörő digitalizáció

Az új üzleti terv megerősíti a Csoport régóta tartó elkötelezettségét a digitalizáció mellett az IsyBank, egy kizárólag digitális bank elindításával. 

2021 végén a Csoportnak 12,9 millió többcsatornás ügyfele volt (1,3 millióval több, mint 2020-ban). 
"Az egészségügyi vészhelyzet sok ügyfelünk szokásait megváltoztatta" - mondta Elena Flor. "Bizonyos értelemben felgyorsította a digitálisra való átállást, amely már folyamatban volt és már úton volt."
"Az IsyBank elindítása mellett a digitális átalakulás a bank minden területén folytatódik, az ügyfélélmény teljes digitalizációjába történő beruházásokkal, a belső ellenőrzési rendszerek további erősítésével a folyamatok digitális evolúciójának részeként, valamint a megfelelési tevékenységek digitális és mesterséges intelligencia alapú megoldásaival."
"Ezt a technológiai infrastruktúrát kiterjesztjük a teljes Csoportra, beleértve a nemzetközi hálózatot is."

Kulturális kötelezettségvállalás

A 2018-2021-es négyéves időszakban az Intesa Sanpaolo mintegy 144 millió eurós készpénz-hozzájárulást folyósított a közösségnek kulturális kezdeményezésekre. A csoport 1989 óta finanszírozza a Restituzioni programot is, amely a nemzeti örökség helyreállítására és népszerűsítésére irányul, és amelyet a bank a kulturális minisztériummal együttműködve gondoz.

Ezenkívül a Gallerie d'Italia programon keresztül a Csoport öt galériában megnyitja hatalmas műgyűjteményét a nyilvánosság számára. "A művészeti gyűjtemény egy érték,” - mondja Elena Flor. "De ugyanakkor úgy gondolom, hogy felelősséggel is jár a gondozása".

Az emberek a Csoport legfontosabb eszközei

Az új 2022-2025-ös üzleti terv jelentős beruházásokat irányoz elő a Csoport munkatársai felé - és külön figyelmet szentel a sokszínűségnek és a befogadásnak. 

Az Intesa Sanpaolo tagja a Bloomberg Nemek Közötti Egyenlőségi Indexének, Európában elsőként szerepel a Refinitiv sokszínűségi és befogadási indexének legújabb kiadásában, és Európában az elsők között kapta meg a nemek közötti egyenlőség és sokszínűség európai és nemzetközi szabványát, a szervezetek sokszínűség és befogadás iránti elkötelezettségét értékelő nemzetközi tanúsítványt.
"Természetesen mindig tudunk még többet tenni" - mondja Elena Flor. "De ebben a tekintetben a csoport már elindult egy úton."

És ahelyett, hogy megpihenne az elmúlt négy év sikerein, egy új, merész üzleti terv végrehajtására készül, amely az ESG iránti elkötelezettséget előtérbe helyezi, és valódi változást ígér az elkövetkező évekre. 

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4