• Nincs találat

SANPAOLO OKTATÓPROGRAM

PÉNZÜGYI OKTATÓ/TÁJÉKOZTATÓ PROGRAM
„KÖLTSÉGVETÉS-MODUL”
Költségvetés

A CSALÁDI KÖLTSÉGVETÉS

Mindannyian szeretünk költekezni, ajándékot venni magunknak vagy nyaralni menni, tartós vagyontárgyat – autót, lakást – vásárolni. Ahhoz, hogy eközben ne adósodjunk el, fontos, hogy a konyhapénzt, a családi költségvetést illetően jól gazdálkodjunk a bevételeinkkel, és egyensúlyban tartsuk a kiadásainkat.

30/07/2018

Emellett mindannyian egy gazdasági rendszer részei vagyunk. A család irányítása hasonlít egy kisebb vállalat vezetéséhez. Ha jól gazdálkodunk, év végén a költségvetést nullszaldóra vagy pozitív összegre hozzuk ki, utóbbi esetben a jövedelmünk egy részét sikerült megtakarítanunk.

Hogyan gazdálkodjunk a családi költségvetéssel? 
Nem tudunk észszerűen gazdálkodni a családi költségvetéssel mindaddig, amíg nem vagyunk tisztában olyan alapfogalmakkal, mint a jövedelem, a kiadások, a megtakarítás. 
A jövedelem a családhoz befolyó pénz: a fizetésünk, amely állandó munkaviszony esetén rendszeres, egyéni vállalkozók vagy alkalmi munka esetén változó összegű. De rendelkezhetünk más bevételi forrásokkal is: ezek lehetnek állandóak, mint például bérleti díj beszedése, befektetések hozama, vagy alkalmiak, úgymint pénzvisszatérítés, örökség, szakértői díj. 
A kiadásokhoz tartozik az összes költségünk. Ezek lehetnek állandóak, rendszeresen felmerülők, tehát kiszámíthatók és feltétlenül kötelező jellegűek, mint például a számlák, a biztosítási díjak, az alapvető karbantartások – a központi fűtés éves karbantartása, az autó karbantartása stb. –, vagy alkalmi kiadások, mint például háztartási gép vásárlása, vagy egy különleges szilveszteri vacsora. Lehetnek rendkívüliek is, mint például egy utazás, váratlan betegség.
Ha nem költjük el minden pénzünket, és a bevételeink nagyobbak a kiadásainknál, olyankor lehetőségünk nyílik a megtakarításra. Költségvetésünk észszerű kezeléséhez a bevételeink bizonyos hányadát (5-10%-át) rendszeresen félre kell tennünk a költségek esetleges növekedése esetére, például a közműköltségekre és/vagy a be nem tervezett karbantartási kiadásokhoz hasonló, váratlan eseményekre, de a jövőben tervezett nagyobb kiadásaink is előtakarékosságot igényelnek.

Aranyszabályok
Költségvetésünk megfelelő szervezéséhez, valamint bevételeink és kiadásaink következetes kezeléséhez két egyszerű szabályt kell betartanunk:
1)    Tanuljunk a tapasztalatainkból, azaz váljék szokásunkká, hogy az eltelt tizenkét hónapra (de akár havonta vagy félévente) összeadjuk a bevételeinket és a kiadásainkat, hogy legyen egy reális képünk az előre várható, rendszeres kiadásokról (számlák, albérleti és biztosítási díj), valamint a szintén előre látható, de kevésbé rendszeresen felmerülő költségekről (gyógykezelési költségek). 
2)    Tervezzünk előre: a várható bevételeinket és kiadásainkat figyelembe véve döntsük el, mire adunk ki pénzt, úgy, hogy átvészelhessük a nehezebb időket, megjutalmazhassuk magunkat egy nyaralással, befektethessünk valamilyen felmerülő igény szerint, vagy végrehajthassunk egy szükséges beruházást, esetleg éppen a vagyonunk gyarapítása érdekében. 

Szakértői segítség
Az ilyen „felelősségteljes szokások” betartásában manapság már a bankunk is segíthet, azzal, hogy az otthonról elérhető, szokásos banki szolgáltatásokon túlmenően az interneten keresztül részletes felvilágosítást nyújt a költségvetésünk kezelésének legjobb módjáról, és ingyenes digitális alkalmazásokat tesz elérhetővé.
Ezek az alkalmazások figyelembe veszik a jövedelmet, annak esetleges negatív vagy pozitív változásait, az állandó kiadások változását, a családmag létszámát és a fogyasztás ebből következő változását – mindezeket pedig azonnal, automatikusan megjelenítik.
A bank ezenkívül lehetőséget kínál olyan állandó kiadások csoportos beszedéssel történő teljesítésére, mint a közüzemi számlák, előfizetések, valamint fogyasztói- és jelzáloghitelek törlesztőrészletei.

Aktív részvétel, felelősségvállalásra buzdítás. Lényeges, hogy az egész család aktívan részt vegyen ebben a tevékenységben: különösen fontos, hogy gyermekeinket, a kicsiket és a kiskamaszokat elkezdjük tanítani az önállóságra és a felelősségvállalásra úgy, hogy kisebb pénzösszegeket bízunk a gondjukra. Ha megoldható, tizenegy éves kor körül célszerű rendszeres zsebpénzt adni a gyermeknek, kisebb házimunkák ellátásáért cserébe. Ahogy a gyerek nő, úgy emelkedhet a zsebpénz összege is, amelyet havonta kapjon meg. Kiváló módszer ez arra, hogy hozzászoktassuk, hogyan kezelje a saját igényeit, és kialakítsuk benne a megfelelő viszonyulást az anyagiakhoz.

További információ 
A költségvetés megfelelő kezelésében a teljes társadalomnak részt kell venni. Eddig a családokról volt szó. De a vállalkozásoknak és az államnak is megvan ebben a maga szerepe. A vállalkozásoknak saját költségvetést kell benyújtaniuk, míg az állami költségvetést a pénzügyminiszter készíti el és terjeszti elő minden évben.

További információ 
A becsült költségvetésből az év végén lesz végleges költségvetés. 
A becsült költségvetés egy adott időszakra várható bevételeket és kiadásokat tartalmazza. 
A végleges költségvetés a lezárt időszakra vonatkozik, és a tárgyidőszak során ténylegesen felmerült bevételeket és kiadásokat tartalmazza. 
Ez éppúgy érvényes a családi, mint a vállalati vagy állami (központi) költségvetésre.

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4