• Nincs találat

Nemzetközi jelenlét

Szlovénia: kis ország, nagy lehetőségek

A szlovén gazdaság az átalakulásban jeleskedik. Az Intesa Sanpaolo banki partnerként ugyanezt teszi

Rhiannon Edwards

30/05/2022

Az átmenet a szlovén gazdaság témája az 1990-es évek óta, amikor Jugoszlávia felbomlása után újra kellett pozícionálnia magát az Európai Unióval való kereskedelemhez. 
Szlovénia kis ország - körülbelül fele akkora, mint Svájc -, ezért az EU-tagság létfontosságú az exportorientált gazdasága számára. 
Az EU ma Szlovénia teljes kereskedelmének háromnegyedét bonyolítja le, az ország fő partnerei a szomszédos Olaszország, Ausztria és Horvátország. Szlovénia távolabbra, Németországgal is szoros kapcsolatokat ápol, különösen az autóipar és a pénzügyek terén.
Ma az ország a köztes termékek gyártójából a késztermékek eladójává válik, és az elektronika, a háztartási gépek és a gyógyszerek mind az ország növekedési területei. 


A Covid-19 átlátása 

Az ország a Covid-19-et V alakú fellendüléssel vészelte át. Az ipari termelés 2022 januárjáig 10%-kal bővült az előző évhez képest, az export 20%-kal, a reál kiskereskedelem pedig 32,3%-kal. 

Az Intesa Sanpaolo Bank Slovenia is gyarapodott, miközben támogatta a reálgazdaságot abban, hogy a nehéz időszakban is féken tartsa magát.  

"A világjárvány kitörése óta a bank szilárdan a szlovén gazdaság létfontosságú partnerévé vált, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy megváltozott körülmények között is működjenek, és elkötelezetten támogatta a helyi vállalatokat az üzletmenet folytonosságában és helyreállításában" - mondta Jozef Kausich, az Intesa Sanpaolo Bank Slovenia vezérigazgatója. 

2019 decembere óta a bank 18%-kal növelte vállalati hitelportfólióját, miközben piaci részesedése megközelítette a 10%-ot, és megszilárdította pozícióját a vállalati szegmens harmadik bankjaként. 

A bank a Covid-19 bizonytalansága alatt is támogatta a magánszemélyeket, nyitva tartotta fiókjait az ország teljes lezárása alatt is (biztonságos társadalmi távolságtartás mellett), és szoros partnerséget alakított ki a Szlovén Élelmiszerbankkal.


Karcsú, zöld és készen áll a változásra

Az orosz-ukrán konfliktus aggodalomra ad okot a szlovén kereskedelem számára. Európa többi részéhez hasonlóan az ország sem mentes a megélhetési költségek növekedéséhez vezető, megugró energiaárak szélesebb körű hatásaitól. A banki előrejelzések szerint Szlovénia átlagos éves inflációs rátája jelenleg közel 7%-os lehet.

Az Intesa Sanpaolo Bank Slovenia még 2018-ban kezdte meg a digitális innovátorrá válást. Ma az intelligens banki tevékenység a digitális gyorsítás révén segít a vállalkozásoknak és a magánszemélyeknek abban, hogy jobban kezeljék a pénzüket egy olyan időszakban, amikor minden fillér számít. Az Intesa Sanpaolo Bank Slovenia, csakúgy, mint a szélesebb csoport, amelynek része, tovább gyorsítja a digitalizációt az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében. 

"Nem akarjuk feladni a hagyományos, fiókhálózatos üzletmenetet Szlovéniában, de a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli helyzet ráadásul arra ösztönzött minket, hogy felgyorsítsuk minél több távoli termék és szolgáltatás bevezetését" - mondja Kausich.

"A digitalizációt nem csupán értékesítési csatornáink technológiai fejlődéseként értelmezzük, hanem egyfajta holisztikus megközelítésként is, hogy még gyorsabb, karcsúbb és gyorsabban reagáló bank legyünk"

Jozef Kausich, az Intesa Sanpaolo Bank Slovenia vezérigazgatója

A digitalizáció a bank környezetbarát törekvéseit is segíteni fogja, amelyek mellett az Intesa Sanpaolo csoport 2025-ig szóló szélesebb körű üzleti tervének részeként elkötelezte magát. Ez utóbbi magában foglalja azt a vállalást, hogy 2030-ra a csoport teljes saját kibocsátása, 2050-re pedig a hitel- és befektetési portfóliók esetében a nettó nulla kibocsátás elérését tűzi ki célul. Emellett 115 milliárd eurót különít el a zöld átmenetre.  

Ahogy Szlovénia új exportgazdaságok és új digitális iparágak felé orientálódik, az Intesa Sanpaolo Bank egy lépéssel előtte jár, és készen áll arra, hogy támogassa az ország vállalatait és magánszemélyeit a növekedésben.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4