• Nincs találat
Nemzetközi jelenlét

Az Intesa Sanpaolo kulcsszerepet játszik a romániai gazdaságélénkítésben

Románia jövője ígéretesnek tűnik - és az Intesa Sanpaolo az ország növekedésének élvonalában van

04/04/2023

A jelenlegi geopolitikai feszültségek ellenére Románia a Covid-19 utáni gazdasági sikertörténet. 

Bár a világjárvány súlyosan érintette az országot, a kormány gyors intézkedése azt jelentette, hogy a növekedés jó volt, és az előrejelzések most ígéretesek. Az OECD adatai szerint a GDP 2022-ben és 2023-ban 4,5%-kal nő, a 2021-es 6,3%-os növekedés után. 

"Természetesen számos ipari szegmensünket érintette a válság" - mondta Dan Sandu, az Intesa Sanpaolo Bank Románia vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke. "Azonban azt láttuk, hogy néhány más szegmens, például az e-kereskedelem, elképesztő növekedéssel vette fel a fonalat." 

Az országban a digitalizálásba való befektetés mindenütt megnőtt, és a lakásépítés is fellendült.

"A lakossági banki szolgáltatások nagy beruházásokat igényelnek az infrastruktúrába és a forgalmazásba, ezért most azon vagyunk, hogy erőforrásainkat e terület prioritásainak meghatározására fordítsuk"

Dan Sandu, vezérigazgató és igazgatótanácsi elnök, Intesa Sanpaolo Bank Románia

Sandu szerint mindez nagyon jó előjel a jövőre nézve: "Ha megnézzük az idei első negyedévet, több mint 50 000 lakóegységet adtunk el. Ez hihetetlen - ez minden idők legmagasabb száma" - mondja. "A mezőgazdaságba, a köz- és a magánszférába történő beruházásokat látjuk. az egészségügyben - néhány nagy névvel, amelyek a piacra lépnek, valamint a már meglévő szereplők konszolidációjával." 

A fintech különösen izgalmas. "Láttuk az első romániai unikornis, az UiPath nevű folyamatautomatizáló vállalatot. És rengeteg más cég próbálja lemásolni a sikerüket". 

Figyelmeztet azonban arra, hogy jelentős infrastrukturális beruházásokra van szükség, és a munkaerőhiányt is kezelni kell: "A kormány például megemelte az orvosok bérét, hogy arra ösztönözze őket, hogy jöjjenek vissza és dolgozzanak itt, de a családok még mindig máshol maradnak az EU-ban".

A határ menti Ukrajna nem teremt könnyű helyzetet az országnak, és Sandu szerint: "jelentős forgalmat figyelhettünk meg a határon". 

A reakció azonban kedvező volt, és szerinte a gazdaság rugalmasnak bizonyult. "Természetesen számos ágazatot érintett a válság - különösen azokat, amelyek a Fekete-tengerre támaszkodnak, amely most háborús övezet. 

"A mezőgazdaságban is nagy a függőség az Ukrajnából és Oroszországból származó műtrágyáktól - nem is beszélve a műtrágyák árát befolyásoló gáz elérhetőségéről".

Azt láttuk, hogy egyes szegmensek, mint például az e-kereskedelem, elképesztő növekedést produkáltak

Sandu szerint azonban a helyi termelők egyre jobban képesek kompenzálni és támogatni az új betakarítást és termelést, és Románia kevésbé támaszkodik az orosz gázra, mint Európa többi része.

Az ország kereskedelme nagyjából egyenlő arányban, 70%-ban importból és exportból áll az EU-val, tehát ez összhangban van. Emellett több mint 4 millió román dolgozik az EU országaiban, így - mondja Sandu - "nagy mennyiségű pénzátutalásunk van. Egy átlagos évben több mint 4 milliárd euró érkezik vissza az országba. De nyilvánvalóan a világjárvány ezt erősen befolyásolta".

Az irányításban váltás történt, ami javította az általános termelékenységet és teljesítményt. Az EU ESG-pillérek közül számosat stratégiai célként fogadtak el a romániai vállalatok. "Az ESG-célok hivatalos elfogadása sokkal nagyobb fegyelmet és vezetői figyelmet irányított az egészséges vállalatirányításra" - mondja Sandu. 

Az Intesa San Paolo Bank a versenytársakhoz képest kis bank Romániában, piaci részesedése kevesebb mint 1,2%. Sandu szerint azonban: "Ez azért van, mert az ország az egyik legnagyobb a divízióban".

Romániában a bank főként a kkv-k és közepes méretű vállalatok banki tevékenységére összpontosít. De sokat tesz a lakossági banki szolgáltatások fejlesztésébe is. "Ez sok befektetést igényel az infrastruktúrába és a forgalmazásba" - mondja Sandu - "ezért most azon vagyunk, hogy erőforrásainkat ezen a területen helyezzük előtérbe". 

A bank digitális platformjának az év végére történő elindításába is befektetnek. "Ez lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb szerepet játsszunk a lakossági banki szolgáltatásokban, ahol a márka és a csoport nevét a piac felismeri, és így felvehetjük a versenyt a nagyobb szereplőkkel."

Sandu szerint a bank az elmúlt két évben jelentős mértékben hozzájárult az IMM Invest Romania nevű kormányzati programhoz, amelynek célja, hogy a kkv-k beruházási vagy működőtőke-hitelhez jussanak. 

"Több mint 1400 vállalatnak tudtunk kölcsönt nyújtani, ami a program több mint 4%-os piaci részesedését jelenti" - mondja Sandu. "Ez azt bizonyítja, hogy a rendelkezésünkre álló több forgalmazási eszközzel képesek vagyunk a nagyokkal együtt működni."

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4