• Nincs találat

Növekvő üzlet

Technológia, média és távközlés - nagy változás közeleg

Miközben az üzleti élet a felhőbe költözik, és egyre inkább a digitális eszközökre támaszkodunk, a TMT-ágazat folytatja az innovációt.

Rhiannon Edwards

04/10/2022

Három évvel ezelőtt még senki sem tudta előre, hogy a Covid milyen forradalmat indít majd el a munkamódszerekben. Ma már a vállalatok 75%-a a felhőt alapvető fontosságú technológiának tekinti, és ennek megfelelően cselekszik. 

Ezt állami támogatásokkal is elősegítik. Az EU 75 milliárd eurós, a járvány utáni helyreállítási csomagjának nagy részét a technológiai, média- és távközlési (TMT) ágazatba fogják irányítani, hogy az alapvető infrastruktúrát a lehető legkorszerűbb állapotba hozzák.

A TMT-vállalkozások közvetlen előnyei mellett ez a beáramló pénz és a kereslet ösztönzi az innovációt az olyan alágazatokban, mint az adatkezelés és -elemzés. 

Ugyanakkor a csatlakoztatott eszközök puszta mennyisége - a mobiltelefonoktól az okos hangszórókon át az okos készülékekig - azt jelenti, hogy a régóta emlegetett kapcsolati forradalom valóban elérkezett.

A TMT-ipar az egyes eszközeinket egyetlen okos rendszerré fogja egyesíteni, amely a közlekedéstől az oktatásig mindenben gyökeres változást ígér. Mindezt az 5G-ről a 6G hálózatokra való áttérés fogja támogatni - majd egy radikálisan új technológia következik, amely a hálózati igények kezelését ígéri.

Széles körben elterjedt felhő alapú architektúra

A felhő gyors bevezetése a járvány utáni népszerű kilépési stratégia a vállalkozások számára, amelyek intelligensebbé, biztonságosabbá és egységesebbé kívánják tenni működésüket.

Különösen az egészségügy és a kiskereskedelem alkalmazza a felhő alapú technológiákat, hogy működésüket jövőállóvá tegyék, és lehetővé tegye, hogy üzleti tevékenységüket bárhol és bármikor végezhessék, ahelyett, hogy a szokásos munkaidőben egy tégla és habarcs irodában végeznék.

A dolgok internete (IoT) kölcsönhatásba lép a felhővel, hogy támogassa a távmunka további terjedését, így a kapcsolatképesség a felhő átalakításának kritikus tényezőjévé válik.
Az új felállás miatt olyan új hálózati technológiákra és szolgáltatásokra van szükség, amelyek képesek támogatni a magas keresletet. A mesterséges intelligencia kulcsszerepet fog játszani ezen új hálózatok kiépítésében, biztosítva, hogy azok megbízhatóak, leleményesek és biztonságosak legyenek.

Az, hogy most hogyan állítjuk elő és használjuk a vegyi és egyéb kémiai anyagokat, biztosítja az erőforrásokat az elkövetkező generációk számára

Nagy adatok átjárhatósága

Globálisan a ’big data’ elemzési (BDA) piac 2025-ben várhatóan eléri a 68,1 milliárd dollárt. Ennek oka, hogy a felhő - amellett, hogy új munkafolyamatokat tesz lehetővé - lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy minden eddiginél nagyobb mennyiségű hasznos adatot tároljanak. Az analitika alkalmazása az adatokból való tudás kinyerésére központi szerepet játszik az üzleti tervezésben, és az új lehetőségekhez és növekedéshez vezető út.
Az olyan felhőszolgáltatók, mint az Amazon, az Alphabet és a Microsoft már készülnek arra, hogy kínálatuk részeként adatelemzési szolgáltatásokat nyújtsanak.
Az ismeret és az elemzés, mint szolgáltatási modellek olyan új módszerekként jelennek meg, amelyekkel a vállalatok számára a ’big data’ szállítását anélkül lehet biztosítani, hogy teljes házon belüli csapatokat kellene létrehozni az adatfeldolgozáshoz és értelmezéshez.

Nagy kapacitású és nagy biztonságú hálózatok

2030-ra várhatóan 200 milliárd eszköz lesz csatlakoztatva világszerte. Ahhoz, hogy az üzleti és a személyes szférában az online műveletek ilyen nagy volumenét támogatni lehessen, a vezeték nélküli hálózatoknak gyorsabbá, intelligensebbé és biztonságosabbá kell válniuk.

Az 5G-ről az időszakos 6G-s szakaszra lépünk, mielőtt magunkévá tennénk a ’kognitív rádiót’, egy olyan technológiát, amelyet a hálózati igények kezelésére terveztek, és amely mindannyiunkat következetesen online tart, még akkor is, amikor nagy az igénybevétel.

Ugyanakkor a kiberbiztonság egyre fontosabbá válik. Az új otthoni készülékek a bűnözők számára is ablakot jelentenek majd a személyes életünkre, amelyet kihasználhatnak. Az eszközeink által a biztonságot fenyegető veszélyek kezelésére és mérséklésére irányuló intézkedésekre fordított kiadások 2030-ra 307 milliárd dollárra emelkednek.

Okosabb életvitel

Ennek az új, hiper-kapcsolt életmódnak rengeteg előnye lesz. Az Iskola 4.0, miután levonta a Covid-19 járvány tanulságait, a felhő alapú összeköttetést fogja felhasználni annak érdekében, hogy a jövőben semmi ne zavarja meg a tanulást.

Az új, erős hálózataink forradalmasítani fogják a közlekedést is. A megosztott közlekedés és az újabb, kényelmesebb jármű-előfizetési szolgáltatások, valamint taxi kérő alkalmazások új normává válnak. Az intelligens közlekedési rendszerek gyorsabb, megbízhatóbb, biztonságosabb és költséghatékonyabb ingázást tesznek lehetővé.

Az új hálózatunk adottságai a Föld-megfigyelési képességeit is bővítik, hogy az ágazat 2030-ra 43,2 milliárd dollárra nőjön, segítve a kormányokat abban, hogy valós idejű, madártávlatú megfigyelési képességeket szerezzenek, amelyek segítenek a szolgáltatásokra fordított kiadások tervezésében.

A TMT-ipar számos olyan változás előtt áll, amelyek mind az üzleti életre, mind az egyénre hatással lesznek. Egy intelligensebb, összekapcsolt jövő elé néz, amelyben a lehető legjobban kihasználjuk időnket és erőforrásainkat.

Link a riporthoz

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4