• Nincs találat

Növekvő üzlet

Az intelligensebb épületek tisztább jövőt ígérnek

Az épületautomatizálás - mind otthon, mind a nyilvános helyiségekben - optimalizálja a belső terek használatát és csökkenti az energiaigényünket

Rhiannon Edwards

01/12/2022

A fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadásról szóló globális vitában az épületautomatizálás koncepciója gyorsan teret nyer. 

Akár a központi fűtést kapcsoljuk be otthon, akár a légkondicionálót egy szállodában vagy a világítást egy nagy irodaházban, az épületek fűtése, hűtése és világítása a kollektív energiafogyasztásunk nagy részét teszi ki. 

A jelenlegi energiagazdálkodási rendszerek mind az otthonokban, mind a kereskedelmi épületekben pazarlóak, ami kettős költséget jelent - a Föld erőforrásaiból a gyorsuló éghajlatváltozás idején, és pénzből a globális pénzügyi aggodalmak idején.

A lámpák égnek... de csak akkor, ha valaki otthon van

A közeljövőben a lakóházaktól a művészeti galériákig minden épületben lesznek központosított, automatizált vezeték nélküli csomópontok, amelyek a hő-, fény- és páratartalom mérésére szolgáló érzékelőket figyelik.

Az épületek energiagazdálkodási rendszerei (BEM) azt ígérik, hogy az automatizálás segítségével optimalizálják és felére csökkentik az energiafelhasználást, csökkentve ezzel a költségeket és növelve az energiahatékonyságot.

A BEM-ek az érzékelők adatait felhasználva emberi beavatkozás nélkül fogják vezérelni a fűtést és a világítást, hogy maximalizálják az energiahatékonyságot. 

Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás (hideg és meleg egyaránt) és az energiaár-emelkedések idején a BEM-piac 2020-ban 6,8 milliárd eurót ért el, és érthető módon gyorsan növekszik. 

Ezzel együtt a BEM-eket kezelő és karbantartó szolgáltatások előfizetéses modellgazdasága is növekszik. A Frost & Sullivan amerikai üzleti tanácsadó cég becslése szerint a fűtési és szellőztetőrendszerek távműködtetésére szolgáló előfizetési modellek 2027-re a piac 8%-át teszik majd ki.

Intelligens épületek

A BEM-ek (és az otthoni energiagazdálkodási rendszerek vagy HEM-ek) azt is ígérik, hogy segítenek az energiakereslet kezelésében, miközben átállunk a megújuló energiaforrásokra. 

A mesterséges intelligenciával együttműködve az épületmenedzsment-megoldások a passzív energiagazdálkodástól a végfelhasználó számára történő élményoptimalizálás irányába mozdulnak el.

Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia segít majd megelőzni a túlzsúfoltságot a nyilvános helyeken, és biztosítja, hogy a munkahelyeken mindenki számára rendelkezésre álljanak a szükséges erőforrások például egy megbeszéléshez, valamint más erőforrások kezeléséhez. 

A levegőminőséget figyelni fogják, és hangsúlyt fektetnek majd az épületekben való érintésmentes navigációra, ami a környezetszennyezés és a járványok nagyon is aktuális problémáival foglalkozik.

Jelenleg a költségek akadályozzák meg, hogy a mesterséges intelligencia széles körben elterjedjen az épületek irányításában. A technológia fejlődésével és a költségek csökkenésével a következő évtizedben azonban a mesterséges intelligencia jelentős szerepet fog játszani középületeinkben. 

A mesterséges intelligencia az otthonokban

A hollywoodi filmek robotokat ígérnek nekünk, akik majd kiszállítják a reggeli kávénkat (és megpróbálják átvenni a világuralmat). 

Bár mindkét eshetőség esélye csekély, az otthoni forradalom, amely az intelligens hangszóróközpontokkal és az intelligens készülékhálózattal kezdődött, elkerülhetetlenül előrehalad.

A következő hullám a mesterséges intelligencia által működtetett és hangutasításokkal vezérelt otthoni hálózat lesz.  

Amellett, hogy lehetővé teszi a készülékeink működtetését és szórakoztatásunkat, az otthoni AI-t arra is felhasználhatjuk majd, hogy hasznos információkkal szolgáljon arról, hogyan használjuk otthonunkat.

A középületekhez hasonlóan a mesterséges intelligencia figyelni fogja a levegő minőségét, és segíteni fog nekünk az energia megtakarításában és elosztásában.  

Interakcióba lép majd a megújuló energiaforrásokkal, például a házilag telepített napelemekkel, amelyek egyre népszerűbbek lesznek. 

A mesterséges intelligencia segíthet a vízminőség értékelésében, a vízfelhasználás ellenőrzésében és a csővezetékekben lévő vízszivárgásokra való figyelmeztetésben is.

De ennél is többet tudna tenni, segíthetne optimalizálni az időnket, és termékeket javasolhatna és rendelhetne helyettünk, "gördülékeny kényelmet" biztosítva számunkra.

Ahogy a dolgok internete meghonosodik otthonainkban, a kiberbiztonság a hálózati támadások elkerülése érdekében továbbra is sürgős prioritás marad - és már most is növekvő piacot jelent. 

Az intelligens otthoni rendszerek és a szükséges biztonsági intézkedések előfizetési modellje lesz a fogyasztók számára a szokásos modell.

Előrejelző karbantartás

Az épületüzemeltetők számára az automatizálás és a mesterséges intelligencia a karbantartás új formáját is lehetővé teszi: a reaktív helyett proaktív és előrejelző karbantartást. 

Az adatok és a gépi tanulás kombinációja lehetővé teszi az épületüzemeltetők számára, hogy valós időben lássák az épület eszközeinek állapotát: például a csővezetékek vagy a vezetékek állapotát. Ez a költségek és a rendszerleállások idejének csökkentését ígéri. 

Az ilyen jellegű felügyelet távolról fog történni. A Frost & Sullivan előrejelzése szerint 2025-re a távfelügyelet és a hibák észlelése a globális lakás- és építőiparból származó digitális megoldásokból származó bevételek 64%-át fogja kitenni. 

Várakozásaik szerint a prediktív karbantartási piac az otthonok és épületek területén 2025-re eléri a 2,8 milliárd dollárt. 

Épületeink energiafelhasználásának és energiapazarlásának visszaszorítása kulcsfontosságú a fosszilis tüzelőanyagokról a zöldebb, termelékenyebb jövő felé való elmozdulásban. 

Az épületautomatizálás - mind személyes, mind közszinten - azt ígéri, hogy kiveszi a kezünkből az ügyet, és Földünket megváltoztató eredményeket hoz. Anélkül, hogy aggódnunk kellene a termosztát leállítása vagy a világítás lekapcsolása miatt.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4