• Nincs találat

Növekvő üzlet

Az építőipar pénzügyi alapjai

A magyarországi építőipart a borús gazdasági környezet és az emelkedő anyagköltségek kettős terhe nyomja – a jól pozícionált cégek azonban átvészelik a vihart

21/12/2022

Miután a 2022-es év erős indítása az év során lecsengett, a magyarországi építőipari és infrastrukturális szegmensben működő vállalkozások sokkal kevésbé optimisták 2023-at illetően.
Egy országos felmérés keretében nemrég megkérdezett 400 vállalat kevesebb mint 10%-a számít arra, hogy 2023-ban megrendelésállománya meghaladja jelenlegi kapacitását.
Sokan a nemzetközi konfliktusok és a globális gazdasági válság kettős ereje által megingatott, zsugorodó üzleti évet várnak.
A megkérdezett vállalatok több mint háromnegyede arra számít, hogy az árbevétel százalékában mért jövedelmezőségük romlani fog.

Nyomás alatt álló iparág

A magyarországi építőipar ugyanolyan problémákkal küzd, mint más országokban. Az emelkedő energia- és anyagárak rövid távon várhatóan a nyereség csökkenéséhez vezetnek. 
Vegyük például a cement árát, ami a 2022 májusa és szeptembere közötti négy hónap alatt 100%-kal emelkedett. Ez a fajta volatilitás csődbe viheti a szűk árréssel működő kisebb cégeket. 
Magyarországnak is megvannak a maga nehézségei. Az infláció spirálszerűen növekszik, és jelenleg éves szinten 14,5%-os. A gazdaságot stagnálás fenyegeti. A forint euróval szembeni gyengülése súlyosbítja az emelkedő költségekkel kapcsolatos problémákat, míg a munkaerőhiány és a szakemberhiány az építőipari projektek megvalósítási lehetőségeit kérdőjelezi meg.
A megkérdezett vállalatok 27%-a arra számít, hogy rendelésállománya meghaladja jelenlegi kapacitása 80%-át, míg 32%-uk 50% és 80% közötti értékre számít. 
A vállalatok egyharmada arra számít, hogy jelenlegi kapacitásának kevesebb mint felét éri el a rendelésállománya.

"Az építőipari vagy infrastrukturális szegmensben működő vállalatok mindig ki vannak téve az árfolyamváltozásoknak, a gazdasági zűrzavaroknak és a munkaerőhiánynak. Kulcsfontosságú lehet számukra egy olyan banki partner, aki érti az üzletmenetüket és az előttük álló kihívásokat."

Fetter István, a CIB Bank kisvállalati divíziójának vezetője

Fetter István, a CIB Bank kisvállalati divíziójának vezetője szerint: "Több strukturális probléma is visszavetette az ágazatot. 
Az elmúlt évtizedben hatalmas elmozdulást tapasztaltunk a kékgallérosoktól a fehérgallérosok felé. Az emelkedő anyagköltségekkel együtt ez kétségtelenül hosszabb távon is hatással lesz az iparágra.
Ráadásul az ingatlanpiac mögött álló erős állami támogatás a jövőben csökkenhet – és ez nagyon nagy hatással lesz a piacra." 

Banki fundamentumok

Kihívásokkal teli időkben a jól átgondolt finanszírozás fontosabb, mint valaha. 
Miközben az infrastrukturális szegmensben működő vállalatok számos fronton néznek szembe bizonytalansággal, a CIB célja a kockázatuk csökkentése finanszírozási oldalon, hogy segítsen a vállalatoknak átvészelni a vihart. 
Néhány példa erre: a vállalat forgalmának megfelelő, személyre szabott készpénzkezelési szolgáltatások, államilag támogatott hitel- és lízingtermékek biztosítása, valamint a vállalatoknak nyújtott kedvezményes fix kamatlábak – évi 3,5% a sztenderd 15-20%-kal szemben.
A CIB pénzügyi termékei személyre szabottak, és az iparági kihívások teljes körű ismeretében fejlesztették ki őket.

"Azzal, hogy magyar forintban denominált, fix kamatokat biztosítunk, kizárjuk a kamatkockázatot és az árfolyamkockázatot"

Fetter István, a CIB Bank kisvállalati divíziójának vezetője

"Az építőipari vagy infrastrukturális szegmensben működő vállalatok mindig ki vannak téve az árfolyamváltozásoknak, a gazdasági zűrzavaroknak és a munkaerőhiánynak. Kulcsfontosságú lehet számukra egy olyan banki partner, aki érti az üzletmenetüket és az előttük álló kihívásokat."
A kis- és középvállalkozások támogatása kulcsfontosságú lesz ezekben a bizonytalan időkben. Míg a nagyvállalatok kétségtelenül képesek lesznek szembenézni a gazdasági kihívásokkal, a kis- és középvállalkozások fokozottan ki vannak téve a beszállítói láncok akadozásának.

Fény az alagút végén?

Miközben minden irányból nyomás nehezedik az iparágra, vannak reménysugarak kormányzati ösztönzők formájában. Már folyamatban van egy 10-15 éves, 19,68 milliárd euró értékű, országos vasútfelújítási terv.
A vasútfelújítás mellett az ország mintegy 454 millió eurót tervez befektetni lakossági napelemes rendszerek kiépítésébe és lakossági fűtési rendszerek villamosításába.
Magyarország 188 millió eurót különített el szociális lakások felújítására és 33 millió eurót megújulóenergia-termelésre.
A magyar kormány 5,8 milliárd euróhoz férhet hozzá a Covid-19 helyreállítási alapból, amelyet az EU jóváhagyott, bár annak strukturális alapjairól még folynak a tárgyalások. A jelenleg még befagyasztott támogatások remélhetőleg minél teljesebb és minél hamarabbi feloldása nagyban hozzá fog járulni a nemzetgazdasági célok eléréséhez.
"Ez a finanszírozás, valamint az ukrajnai konfliktus megszűnése nagyon pozitív hatással lenne a magyar gazdaságra, különösen az építőipar és az infrastruktúra szegmensére" – mondja Fetter.
Az iparág bizonytalan 2023-as évnek néz elébe, a megfelelő banki támogatással rendelkező építőipari vállalatok azonban jó helyzetben lesznek, és folytatni tudják tevékenységüket.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4