• Nincs találat

Növekvő üzlet

Az űrkutatás innovációja új magaslatokba emelkedik

Az egyre fokozódó földi kihívások földöntúli megoldásokat igényelnek - az űrkutatás pedig számos új lehetőséget ad az agrár-élelmiszeripar, az egészségügy és a távközlés területén.

10/03/2023

Az Új Űrgazdaság fellendülőben van, ami a hagyományos és intézményi űrszektor kereskedelmi forgalomba hozatalának köszönhető.
Olaszország vezető szerepet játszik a globális űriparban, számos, többek között a következő területeken induló vállalkozással: 

 • agrár-élelmiszer
 • energia 
 • környezet és infrastruktúra
 • vegyianyagok és speciálias anyagok 
 • távközlés
 • mobilitás
 • közlekedés és idegenforgalom 
 • egészségügy és biotechnológia

Agrár-élelmiszerek

Az OECD-FAO 2021-es jelentése szerint az agrár-élelmiszeripari termékek iránti globális kereslet terén 2021 és 2030 között évente több mint 1%-os növekedésre számíthatunk.
A hagyományos termelési módszerek nagymértékű környezetre gyakorolt hatása és alacsony hatékonysága - nem is beszélve az erőforrások szűkösségéről – a mezőgazdaság technológiai átalakulásának szükségességét eredményezi.
Az űrtechnológia stratégiai szerepet játszhat ebben az átalakulásban - és számos módon fel is használható az ágazatban. Ezen felhasználási módok közé tartoznak a következők:

 • Műholdas megfigyelés a precíziós mezőgazdaságban 
 • Műholdas helymeghatározás autonóm mezőgazdasági járművek számára 
 • A betegségekkel és a kedvezőtlen időjárási körülményekkel szemben ellenállóbb növények kifejlesztése 
 • Hatékonyságnövelő technológiák és talaj mentes termesztés 
 • Az élelmiszerbiztonság védelme és javítása 

A REBUS projekt például bio-regeneratív életfenntartó rendszereket fejleszt, amelyek olyan organizmusok integrációján alapulnak, mint a növények, gombák, baktériumok és cianobaktériumok. Ennek célja a rendelkezésre álló erőforrások maximális kihasználása és a külső erőforrások felhasználásának minimalizálása a szerves anyagok újrahasznosítása révén. 

Máshol a SOLE projekt egy olyan, az űrben használható termesztőkamra kifejlesztésén dolgozik, amelynek LED-világítása képes fokozni a mikrozöldségek tápláléktani tulajdonságait. 

2019-ben a Università degli Studi di Napoli Federico II Mezőgazdasági Tanszéke létrehozta az első olyan laboratóriumot Európában, amely a regeneratív életfenntartó rendszerekhez használt növények jellemzésével foglalkozik. A laboratórium a MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) program keretén belül folytatott,az ESA-val való együttműködésből származik. 

Energia, környezetvédelem és infrastruktúra  

Az energiaellátási és -termelési ágazat már most is jelentős mértékben használja az űrtechnológiákat, például a föld- és légkörmegfigyelést, a műholdas navigációt és űrkutatási küldetésekhez kifejlesztett speciális anyagokat. Ez a technológia a jövőben tovább fog fejlődni, hogy képes legyen megugrani a tervezett űrkutatási küldetések által támasztott kihívásokat. 

Környezetvédelem és infrastruktúra

Az infrastruktúra felügyelése időigényes és költséges, valamint nehezen megvalósítható lehet. A műholdas technológiák azonban kiváló eszközök ezen korlátok leküzdésére. 

A műholdképek mellett a radar és más érzékelők is képesek rendkívül pontos adatokat és méréseket szolgáltatni, lehetőséget adva a precíz megfigyelésre. Ez megkönnyíti az ellenőrzések és karbantartási munkák tervezését. A szintetikus apertúrájú radar (SAR) technológia pedig lehetővé teszi a vizsgált területek radaros leképezését. 

Vegyszerek és speciális anyagok

Az űrkutatási ágazat folyamatosan dolgozik a műszaki anyagok javításán, miközben költséget is csökkent, valamint biztonságot növel.

Ebben az ágazatban hatalmas beruházások folynak, például termékek életciklusainak kezelése és az üzemanyag-csökkentés módjainak kutatása könnyebb anyagok és szokatlan elektromágneses jellemzőkkel rendelkező metaanyagok (a természetben nem létező anyagok) segítségével.

Távközlés

Az űrtechnológia az adatátvitelt világméretűvé teszi, leküzdve a nagy távolságok és a rossz terepviszonyok akadályait. A Stellar Project olasz start-up cég 2021-ben indította útjára a LaserCube-ot, egy alacsony energiafogyasztású, nagy teljesítményű miniatürizált lézeres kommunikációs terminált, amely újítást hoz a műholdak közötti nagysebességű adatátvitelben. 

Mobilitás, közlekedés és idegenforgalom

A közlekedés és az idegenforgalom olyan hirtelen változásokon megy keresztül, amelyek az űrhajózási innovációnak köszönhetőek. A globális navigációs műholdrendszer (GNSS) műholdas navigációjának és helymeghatározási technológiájának világpiaca erőteljes növekedést mutat. Az olyan szolgáltatások bevezetését, mint például a felhasználói helymeghatározás, az intelligens mobilitás felé vezető út következő lépéseként hirdetik. 

Az űrtechnológiát széles körben alkalmazzák a vasúti ágazatban is, új vasúti kommunikációs és vasúti hálózatbiztonsági termékeket hozva a piacra. Az Intecs Solutions olasz rendszerfejlesztő vállalat például a kommunikáció rugalmasságán és a földi adatok Ka-sávos frekvencián történő küldési és fogadási képességeinek fejlesztésén dolgozik. 

Egészségügy és biotechnológia

A nemzeti egészségügyi rendszerekre egyre nagyobb nyomás nehezedik, ami arra készteti őket, hogy a távgyógyászatot és az otthoni ápolást ötvöző vegyes egészségügyi modell felé mozduljanak el. 

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az Olasz Űrügynökség (ASI) a Föld-megfigyelésből származó adatokat a levegő és a víz minősége, valamint a szennyező anyagok nyomonkövetése révén a közegészségügy javítására használja. Máshol az Európai Űrügynökség által finanszírozott Earth Cognitive System for Covid-19 (ECO4CO) a földmegfigyelésből származó adatokat használja fel a Covid-19 és más lehetséges jövőbeli járványok kezelésére. 

Az űrtechnológia valódi megoldásokat kínálhat a világ kihívásaira - az olasz vállalatok pedig a környezeti és gazdasági fenntarthatóságot érintő innovációk élvonalában dolgoznak.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
 • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
 • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
 • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
 • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
 • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4