• Nincs találat
Elkötelezettség a művészet iránt

Az Intesa Sanpaolo negyedik nagy művészeti galériája "új kínálatot" ígér

Az Intesa Sanpaolo történelmi torinói központjában egy korábbi banki munkaterületet alakítottak át lenyűgöző művészeti galériává és kiállítótérré. Michele Coppola - az Intesa Sanpaolo művészeti, kulturális és történelmi örökségért felelős ügyvezető igazgatója és a Gallerie d'Italia igazgatója - beszél az eklektikus jellegéről, kulturális jelentőségéről és arról, hogyan jött létre mindössze két és fél év alatt.

Alastair Smart

28/09/2022

A torinói történelmi Piazza San Carlo árkádjai alatt a galériák három földalatti szintet foglalnak el, ahol korábban páncéltermek, garázsok és részvényesi tárgyalók voltak. 

Ez az átalakulás a Gallerie d'Italia - Turin nemrégiben lezajlott megnyitásával valósult meg, amely Olaszország vezető bankcsoportja, az Intesa Sanpaolo által megnyitott legújabb múzeum.

A múzeum a bank székhelyén, a Palazzo Turinetti di Pertengóban található, a bank bejegyzett irodájában és történelmi központjában kapott helyet, amelyet Michele De Lucchi és az AMDL Circle építésziroda tervei alapján lenyűgözően felújítottak, hogy helyet adjon az új térnek.

A Gallerie d'Italia - Turin 10 000 négyzetméternyi kiállítótérrel büszkélkedhet, amely öt emeleten (ebből három földalatti) helyezkedik el, és melyet elsősorban a fotográfiának szenteltek. 

Ez a negyedik múzeum, amelyet a bank alapított - a Gallerie di Palazzo Leoni Montanari (amely 1999-ben nyílt meg Vicenzában), a Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano (amely 2007-ben nyílt meg Nápolyban) és a Gallerie di Piazza Scala (amely 2011-ben nyílt meg Milánóban) után.

"Egy egykori banki munkahely újjászületett, új köntösben, a kultúra színhelyévé alakult át, a meglévő építészet tiszteletben tartásával és felértékelésével, nem pedig eltorzításával"

Michele Coppola, az Intesa Sanpaolo művészeti, kulturális és történelmi örökségért felelős ügyvezető igazgatója, a Gallerie d'Italia igazgatója

A négy múzeumot együttesen Gallerie d'Italia néven ismerik. Míg a többi intézmény a kiállított festmények és szobrok sokaságáról híres, úgy döntöttek, hogy Torinónak "új kínálatot" kell képviselnie - Michele Coppola, az Intesa Sanpaolo művészeti, kulturális és történelmi örökségért felelős ügyvezető igazgatója és a Gallerie d'Italia igazgatója szerint. 

A Gallerie d'Italia - Torino igazgatójaként Coppolát Antonio Carloni igazgatóhelyettes támogatja, aki korábban a Cortona on the Move nemzetközi fotófesztiválért felelt.

"A négy múzeum erőssége abban rejlik, hogy kiegészítik egymást" - mondja Coppola. "A torinói térrel kapcsolatban feltettük magunknak a kérdést, hogy mi legyen a hozzáadott érték a többihez képest. A fotográfiát választottuk egyedi jellegként: egy olyan médiumot, amely közvetlenséggel és emlékidéző képességével fejezi ki múlt és jelen összetartozását."

A Gallerie d'Italia - Torino egyik földalatti szintje az Intesa Sanpaolo Publifoto Archívum új otthona. Ez hétmillió, az 1930-as évektől az 1990-es évekig készült fényképet tartalmaz, amelyek az olasz élet különböző aspektusait dokumentálják a politikától a sportig. A képek egy részét digitalizálták, és most egy interaktív installáción keresztül megtekinthetők.

Célunk, hogy még közelebb hozzuk az Intesa Sanpaolót a közösséghez - Michele Coppola, az Intesa Sanpaolo művészeti, kulturális és történelmi örökségért felelős ügyvezető igazgatója, a Gallerie d'Italia igazgatója

Egy másik földalatti szinten időszakos kiállítások kapnak helyet. A két nyitókiállítás egyike a The Fragile Wonder - A Journey through Changing Nature (Törékeny csoda - Utazás a változó természetben) című tárlat, amely Paolo Pellegrin fotográfusnak az Intesa Sanpaolo megbízásából az éghajlatváltozás hatásait nyomon követő, olyan országokban tett látogatásainak eredményeit mutatja be, mint Namíbia, Costa Rica és Izland.
 
A másik időszaki kiállítás a From the War to the Moon: 1945-1969 című, az Intesa Sanpaolo Publifoto Archívumából származó fotókból álló válogatás, amely a második világháborút követő, Olaszország úgynevezett gazdasági csodájához kapcsolódó negyedszázadra összpontosít. 

Máshol a kutatásnak és az iskolások oktatásának szentelt területek találhatók.
  
A Gallerie d'Italia - Turin múzeumban található értékekhez hasonlóan lenyűgöző azonban már maga az a tény is, hogy a múzeum ilyen gyorsan jött létre. A megnyitását csak 2020 januárjában jelentették be, és kevesebb mint két és fél évvel később - egy közbeeső világjárvánnyal - meg is nyílt. 
 
"Az egész művelet nagy kihívás volt" - mondja Coppola. Úgy véli azonban, hogy az építészeti cél egyértelműsége kulcsfontosságú tényező volt abban, hogy mindennemű késedelmet elkerültek. 

"Mint minden múzeumunk, a torinói is egy egykori banki munkahely volt, amely új köntösben született újjá, a kultúra színhelyévé alakult át, a meglévő építészet tiszteletben tartásával és továbbfejlesztésével, nem pedig eltorzításával."    
 
A Palazzo Turinetti di Pertengo-t Giorgio Turinetti di Priero márki, a savoyai hercegek bankára rendelte meg a 17. században. A palota Torino központi terére, a Piazza San Carlo térre néz, amelyet a város "nappalijaként" is szoktak emlegetni.

A bank, a művészet és a kultúra közötti kapcsolat nem ma kezdődik. Ez benne van a DNS-ünkben - a csoport történelmében gyökerezik - Michele Coppola, az Intesa Sanpaolo művészetért, kultúráért és történelmi örökségért felelős ügyvezető igazgatója, a Gallerie d'Italia igazgatója

Az épület külső homlokzata érintetlen maradt. A múzeumba egy monumentális új lépcsőn keresztül lehet bejutni, amely a Palazzo Turinetti belső udvaráról vezeti le a látogatókat a földalatti galériaterekbe.

A múzeum Torino gyökereit, mint az olaszországi Piemont régió fővárosát tükrözi, és az Intesa Sanpaolo piemonti barokk festményekből álló gyűjteményéből mutat be válogatást - különösen a Compagnia di San Paolo Oratórium kilenc nagyméretű vásznát (a Torinóban található, a 19. század végén elpusztult épület). A Szent Pál életének egy-egy epizódját ábrázoló vásznakat 1663-ban rendelték meg az Oratórium százéves fennállásának alkalmából rendezett ciklus részeként.
 
A kilenc festményt más, a 14. és a 18. század között készült piemonti művek mellett állították ki, amelyek kiegészítik a kiállítótermek pompás késő barokk díszítését.

A Gallerie d'Italia - Torino megnyitása egybeesik a Gallerie d'Italia - Nápoly megnyitásával, amely az Intesa Sanpaolo nápolyi múzeumának új otthona (amely háromszor akkora, mint a régi, Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano).

Vulcano Fagradalsfjall, penisola di Reykjanes. Islanda, 2021 Paolo Pellegrin/Magnum Photos
Bay of Disko, Ilulissat. Greenland, 2021 Paolo Pellegrin/Magnum Photos
Sossusvlei, Namib-Naukluft National Park. Namibia, 2022 2022 Paolo Pellegrin/Magnum Photos
Namib-Naukluft National Park. Namibia, 2022 Paolo Pellegrin/Magnum Photos

Mindkét helyszín felavatása a bank Progetto Cultura programjának részét képezi, amely egy hosszú távú terv, amelynek célja a kulturális és művészeti gazdagodás előmozdítása, mint a társadalmi növekedés motorja. A Progetto Cultura számtalan kezdeményezésben nyilvánul meg Olaszország szerte - zene, mozi, művészet, színház stb. terén -, és nincs párja a pénzügyi intézmények között Európában.
 
"Célunk, hogy az Intesa Sanpaolo még közelebb kerüljön a közösséghez" - mondja Coppola. "A bank, a művészet és a kultúra közötti kapcsolat nem ma kezdődik. Ez a DNS-ünkben van - a Csoport történelmében gyökerezik. 

Egy olyan elkötelezettség, amely az elmúlt években a Progetto Cultura megjelenésével egyre professzionálisabbá vált.
 
"Két ilyen nagy múzeum megnyitása két ilyen fontos városban a csoport felső vezetésének stratégiai és átgondolt döntése. Az Intesa Sanpaolo konkrétan bizonyítja, hogy az Olaszország gazdasági fejlődésében betöltött központi szerepvállalás nem választható el attól, hogy felelősséget vállalunk a kulturális és társadalmi fejlődésért is."

Sonoyta, Sonora. Mexico, 2019 Paolo Pellegrin/Magnum Photos
Monteverde Cloud Forest Reserve, Costa Rica, 2022 Paolo Pellegrin/Magnum Photos
Etosha National Park, Namibia, 2022 Paolo Pellegrin/Magnum Photos

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4