• Nincs találat

Körforgásos gazdaság

Megújuló energiaforrások - ideje újragondolni a rendszert

Ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások teljes mértékben kiaknázhassák a bolygónk átalakításában rejlő potenciáljukat, a körforgásos gazdaság elvei szerint kell újradefiniálnunk energiarendszerünket.

15/04/2022

Bolygónk jövője a megújuló energián múlik. Jó úton halad afelé, hogy teljes mértékben felváltja a fosszilis tüzelőanyagokból előállított energiát, amely otthonaink fűtésére és a közlekedésünk működtetésére szolgál. 

Olaszországban például az Intesa Sanpaolo 100%-ban megújuló energiát használ épületeinek és működésének működtetéséhez, és ezt 2030-ra világszerte el fogja érni.

2050-re a villamosenergia-termelés csaknem 90%-a megújuló forrásokból származik majd. A szél és a napenergia az otthonunkban felhasznált áram közel 70%-át fogja előállítani. A villamosítás felváltja a tüzelőanyagot az utazásunkban. Mindez a munka a nettó nulla kibocsátási célok felé visz minket.

Az Intesa Sanpaolo elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra a bank saját kibocsátása, 2050-re pedig a befektetési és finanszírozási portfóliója tekintetében a nettó nulla kibocsátást érje el. 2008 óta 60%-kal csökkentette saját kibocsátását.

A tiszta energiatermelés azonban csak egy része a megújuló energiáról szóló történetnek. Bolygónk jövőjének biztosítása érdekében az energiatárolást és -elosztást is felül kell vizsgálnunk és felül kell vizsgálnunk. 

Az új energiamódszerek új rendszert igényelnek. Ha például a szél- és napenergiára támaszkodunk, akkor a legújabb technológiákat kell alkalmaznunk a szeles és napos időben előállított energia tárolására, hogy egész évben legyen energiánk. 

A megújulóenergia-ágazatnak körforgásos gazdasági elképzeléseket kell megvalósítania, hogy teljes körű megoldást kínáljon bolygónk problémáira. Például a napelemekben használt poliszilíciumot olyan anyaggal kell helyettesíteni, amely nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre, például perovszkittal. 

Az acélból, rézből, alumíniumból, ritkaföldfémekből és üvegszálakból álló szélturbinákat úgy kell megépíteni, hogy könnyen szétszerelhetőek és újrahasznosíthatóak legyenek, így teljes mértékben felhasználhatók legyenek azok az anyagok, amelyeket a bolygótól veszünk el a létrehozásukhoz, és megszűnjön a hulladék. Az elektromos autók akkumulátorainak úgy kell készülniük, hogy könnyen lebonthatók legyenek.

E célok elérésének elősegítése érdekében az Intesa Sanpaolo az Ellen MacArthur Alapítvány első stratégiai pénzügyi szolgáltató partnere, amely szervezet a körforgásos gazdaság megvalósítása mellett kötelezte el magát. Nézze meg a videót, hogy többet megtudjon.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4