• Nincs találat

Európa zöld megállapodása: elérkezett a közös

Körforgásos gazdaság

Európa zöld megállapodása: elérkezett a közös fellépés ideje

A körforgásos gazdaság cselekvési terve, amely az Európai Bizottság zöld megállapodásra vonatkozó menetrendjének részét képezi, 2030-ra tisztább Európát tűz ki céljául. Hogyan vehet részt ebben az üzleti és pénzügyi szféra?

20/10/2020

Az Európai Bizottság 2020 márciusában megjelent, körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési terve harmincöt kezdeményezést határoz meg arra, hogyan csökkenthető Európa fogyasztási lábnyoma és duplázható meg a tagállamokban újrahasznosított anyagok mennyisége a következő évtizedben. A 2030-as cél egy tisztább, versenyképesebb Európa.
„A körforgásos gazdaság és az európai „Green Deal”, zöld megállapodás menetrendje továbbra is központi szerepet játszik a gazdasági újjáépítés és az éghajlatsemleges Európa jövőjének alakításában” – szögezi le Joanna Drake, az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgató-helyettese.
„Úgy kellene termékeket tervezni, hogy tartósak, könnyebben javíthatók legyenek, és hogy több újrahasznosított anyagot tartalmazzanak” – teszi hozzá Drake, megjegyezve, hogy ha okostelefonjaink csupán egy évvel tovább működnének, ez a széndioxid-kibocsátás szempontjából épp annyit jelentene, mintha egymillió autót vonnánk ki az utakról.

"A körforgásos gazdaság és az európai zöld megállapodás menetrendje továbbra is központi szerepet játszik a gazdasági újjáépítés és az éghajlatsemleges Európa jövőjének alakításában."

Joanna Drake, környezetvédelmi főigazgató-helyettes, Európai Bizottság

A gazdaság egyes területein, így az elektronikában, az akkumulátorok, a járművek, a csomagolás, a műanyagok területén, valamint a textil-, építő- és élelmiszeriparban sürgetőbb az átalakítás igénye. A vásárlóknak lehetővé kell tenni, hogy ezeken a területeken, de másutt is, fenntartható döntéseket hozhassanak, ezért a Bizottság az európai fogyasztóvédelmi jog felülvizsgálatát javasolja a bejelentett zöldrefestési esetek felszámolása, illetve az áruk meghibásodásakor a vásárlók „javíttatási jogának” biztosítása érdekében.
A terv célja nem a „szófogadatlan” vállalatok megdorgálása, hanem a vállalkozások támogatása abban, hogy működésük jobban bekapcsolódjon a körforgásba. Drake elismeri, hogy a változás érdekében az Európai Bizottságnak kötelessége érzékeltetni az ügy „halaszthatatlan voltát”, ugyanakkor tisztában van vele, hogy mindez nem fog egy csapásra végbemenni. „Támogatjuk, és továbbra is támogatni fogjuk az átalakuló vállalatokat... pénzügyi és nem pénzügyi eszközökkel egyaránt. Mind egy csónakban evezünk, nagyon is együtt” – teszi hozzá Drake.
A pénzügyi szektor segíthet felgyorsítani a változásokat a következő tíz évben. Az Intesa Sanpaolo máris kínál körforgásos gazdaságra szabott, speciális hitelkeretet – egy 6 milliárd eurós alap formájában. Ezzel a körforgásos módon működő vállalkozásokat támogatja, ami a bank szerint jót tesz a gazdaságnak. „Meggyőződésünk, hogy az áttérés a körforgásos gazdaságra munkahelyeket teremt” – jelentette ki Francesca Passamonti, az Intesa Sanpaolo európai szabályozásért és közügyekért felelős vezetője.

"Meggyőződésünk, hogy az áttérés a körforgásos gazdaságra munkahelyeket teremt. Láttunk már munkahelyeket létrejönni"

Francesca Passamonti, az Intesa Sanpaolo európai szabályozásért és közügyekért felelős vezetője

Az Intesa Sanpaolo hitelalapja és a díjnyertes fenntarthatósági kötvény már működik, hogy segítse a cselekvési tervben meghatározott célok elérését. „Melegen üdvözöljük az Európai Bizottság cselekvési tervét, mert támogathatja vállalkozásunkat, segítségünkre lehet abban, hogy megkönnyítsük ügyfeleink számára az áttérést a körforgásos gazdaságra” – teszi hozzá Passamonti.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4