• Nincs találat

Körforgásos gazdaság

A körforgásos mobilitás a városok változásának fontos eleme

A körforgásos mobilitás a forgalmi dugók és késések megszüntetését jelentheti és tisztább levegőt, új közlekedési rendszereket, alacsonyabb költségű utazást és biztonságosabb utakat ígér.

21/02/2022

A városlakók gyorsan és könnyen akarnak közlekedni, nem akarnak megterhelést kapni a késések, a forgalmi dugók, valamint a növekvő üzemanyag- és jegyárak miatt. Mindeközben városaink a szennyezés és a hulladékok gócpontjai, amelyeket át kell alakítani, ha el akarjuk érni szén-dioxid-semleges céljainkat. 

A körkörös mobilitás a városok számára a változás egyik kulcsfontosságú területe, amely mindkét problémára megoldást nyújt. A mesterséges intelligencia (AI), a megosztáson alapuló gazdaság, az adatelemzés és az alternatív üzemanyag-technológia alkalmazásával a körkörös mobilitás csökkenteni fogja a városokban a közlekedés által okozott szennyezést, miközben javítja az utazások minőségét.

Az új rendszerek pozitív változások láncolatát indítják el. Például az autómegosztás növekedése a megosztáson alapuló gazdaság szélesebb körű elterjedésének részeként csökkenteni fogja az autó fenntartásának költségeit a városokban élők számára. 

A kevesebb autótulajdonos csökkenti a parkolóhelyek iránti igényt, így több hely szabadul fel a parkok és játszóterek számára a sűrűn lakott területeken. 

Az egyéni tulajdonlás csökkentése azt jelenti, hogy az utakon újabb autók közlekednek, és csak akkor használják őket, amikor valóban szükség van rájuk, ami csökkenti a szennyezőanyag-kibocsátást és összességében javítja a levegő minőségét.  

A tömegközlekedés is profitál a körkörös mobilitási gondolkodásból. Az adatelemzés és a mesterséges intelligencia már működik a világ néhány legnagyobb városának közlekedési hálózatán. 

Szingapúrban a tömegközlekedési buszok zsúfoltsága 92%-kal csökkent, és az ingázók átlagos várakozási ideje négy percre csökkent, mivel az adatelemzés megmondja a közlekedési szolgáltatóknak, hogy a megfelelő időben melyik számot kell szállítaniuk. 

A dubaji városi vasúthálózat a mesterséges intelligencia segítségével olcsóbbá és pontosabbá teszi a vonatok közlekedését. Európában és az Egyesült Államokban az intelligens közlekedési rendszerek akár 20%-kal csökkentik a menetidőt. 

Még csak most kezdtük megtapasztalni a körkörös mobilitás radikális hatását, amely megtisztítja városainkat, és megszabadít bennünket az utazás hagyományos terheitől. 

Az intelligens elektromos járművekre és az intelligens utakra való átállás biztonságosabb utazást és a forgalmi dugók megszűnését jelenti. Az autonóm járművek segíteni fogják a rakományok hatékony és tiszta közlekedését a városokban. A jövő a késések megszűnését, tisztább levegőt, új iparágakat, olcsóbb utazást és biztonságosabb utakat ígér.  

Nézze meg a filmet, hogy többet megtudjon a körkörös mobilitásról és arról, hogyan fogja forradalmasítani a városokban való mozgást.

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4