• Nincs találat

Hitelnyújtás a körforgásos gazdaságban

Az innováció ösztönzése

Hitelnyújtás a körforgásos gazdaságban: finanszírozással építünk új világot

Az Intesa Sanpaolo fenntarthatósági vonatkozású tevékenysége mögött álló három szakértő ismerteti, milyen kritériumok alapján döntenek arról, hogy ki kapjon finanszírozást, miért van szükség a befektetők fenntarthatóságra oktatására, és miért fontosabb az innovatív szemlélet, mint valaha.

Rhiannon Edwards

11/05/2020

2018-ban az Intesa Sanpaolo 5 milliárd eurós alapot hozott létre a fenntartható fejlődés támogatására a körforgásos gazdaság gyakorlatát követő vállalatoknak és projektekhez nyújtott üzleti hitelek révén. Mostanáig 1,2 milliárd eurót folyósítottak 95 támogatható kezdeményezés számára.
Az ötlet az Intesa Sanpaolo milánói Innovációs Központjában született meg. A bank vállalatirányítási részlegeként létrejött, mára önálló – az Intesa Sanpaolo kizárólagos tulajdonában levő – vállalat már puszta létezésével is jól példázza, hogy mennyire kiterjedt a banki tevékenység fenntarthatóságát célzó „forradalom”.
Guido De Vecchi, az Intesa Sanpaolo Innovációs Központjának ügyvezető igazgatója elismeri, hogy az elmúlt hónap nem volt könnyű, mivel a járványhelyzet jelentősen akadályozta a globális üzleti tevékenységet. De elmondása szerint a vállalatok zömükben a fenntartható módszerek felé mozdulnak el, mivel így növelhetik versenyképességüket és hosszú távon biztosíthatják helyüket a piacon. Ha egy vállalat vagy projekt a körforgásos gazdaság céljára elkülönített alapból szeretne finanszírozáshoz jutni, az erre benyújtott pályázatát az Innovációs Központ munkatársai bírálják el.

“Ha a bírálók úgy ítélik meg, hogy a projekt megfelel a körforgásos gazdaság elveinek, és az ügyfél vállalja az erre vonatkozóan előírt teljesítménymutatók teljesítését, a vállalat a lehető legjobb feltételek mellett juthat hitelhez” – mondja De Vecchi.

"Ma, a Covid-válság kellős közepén a jövőről beszélni egyszerre lehet lehengerlő és ösztönző"

Guido De Vecchi, az Intesa Sanpaolo Innovációs Központjának ügyvezető igazgatója

Az Intesa Sanpaolo az Ellen MacArthur Alapítvány közreműködésével dolgozta ki az elbírálási szempontokat (2015-ben a bank volt az alapítvány első pénzügyi ágazatban működő partnere). Olyan kritériumok tartoznak ide, mint a termék várható élettartama; hogyan biztosítja a vállalat, hogy a termék megújuló erőforrásokból készüljön; az erőforrás-felhasználás hatékonysága; újrahasznosítható és komposztálható termékek előállítása; valamint az innovatív technológiák alkalmazása.
„Több mint 300 projektet bíráltunk el, amelyek közül sok valóban innovatív módon közelíti meg a körforgásos gazdaságra való átállást. Jelenleg 95 projektet finanszírozunk, és az elkövetkező hónapokban még többet is szeretnénk” – mondja De Vecchi.
Ezenkívül a bank 2019-ben sikerrel bocsátott ki fenntarthatósági kötvényeket 750 millió euró értékben. A finanszírozási alap és a kötvény révén az Intesa Sanpaolo már környezeti-társadalmi hatású tevékenységet végző, „impact bank”-ként léphet fel, amely az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósításán dolgozik. Ezek a célok az ENSZ szavaival élve „közös tervezetet fogalmaznak meg arra, hogyan teremthető béke és a jólét az emberiségnek és a bolygónak, most és a jövőben”.
A kötvény bevezetését megelőzően a mögötte álló szakembergárda egy „turné” során felmérte, hogy mennyire vevők az ötletre a potenciális befektetők. „A roadshow-nk során felfedeztük, hogy a körforgásos gazdaság fogalma még nem ismert széles körben a befektetők között, de sikeres tranzakciónk [a kötvénykibocsátás] sokat tett azért, hogy ez a modell ismertté váljon” – mondta Alessandro Lolli, az Intesa Sanpaolo csoportszintű treasury vezetője.
A bank szeretné oktatni is a befektetőket azt illetően, hogyan hozzák meg a legjobb döntéseket, és a valódi változás érdekében olyan szervezetekkel kíván együttműködni, mint az ENSZ és az Ellen MacArthur Alapítvány. Lolli szerint a roadshow segített a befektetőknek megérteni a különbséget a körforgásos gazdaság megteremtésére irányuló és a gazdaság általános „zöldítését” célzó kezdeményezések között: „ez valójában a zöld 2.0” – mondta.

"Mindannyiunknak sokat kell még tanulnunk. A kibocsátóknak, a befektetőknek és a felügyelő hatóságoknak is. De egyre gyorsabban, hatékonyabban tanulunk"

Alessandro Lolli, az Intesa Sanpaolo csoportszintű treasury vezetője

Elena Flor, aki az Intesa Sanpaolo vállalati és társadalmi felelősségvállalási igazgatója, munkatársaival együtt működött közre a fenntarthatósági kötvény kibocsátásában. Feladata, hogy biztosítsa: a kötvény továbbra is az eredeti célját szolgálja, továbbá ösztönözni a valódi változásokat megvalósító vállalatokba történő befektetéseket.
„A körforgásos gazdaság része a bankcsoport fenntarthatóság iránti, tágabb értelemben vett elkötelezettségének... Ez a tevékenységünkben érdekeltek számára is kiemelt fontosságú ügy” – mondta el Flor. „Az Intesa Sanpaolo csatlakozott az olyan nemzetközi kezdeményezésekhez, mint az ENSZ fenntartható fejlődési céljai és a felelős banki tevékenység alapelvei. A körforgásos gazdaság támogatása tökéletesen összhangban van ezekkel a célokkal” – tette hozzá.
Az Intesa Sanpaolo a szereplők három körét célozza meg: azokat a vállalkozásokat, amelyek változást akarnak elérni; azokat a befektetőket, akik ezt a változást készek finanszírozni; és az intézményeket, amelyek lefektetik a jobb jövő építésének alapelveit. Olaszország legnagyobb bankjaként ez nem kis feladat. „Mindannyiunknak sokat kell még tanulnunk” - mondta Lolli. „A kibocsátóknak, a befektetőknek és a felügyelő hatóságoknak is. De egyre gyorsabban, hatékonyabban tanulunk.”
Egy olyan világjárvány közepette, amelyet egyes szakértők szerint az éghajlatváltozás tovább súlyosbít, még soha nem éreztük ennyire sürgető feladatnak új módszerek felkutatását és finanszírozását. „Ma, a Covid-válság kellős közepén a jövőről beszélni egyszerre lehet lehengerlő és ösztönző” – fűzte hozzá De Vecchi.

"A körforgásos gazdaság része a bankcsoport fenntarthatóság iránti, tágabb értelemben vett elkötelezettségének... Ez a tevékenységünkben érdekeltek számára is kiemelt fontosságú ügy"

Elena Flor, aki az Intesa Sanpaolo vállalati és társadalmi felelősségvállalási igazgatója

Ossza meg barátaival

További tartalmak

Biogazdaság: gondolatok a fenntarthatóságról
Stefano Del Punta: a változás bajnoka, a jövő építője
Tervezzünk okos városokat
Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
  • Befektetési tranzakciók és információk: munkanapokon 8:00-18:00
  • Meglévő hitel és lízing ügyintézés: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00 
  • Biztosítás kötés és információ: hétfő 8:00-20:00, kedd-péntek 8:00-18:00
  • Kereskedői kártyaelfogadás: 0-24 
  • Számlaügyintézés: 0-24
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4