• Nincs találat

eBroker - Szolgáltatások

Technikai daytrade

Bankunk 2014.03.15-étõl Technikai daytrade ügyletre vonatkozóan új szerzõdést nem köt.

 

Mit jelent a day trade?

A daytrade olyan értékpapír tranzakció-pár (vétel-eladás), amely egy kereskedési napon belül zajlik le. Az ilyen esetekben a teljesülés után felszámított megbízási díjak felét jóváírjuk (bõvebben lásd alább).

Mi a TDayTrade?

A TDayTrade egy speciális day trade megbízás, amely alapvetõen az alábbi tulajdonságokban különbözik a hagyományos day trade megbízástól. Ezek a következõk:

  1. A TDayTrade megbízáshoz elég a megbízás értékének a 20%-ával rendelkezni, vagy más szóval a nyitható pozíció mértéke akár 5-ször nagyobb lehet, mint amennyi fedezettel rendelkezünk az adott pillanatban, ezt nevezzük tõkeáttételes megbízásnak. A tõkeáttétel mértéke attól függ, hogy milyen részvényt kívánunk venni.
  2. A TDayTrade megbízás alkalmas napon belüli shortolásra is. Ez azt jelenti, hogy csökkenõ árfolyamokra számítva elõbb eladhatunk részvényeket (ezek felett nem is kell rendelkeznünk), amelyeket késõbb alacsonyabb áron visszavásárolhatunk (bõvebben lásd alább).
  3. Minden kereskedési napon 16:40-ig adhatók TDayTrade megbízások. A TDayTrade típusú ügyletek nap végén minden esetben (kivéve felfüggesztés esetén) lezárásra kerülnek. 16:40-ig Ügyfeleink zárhatják le a TDayTrade pozíciókat, ezután viszont visszavonásra kerülnek a nem teljesült megbízások, és 16:45 után egy véletlen idõpontban az eBroker automatikusan lezárja a nyitott TDayTrade pozíciókat.
  4. TDayTrade-be csak bizonyos részvényeket vonunk be, tehát nem minden Budapesti Értéktõzsdén jegyzett részvényre lehet ilyen megbízást adni, csupán az úgy nevezett "blue chip"-ekre (bõvebben lásd alább).

Kinek javasoljuk TDayTrade-t?

Azon Ügyfeleinknek javasoljuk ezt a kereskedési módszert, akik rendszeresen követik a tõzsdei árfolyammozgásokat, és így az árfolyam-ingadozásokból hasznot kívánnak húzni, vállalva a tõkeáttételbõl fakadó többletkockázatot.

Hogyan adhatok TDayTrade megbízásokat?

A megbízások a Megbízások/Tõzsdei megbízások menüpontban adhatóak meg, a TDayTrade megbízás típus kiválasztásával. A megbízások csupán abban az esetben kerülnek elfogadásra, ha Ön rendelkezik TDayTrade kiegészítõ megállapodással.

Technikia DayTrade megbízás megadható továbbá telefonon, faxon, vagy személyesen számlavezetõ fiókjában.

A TDayTrade típusú megbízás megadását követõen javasoljuk a pozícióhoz tartozó stop limit (stop loss) megbízás megadását a kockázatok minimalizálása érdekében.

Mely részvényekre lehet TDayTrade megbízást adni?

A Budapesti Értéktõzsdén forgó, nagyobb forgalommal bíró részvényekre (blue chipek) lehet TDayTrade megbízást adni. Jelenleg az alábbi részvényekre adható TdayTrade megbízás:

Választható értékpapír megnevezése
Tõkeáttétel mértéke
TDT short és long pozíció fedezeti értékének számítása során alkalmazott diszkonttényezõ
OTP
5
0,8
MOL
5
0,8
RICHTER
5
0,8
MTELEKOM
5
0,8

A TDayTrade-be bevont részvények aktuális listája lekérdezhetõ az eBroker kereskedési rendszer megbízások menüpontjában: a TDayTrade megbízási forma kiválasztása után a kereskedhetõ papírok legördülõ listája.

Mennyi a maximálisan nyitható pozícióm?

A maximálisan nyitható pozíció = (portfolió aktuális fedezeti értéke + teljesíthetõ státuszú megbízások fedezeti értéke) x adott részvényhez tartozó tõkeáttétel

Portfolió aktuális fedezeti értéke: minden pillanatban változik a portfolióban szereplõ részvények árfolyamváltozása függvényében. Ennek tájékoztató értéke a kereskedési rendszerben a Portfolio/Portfolió áttekintõ menüpont alatt látható. A maximálisan nyitható pozíció tájékoztató értéke pedig a Megbízások/Tõzsdei megbízások ablak bal alsó részében található, a TDayTrade megbízás típus és az értékpapír kiválasztása után (a "Nyitható pozíció" sorban).

Milyen díjat számít fel a bank a TDayTrade megbízások teljesüléséért?

A normál napon belüli megbízásokhoz (day trade megbízásokhoz) hasonlóan a bank kedvezményes díjat számít fel a TDayTrade megbízások teljesülése esetén. A felszámított díj függ a megbízás megadásának csatornájától (telefonon, személyes, eBroker), illetve az interneten keresztül adott megbízások esetén függ a választott díjcsomagtól.
Például : Egy Magánbefektetõi eBroker csomaggal rendelkezõ Ügyfél esetén, mind a pozíciónyitó vételi (eladási), mind pedig a pozíciózáró eladási (vételi) megbízás esetén a kedvezményes 0,2% min. 150 Ft-os megbízási díj kerül felszámításra.

Ki kell-e használnom a maximálisan nyitható pozíció mértékét?

Nem. A maximálisan nyitható pozíció mértéke csupán lehetõség (tájékoztató jellegû, maximális keretösszeg), amelynek teljes kihasználása nem kötelezõ. Ügyfeleink tetszõleges nagyságú TDayTrade pozíciót nyithatnak a keretösszeg határáig, tehát tõkeáttételre nem feltétlenül kerül sor.

Mit jelent a long és a short pozíció?

Technikai day trade során nem csak long pozíciót (ez azt jelenti, hogy részvényt veszünk mert emelkedésre számítunk majd ezután eladunk) vehetünk fel hanem "valódi" short pozíciót is. A "valódi" short itt azt jelenti, hogy anélkül nyitunk shortot, hogy nekünk lett volna eladni való részvényünk. Tehát elõször eladunk részvényeket majd jó esetben, visszavesszük õket alacsonyabb áron. A kettõ közti különbözet számunkra nyereségként realizálódik, hiszen alacsonyabb áron vásároltunk, és drágábban adtunk el, csupán a sorrendet cseréltük fel.

Átvezethetõ-e a pozíció napon túlra?

Nincs lehetõség arra, hogy a TDayTrade számláról Ügyfeleink átvezessék pozícióikat a normál értékpapírszámlára, így napon túli ügylet váljon a TDayTrade megbízásból.

A TDT megbízással kapcsolatos részletes információkat a CIB Bank Zrt. Befektetési szolgáltatásokra vonatkozó Üzletszabályzata, az ennek mellékletében található kiegészítõ megállapodás, valamint a megbízás megadásakor elfogadásra kerülõ on-line nyilatkozat tartalmazza.

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4