• Nincs találat

eBroker - Szolgáltatások

Külföldi értékpapírok

Ezen információs oldal kialakításával célunk az volt, hogy a külföldi piacokon történő befektetési lehetőségek technikai hátterével megismertessük Ügyfeleinket, illetve felhívjuk a figyelmet az egyes területeken tapasztalható eltérésekre.

Milyen előnyei vannak a külföldi részvénybefektetésnek?

 • Az általunk kiválasztott tőzsdék közelebb állnak a tökéletes piachoz, jobban érvényesülnek rajtuk a pénzügyi törvényszerűségek így kiszámíthatóbbak és könnyebben modellezhetőek.
 • A külföldi piacok likviditása lényegesen jobb, mint a hazai piacé. Ez azt jelenti, hogy kicsi annak a kockázata, hogy egy nagyobb tranzakcióval túlságosan elmozdítanánk az árfolyamot, illetve hogy a likviditás miatt nem tudjuk időben kellő áron zárni a pozíciókat.
 • Az Ügyfelek portfoliójukat kellően diverzifikálhatják, tehát nem csupán pár részvényből, hanem több ezer értékpapírból választhatnak. Lehetőség van az egyes iparágak közötti megfelelő súlyozásra, valamint a világpiacot mozgató eseményekre történő közvetlen reagálásra.

Külföldi részvények sajátosságai az eBrokeren

Az eBroker kereskedési rendszeren keresztül jelenleg az alábbi külföldi piacokon forgó részvényekre fogadunk el megbízást: NYSE, NASDAQ, Frankfurt, XETRA, Stuttgart, EUWAX, Milánó, EURONEXT-Párizs, Toronto, Madrid és London. 
Külföldi megbízásokkal kapcsolatos információrt kérjük vegye fel a kapcsolatot üzletkötőjével vagy hívja a CIB24-et a (+36 1) 4 242 242 telefonszámon.

A CIB Bank jelenleg  az alábbi külföldi értékpapírfajtákra fogad el megbízásokat: tőzsdére (szabályozott piacra) bevezetett részvényre, kötvényre (hitelviszonyt megtestesítő értékpapírra), certifikátra, warrantra, stb., amelyek az alábbi szabályozott piacok (tőzsdék), mint teljesítési helyek valamelyikén elérhetőek: fontosabb európai tőzsdék (Frankfurt, London, Párizs, Milánó, Varsó, Bécs, Prága, Ljubjana), amerikai tőzsdék (NYSE, NASDAQ), Kanada.


eBrokeren elérhető instrumentumok köre

Fontos tudnivaló, hogy az eBroker rendszerben azokat az instrumentumokat lehet csak kiválasztani (árfolyaminformáció kérés céljából), amelyek a CIB Bank értékpapír nyilvántartó rendszerében rögzítésre kerültek. Rendszerünkben az érintett piacok (NASDAQ, NYSE, XETRA, EUWAX, Stuttgart, Frankfurt, Milánó, Madrid, Bécs, Prága, Warsaw, Toronto,Párizs, Amsterdam, Luxembourge) vonatkozásában közel 1500 papírt rögzítettünk, azonban a széleskörű részvénykínálat ellenére is előfordulhat, hogy Ügyfeleink a meglévő részvények körének bővítését kérik. Abban az esetben, ha a kereskedési rendszerünkben található nem választható ki a kívánt instrumentum, akkor ennek felvételét a mailto:cib@cib.hu emailen lehet kérelmezni (az emailben a részvény hosszúnevét, ticker kódját, a tőzsde megnevezését, valamint a kérelmező elérhetőségét fel kell tüntetni). A déli 12 óráig beérkező kérelmeket - minden szükséges formai és tartalmi követelmény megléte esetén - lehetőség szerint rögzítjük a nyilvántartó rendszerünkbe. 

Az eBrokeren található piacokon lévő instrumentumokra megbízást fogadunk, de jelenleg nem minden piac vonatkozásában biztosítunk árfolyamszolgáltatást.

eBrokeren elérhető külföldi árfolyamok

Jelenleg az eBrokeren keresztül a magyar piacoktól eltérően nincs lehetőség külföldi real-time árfolyamok előfizetésére. Kereskedési rendszerünkben megtalálható papírokról csupán a záróárat közöljük, illetve ajánlásokat teszünk (lásd lent) olyan internetes oldalakkal kapcsolatban, ahol Ügyfeleink ingyenesen követhetik nyomon a papírok árfolyammozgását.

Külföldi megbízások díja

A külföldi megbízásokra felszámított díjunk

 • az amerikai piacokon: 0,7% minimum 10 000 forint 
 • a német piac Xetra rendszerén: 0,7% minimum 10 000 forint
 • az amerikai OTC és a német regionális piacokon: 0,7% minimum 19 000 forint
 • egyéb piacokon a Bank mindenkori díjjegyzéke az irányadó

eBroker rendszeren elérhető értékpapír információk

Természetesen az eBroker rendszerünkben minden Ügyfelünk nyomon követheti a portfóliója aktuális alakulását, függetlenül attól hogy a részvény vásárlását telefonon vagy eBrokeren keresztül kezdeményezte. Ön abban az esetben is követheti a tranzakciók alakulását, ha Ön személyes befektetési tanácsadójának közreműködésével olyan piacon kötött ügyletet, amelyet az eBroker rendszer jelenleg még nem kezel. Ilyen esetben a lekérdezésekben mindenhol szerepel az Ön összes értékpapírja, azonban eladását- ezen értékpapírok tekintetében- csak telefonon kezdeményezheti. Az eBroker rendszerünkben mindig az adott értékpapír kibocsátási devizájában meghatározott záróárat követheti nyomon az értékpapír értékét.Tehát ha Ön egy USA-ban kibocsátott értékpapírt EUR-ban vásárol, akkor az eBrokeren csak a USA dollárban meghatározott záróárfolyam látható. (pl Apple részvény) Természetesen a vásárlás devizanemében tartjuk nyílván az értékpapírt és ez is látható eBrokeren a Nyerség/Veszteség menüpont alatt.


Hasznos információk a külföldi értékpapírokkal való kereskedéshez

 

Megbízások felvétele

Külföldi értékpapírokra vonatkozó megbízásaikat megtehetik eBrokeren és Private Banking ügyfelek esetében a személyi bankáron, prémium banki ügyfél esetében a prémium banki tanácsadón, ill. Treasury ügyfelek esetében a Brokerage Desk üzletkötőjén keresztül.
A megbízásokat a Bank a befektetési szolgáltatások és Treasury üzleti óráiban foglaltak szerint fogadja be.
A megbízás megadásakor a megszokott paramétereken túl az alábbi információkat kell Önnek megadnia:
a) A kereskedésre kijelölt értékpapír pontos megnevezése, (lehetőleg ISIN kód)
b) A kereskedésre kijelölt tőzsde megnevezése
c) Limitár, a kereskedésre kijelölt tőzsde szerinti pénznemben kifejezve
d) darabszám
e) készletértékelés módja (eladás esetén)
f) megbízás érvényességi ideje 

A megbízás sajátossága

Társaságunk által elfogadott megbízások egyik sajátossága, hogy külföldi részvényekre limitáras és stop limites megbízást fogadunk el. Bankunk (a BÉT-megbízásokhoz hasomlóan) a megvásárolt értékpapírok ügyfél értékpapírszámláján történt jóváírás után fogad el eladási megbízást.

A megbízásokat kollegáink 9:00-17:00-ig fogadják az ügyfeleinktől, azonban azokat teljesíteni csupán az adott tőzsde nyitva tartása, illetőleg az adott értékpapír forgalmazási ideje alatt tudjuk. 16:45 után a NASDAQ, NYSE vonatkozóan újabb megbízásokat már nem lehet adni, a teljesíthető státuszú megbízásokat már nem lehet módosítani vagy visszavonni. A 17:15 után adott megbízások, módosítások, visszavonások nem kerülnek be a külföldi tőzsdék kereskedési rendszereibe. 

Elszámolás

A külföldi tőzsdéken az elszámolási időszak eltér a BÉT-en megszokottól. Európában T+2 vagy T+3, Amerikában, Kanadában és Japánban T+3 napra történik az elszámolás.

Informatikai nyilvántartó rendszerünkben az Ön szabad pénzeszközeit nemcsak HUF-ban, de amennyiben értékpapír eladásából deviza bevétele keletkezett, úgy USD-ben és EUR-ban is nyilvántartjuk.

Vásárlás kezdeményezése

Az elszámolás pénzneme minden esetben a megvásárolt értékpapírnak, a vásárlási piaca szerint kerül meghatározásra.

Vásárlás kizárólag az elszámolás pénzneme szerinti devizában lehetséges. Konverzió a Bankunk által meghirdetett kondíciókkal történik.

Letétkezelés

A külföldi értékpapírok letétkezelését Társaságunk a törvényi rendelkezések messzemenő figyelembe vételével az alábbiak szerint biztosítja:

 • Fizikai értékpapírok letétkezelése a KELER Rt-nél,
 • Dematerializált értékpapírok letétkezelése
  • a KELER Rt-nél,
  • a State Street Bank-nál, és
  • az Euroclear-nél vezetett értékpapírszámláinkon történik.
    

A piacok sajátosságainak ismertetése

 

NYSE (New York Stock Exchange)

 • NYSE Amerikai Egyesült Államok legnagyobb tőzsdei forgalmát lebonyolító tőzsdéje. Több mint 2700 céget jegyeznek 
 • NYSE-n elektronikus kereskedési rendszert használnak 2007 január óta és ebben az évben egyesült az EURONEXT-tel.
 • Hivatalos kereskedési ido: 15:30-tól 22:00-ig CET (Central European Time)
 • A tőzsdét reprezentáló, blue chipeket tömörítő index neve: DJIA (Dow Jones Industrial Average) jelenleg 30 részvényt tömörít
 • A részvényeket hármas betűjellel (ticker kód) jelölik (pl: AOL)
 • A piac volatilitása mérsékeltnek mondható.  

NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation)

 • A NASDAQ egy óriási elektronikus, OTC kereskedési rendszer, amely közel 4 500 részvényt tömörít. 
 • Hivatalos kereskedési idő: 15:30-tól 22:00-ig (CET)
 • A tőzsdét reprezentáló index neve: Nasdaq index
 • A részvényeket négyes betűjellel (ticker kód) jelölik (pl: Microsoft:MSFT)

Frankfurt Stock Exchange

 • Európa egyik leghatékonyabban működő, mértékadó tőzsdéje, amelynek 2003. augusztus 14. óta a CIB Bank Zrt. is hivatalos tagja.
 • A XETRA-t eredetileg német vállalatok részvényeinek adásvételére alapították, de parkettjén már az összes fontosabb európai cég részvényével is kereskednek, sőt a jelentősebb amerikai társaságok részvényeire is folyik árjegyzés, tehát amerikai papírokkal is lehet kereskedni EUR-ban.
 • A tőzsdei egyik legjelentősebb fejlesztése a Xetra rendszer volt, amely elektronikus útón történő, határokon átnyúló kereskedést tesz lehetővé. 
 • Hivatalos kereskedési idő: 9:00-tól 17:30-ig (CET)
 • A tőzsdét reprezentáló index neve: DAX Index
 • Kötési egység: a német piacon alkalmazott kötési egység; 100 db. (A gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 252 darabos megbízás esetében a 200 darab a folyamatos üzletkötés során kerül be az ajánlatok közé, míg a maradék 52 darab pedig a naponta többször lezajló aukciós kereskedés során kerülhet lezárásra.)
 • A telefonos és az internetes megbízást is megkönnyíti (félreértéseket kizárja), ha Ön a megbízás megadása előtt tájékozódik a német tőzsde oldalán a részvény pontos kód-megnevezéséről (a német piacon a ticker kód megnevezése: Mnemonic), illetve technikai azonosító számról (ISIN code). A jegyzett részvények teljes listáját, abc-sorrendben a német tőzsde internetes oldalán találhatja meg.

Milánói tőzsde

 • Teljesen elektronikus valós idejű rendszer. A piacon szereplő részvényeket a piaci kapitalizáció, illetve egyéb kritériumok alapján három csoportba sorolják.
 • Hivatalos kereskedési idő: 9:30-tól 17:30-ig (CET)
 • A tőzsdét reprezentáló index neve: MIB 30

Madridi tőzsde

 • A 35 leglivkidebb papírt tartalmazza.
 • Hivatalos kereskedési idő: 9:00-tól 17:45-ig (CET)

Londoni tőzsde

 • Egyike a világ legnagyobb tőzsdéinek, elektronikus felületen történik a kereskedés. A brit vállalatok mellett magyar részvények is helyet kapnak. Az angol vállalatok papírjai angol fontban, míg a külföldi vállalatok papírjai dollárban érhetőek el. A 100 legnagyobb kapitalizációjú papír alkotja az ún. FTSE 100 indexet.
 • Kereskedési idő: 9:00-tól 17:50-ig

Euronext Paris

 • Hivatalos indexe a CAC 40. Ez a legszélesebb körben használt indikátor a francia piacon, mely a 40 legnagyobb francia részvényt listázza.
 • Kereskedési idő: 9:00-tól 17:50-ig

Stuttgarti tőzsde

 • Németország második, Európa kilencedik legnagyobb tőzsdéje. Jellemzően árjegyzői ügyletek köttetnek ezen a piacon, de a fő német piac helyett a nem német papírok a frankfurti piac mellett itt találhatóak meg a leglikvidebben.
 • Kereskedési idő: 9:00tól 22:00-ig

EUWAX

 • Az EUWAX a stuttgarti tőzsde és Európa legnagyobb kereskedési platformja a tőzsdei kereskedelem és a származtatott termékek piacán. Ezen belül, kifejezetten certifikátokra, warrantokra, valamint opciókra szakosodott piaca. A szegmens 1999-ben alakult, amely 2007 óta teljesen elektronikus kereskedési rendszert használ.
 • 2015 februári adat szerint több mint 1,4 millió értékpapírt jegyeznek a piacon.
 • A hivatalos kereskedési idő 08:00-20:00 (CET)

Luxembourg Stock Exchange

 • A luxemburgi tőzsdét 1928-ban alapították. A piac teljesen automatizált és decentralizált.
 • A tőzsdét reprezentáló index a LuxX index, amely 9 tagot tartalmaz.
 • A hivatalos kereskedési idő: 9:00-17:35 (CET)

Brussels Stock Exchange

 • A belga tőzsde hivatalos indexe a BEL20 (Brüsszel).
 • A BEL20 a 20 legnagyobb kapitalizációjú és leglikvidebb részvényeket tömörítő indexe.
 • 2000. szeptemberében a Belga tőzsde összeolvadt a Paris Bourse, az amszterdami és Lisszaboni tőzsdékkel, megalapítva az első Pán - Európai tőzsdét, amit Euronext-nek neveznek.
 • A hivatalos kereskedési idő: 9:00-17:30 (CET)

Euronext Amsterdam

 • Az amszterdami a világ legrégebben alapított tőzsdéje, 1600-as években a Holland Kelet- indiai társaság alapította.
 • A tőzsdét reprezentáló index: AEX, amely 25 tagot tartalmaz.
 • A hivatalos kereskedési idő: 9:00-17:30 (CET)

Wiener Börse (osztrák tőzsde)

 • A Wiener Börse AG 1771-ben alapult. Ma egy modern ügyfél- és piacorientált pénzügyi szolgáltató szervezet.
 • A Bécsi tőzsde a legnagyobb Közép és Kelet Európai tőzsdei csoporthoz, a CEESEG-hez (CEE Stock Exchange Group) tartozik, hasonlóan a Budapesti Értéktőzsdéhez.
 • A tőzsdét reprezentáló index: ATX mely 20 tagot tartalmaz.
 • A hivatalos kereskedési idő: 9:00-17:45 (CET)

Warsaw Stock Exchange (Lengyelország)

 • A tőzsdét reprezentáló index: WIG20 mely 20 részvényt tartalmaz
 • A hivatalos kereskedési idő: 9:00-17:15 (CET)

Prague Stock Exchange (Csehország)

 • A Prágai a második legnagyobb a Közép-Kelet Európai tőzsdék között.
 • A PSE tagja a CEESEG-nek.
 • A tőzsdét reprezentáló index: PX Index, amely 13 tagot számlál.
 • A hivatalos kereskedési idő: 9:00-17:00 (CET)

 

A döntéshez szükséges információk köre

A magyarországi befektetésekhez hasonlóan feltétlenül javasoljuk, hogy egy adott befektetés előtt tájékozódjon a részvényről, illetve a nemzetközi piacokat befolyásoló hírekről, eseményekről. Ebben komoly segítséget nyújt az eBroker tőzsdei hírportál, ahol a CIB elemzési osztálya, valamint az eBroker hírszerkesztői folyamatos tájékoztatást adnak a fontosabb pénz és tőkepiaci eseményekről. Az eBroker oldalon található külföldi vonatkozású hírek szolgáltatója a világ legnagyobb hírügynökségének számító Reuters. Mind a főoldalon, mind pedig a kereskedési rendszerben elérhető a Grafikon menüpont, amely a nyilvántartott több-ezer instrumentum historikus árfolyam-információjának grafikus ábrázolását segíti. Véleményünk szerint egy sikeresen befektetési döntéshez rendkívül nagymennyiségű és sokrétű információra van szükség, különösen egy olyan piacon, ahol több száz, akár több ezer részvényt is érdemes nyomon követni. Az alábbi linkek ezen információk autentikus forrásai lehetnek (sajnos többségük csupán angol nyelven érhető el):

 

A döntést támogató hasznos linkek

Tőzsdék

 • www.nyse.com
 • www.nasdaq.com
 • www.amex.com
 • http://deutsche-boerse.com
 • www.borsaitalia.it

Információ források

 • www.portfolio.hu
 • www.figyelonet.hu
 • www.finance.yahoo.com
 • www.cnn.com
 • www.finance.google.com
 • www.marketwatch.com 

Árfolyam információs oldalak

 • www.stockcharts.com
 • www.inrediblecharts.com
 • www.freerealtime.com
 • www.bigcharts.com

Egyéb

 • www.invest-faq.com
 • www.sec.gov

 

CET (Central European Time): a Magyarországot is magába foglaló időzóna nemzetközi elnevezése. Az őszi, illetve tavaszi óraátállítások időpontjának különbözőségéből adódóan előfordulhat pár nap, amikor a CET és a tőzsdék többségét tartalmazó ET (keleti-parti) időzóna nem hat hanem hét órás eltérést mutat.

Segíthetünk?

Hívja CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkat!

CIB24 menütérkép
(+36 1) 4 242 242
9. Bankkártya és e-csatorna tiltás, adathalászat
Automata kártyatiltás
9 1
Automata elektronikus csatorna tiltás
9 2
Ügyintéző kapcsolás
9 0
1. Azonosítás
Egyenleglekérdezés és számlainformáció
1 1
Regisztrációs kód igénylés és Digitális szolgáltatás
1 2
Megtakarítás és befektetés
1 3
Bankkártya aktiválás, kártyaügyintézés, mobilfizetés
1 4
Lízing
1 5
Hitelek
1 6
Biztosítás
1 7
2. Azonosítás nélkül
Bankkártya
2 1
Készpénzfelvétel bejelentés
2 2
Megtakarítás és befektetés
2 3
Digitális szolgátatások
2 4
Lízing
2 5
Hitel
2 6
Biztosítás
2 7
4. CIB termékkel nem rendelkező érdeklődők
Személyikölcsön, hitelkártya igénylés
4 1
Fedezetes hitelek
4 2
Új lakossági számla érdeklődés
4 3
Vállalati termékek
4 4