EnglishAAA

CIB Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ)

Ön is szeretné nyugdíjas éveit kényelmesen, stabil anyagi háttérrel élvezni? 

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) jó választás lehet, ha nyugdíjas éveire tenne félre. 

MIÉRT ÉRDEMES A NYESZ-T VÁLASZTANIA?

 • Amennyiben NYESZ számlán takarít meg, az évente befizetett összeg 20 százaléka, de maximum 100 000 forint (130 000 forint azok esetében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt töltik be) összegben előtakarékossági támogatásban részesülhet.
 • A NYESZ számlán elhelyezett megtakarítások hozama mentesül a kamat- és árfolyamnyereség-adó alól.
 • Ön dönti el, milyen termékekbe fekteti a NYESZ számlájára elhelyezett összeget


CIB Bank által kibocsátott forint kötvények CIB FIX5 2018/B
CIB Bankon keresztül jegyezhető Magyar Állam által kibocsátott értékpapírok Egyéves Magyar Állampapír, Féléves Magyar Állampapír, Prémium Magyar Állampapír, Bónusz Magyar Állampapír
BÉT-re bevezetett forint részvények Részvények
Forint befektetési alapok CIB Likviditási- és Pénzpiaci alapok, CIB Kötvényalapok, CIB Részvény- és Nyersanyagalapok, CIB Tőkevédett- és Árfolyamvédett alapok, CIB Vegyes Alapok

 


A NYESZ JÓ VÁLASZTÁS LEHET, HA NYUGDÍJAS ÉVEIRE TENNE FÉLRE, HISZEN:

 • Önállóan dönthet arról, hogy milyen befektetési termékbe helyezi pénzét.
 • Megtakarítását kamat- és árfolyam-nyereség adó-mentesen gyarapíthatja.
 • Hosszú távon részesülhet a tőkepiacon elérhető befektetések hozamából.
 • Akár évente 100 000 forint előtakarékossági támogatásban részesülhet. (130 000 forint azok esetében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január 1. előtt töltik be.)
 • Nincsenek kötöttségek: NYESZ számláján bármilyen rendszerességgel, bármekkora összeget elhelyezhet.
 • A társadalombiztosítási befizetésekkel ellentétben a NYESZ számlán lévő megtakarítás örökölhető.

Adómentes befektetés lehetősége

A NYESZ számlán elhelyezett megtakarítások hozama mentesül a kamat- és árfolyamnyereség-adó alól. Az adózási következmények mindenkor csak a befektető egyedi körülményei alapján ítélhetők meg. Az adójogszabályok a jövőben változhatnak.


HOGYAN ÉPÜL FEL A NYESZ SZÁMLA?

A NYESZ számla egy pénz- és egy értékpapírszámlából áll.  A pénzszámlán kerül jóváírásra az Ön által befizetett, illetve a számlára utalt összeg, az államtól érkező előtakarékossági támogatás, valamint a befektetéseken elért hozam. Az értékpapírszámlán az Ön értékpapír portfoliója van nyilvántartva.


KI VEHETI IGÉNYBE A NYESZ-T?

A NYESZ-t bármely természetes személy igénybe veheti. Elsősorban azon ügyfeleinknek javasoljuk, akik hosszú távon kívánják megtakarításaikat kezelni, és részesülni szeretnének az öngondoskodást segítő előtakarékossági támogatásból.


A SZÁMLANYITÁS FELTÉTELEI

A bank NYESZ megnyitására vonatkozó keretszerződést azzal az ügyféllel köt, aki
 • belföldi, természetes személy (nyugdíjasok is köthetnek nyugdíj-előtakarékossági szerződést) és
 • a számlanyitással egyidejűleg - a törvényben meghatározott - legalább 5 000 forintot a NYESZ számlára befizet.

TÖRVÉNYI KORLÁTOZÁSOK

A NYESZ számláról történő kifizetés, illetve kiutalás csak abban az esetben adómentes, ha
 • A számlatulajdonos az Szja. törvény 3. §-ának 23. pontja szerinti nyugdíjra jogosult, és azt a bank felé igazolni tudja, valamint a kifizetésre a szerződéskötés adóévét követő tizedik (2013. január elsejét megelőzően nyílt számlák esetén harmadik) adóévnél nem korábban kerül sor (a NYESZ számla megszüntetésével egyidejűleg), vagy ha
 • egy másik banknál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlára történik az utalás/transzferálás.

A fentiektől eltérő kifizetések esetében az Szja. törvény egyéb jövedelemre vonatkozó szabályai szerint adófizetési kötelezettség keletkezhet, továbbá az állam által korábban nyújtott valamennyi előtakarékossági támogatást 20%-kal növelt összegben vissza kell fizetni.

A NYESZ számla működésével kapcsolatos bővebb információkat találhat bankunk nyugdíj-előtakarékossági számlára vonatkozó részletes terméktájékoztatójában.

Kérjük, döntése előtt fordítson külön figyelmet az alábbiakra:

 • 2012.12.31-ig megnyitott NYESZ számlák esetében: a számlanyitás adóévét követő 3. adóévben vagy azt követően, nyugdíjjogosultság megléte esetén vehető fel a NYESZ számlán megtakarított összeg a felhalmozott hozamokkal, adókedvezményekkel együtt. Amennyiben a 3. adóévnél korábban kerül sor a számla megszüntetésére, úgy a kedvező adózást nem lehet érvényesíteni.
 • 2013.01.01-jétől nyitott NYESZ számlák esetében: a számlanyitás adóévét követő 10. adóévben vagy azt követően, nyugdíjjogosultság megléte esetén felvehető a NYESZ számlán megtakarított összeg a felhalmozott hozamokkal, adókedvezményekkel együtt. Amennyiben a 10. adóévnél korábban kerül sor a számla megszüntetésére, úgy a kedvező adózást nem lehet érvényesíteni.

Befektetési döntése meghozatala előtt minden esetben részletesen tájékozódjon, részleteiben mérlegelje tervezett befektetése tárgyát, kockázatát, a befektetési tárgyának megszerzéséhez, tartásához, értékesítéséhez kapcsolódó díjakat.


Segíthetünk? Keressen bennünket! 

(+36 1) 4 242 242
Online ügyfélszolgálatunk >>
Bankfiókjaink >> 

Foglaljon időpontot most!   Időpontfoglalás

 

 


Jelen tájékoztatás nem teljes körű. További információért hívja a CIB24-et a (+36 1) 4 242 242-es telefonszámon, keresse fel honlapunkat (www.cib.hu), vagy forduljon bizalommal munkatársainkhoz bankfiókjainkban. A nyugdíj-előtakarékossági számlavezetés, valamint a bank befektetési szolgáltatásának feltételei tekintetében a bank mindenkori Befektetési Szolgáltatásokra vonatkozó üzletszabályzata az irányadó, amely megtalálható a www.cib.hu és a www.ebroker.hu honlapokon, illetve bármely bankfiókunkban. Aktuális díjainkról a Díjjegyzékben talál részletes felvilágosítást Jelen hirdetés a CIB Bank Zrt. részéről nem minősül ajánlattételnek, befektetési- vagy adótanácsadásnak, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A jelen tájékoztató a Nyugdíj-előtakarékossági számlával kapcsolatban csak a lényegesebb adózási szabályokat említi, a részletes rendelkezéseket a Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény tartalmazza. A bank által az adózással kapcsolatos jogszabályokról adott tájékoztatás nem tekinthető a jogszabály szövegével egyenértékű, teljes körű, hivatalos jogszabály értelmezésnek. Az adójogszabályok tartalmának megismerése, ezek alapján az üzleti döntés meghozatala kizárólag az ügyfél felelősségi körébe tartozik. A bank nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek akkor adódhatnak, ha a hatóságok a bank által az adózással kapcsolatos jogszabályokról adott tájékoztatástól eltérően értelmezik a jogszabályokat. A pontos adózási következmények csak az egyes ügyfelek egyedi körülményei alapján ítélhetők meg. Az adójogszabályok a jövőben változhatnak.