EnglishAAA

Deviza átutalások új folyamata

Tisztelt Ügyfelünk!

Számunkra kiemelten fontos, hogy ügyfeleink minél kényelmesebben és minél gyorsabban tudják pénzügyeiket intézni bankunknál. Ezt szem előtt tartva és az Önök visszajelzései alapján alakítottuk ki a deviza átutalások új folyamatát, kibővítettük szolgáltatásainkat és felhasználóbarátabbá tettük az internetbanki felületet.

Kérjük, tekintse át tájékoztatónkat, amelyben összefoglaltuk a 2010. december 10-étől, illetve 2011. március 1-jétől bevezetésre kerülő változásokat.

CIB Internet Bank és CIB24

 • A megbízások pontosabb rögzítése érdekében újraterveztük a CIB Internet Bank deviza átutalási felületét, elősegítve azt is, hogy egyszerűen és gyorsan tudja megadni a szükséges adatokat.
    • Ezért — a forint átutalásokhoz hasonlóan — a deviza átutalás funkciót is megbontottuk aszerint, hogy az indítandó utalás az Ön saját számlái közötti deviza átvezetés, vagy bankon belüli kedvezményezett javára indított, illetve bankközi deviza átutalás. (Külön menüpontot hoztunk létre a saját számlák közötti deviza átvezetésre/konverzióra.)
    • Újabb mezőket hoztunk létre, ezáltal pontosabban lehet megadni a megbízás paramétereit, így megszűntetésre került a „CIB-bel közlendő” mező.
    • A módosulásokról részletesen honlapunkon a CIB Internet Bank Felhasználói kézikönyvben (Deviza átvezetési megbízás és Deviza átutalás fejezetek) tájékozódhat www.cib.hu/internetbank. A módosult devizaátutalási- és az új devizaátvezetési funkciókat kipróbálhatja Demo módban is, amelyet a  www.cib.hu/internetbank  'Próbálja ki' linkre kattitnva érhet el.
 • Bankközi deviza átutalás esetén lehetőséget biztosítunk sürgősségi, azaz a tárgynapon teljesülő (ún. T-értéknapos) átutalás indítására — az eddigi EUR, USD, és GBP mellett — CAD devizanemben is. A sürgősséggel történő teljesítésért felszámított jutalék és díj mértéke nem változik.
 • A CIB Internet Bankon illetve CIB24-en keresztül benyújtott és az ún. Banki órarendben meghatározott időpontig befogadott, bankon belüli saját számlák közötti deviza átvezetések és bankon belüli kedvezményezett javára indított deviza átutalások esetén
    • a konverzió nélküli megbízásokat a bank folyamatosan, hétvégén is (a nap 24 órájában) azonnal teljesíti. Ez azt jelenti, hogy a jóváírandó összeg azonnal jóváírásra kerül, tehát megjelenik a kedvezményezett számláján.
    • A hivatkozott határidőig befogadott, konverziót igénylő megbízások a benyújtáskor érvényes devizaárfolyamon azonnal teljesítésre kerülnek.
 • A Banki órarendben meghatározott időponton túl benyújtott, konverziót igénylő megbízások esetén az a bankon belüli átutalások és saját számlák közötti átvezetések ellenértéke — a bankközi megbízásokkal megegyezően — a befogadáskor kerül zárolásra.

SEPA-átutalások

 • Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét arra is, hogy sztenderdizált módon (SEPA utalás) van lehetőség az euró övezeten belül euró összeg utalására, amennyiben a megbízás az alábbi feltételeknek is eleget tesz.
    • a kedvezményezett bankja SEPA tag, és a bank SWIFT (BIC) kódjának megadása szükséges,
    • a kedvezményezett számlaszámát IBAN formátumban kell megadni,
    • a költségviselés csak osztott (SHA) lehet, azaz a CIB Bank által felszámolt díj/költség megfizetését a megbízó, azaz Ön vállalja, a kedvezményezett bankja által felszámított díj/költség pedig a kedvezményezettet terheli,és
    • nem sürgősségi utalás, azaz T+2 napos teljesítésre vonatkozik a megbízás (sürgősségi, vagyis T-napos deviza átutalási megbízás SEPA teljesítésére nincs lehetőség).
       • SEPA utalás révén a jóváírandó összeg gyorsabban kerülhet a kedvezményezett számlájára.
        A SEPA-ról részletes tájékoztatás honlapunkon a www.cib.hu/sepa oldalon olvasható.
 • Amennyiben Ön a megbízás benyújtása során teljesítési igazolást és/vagy SWIFT másolatot kér, azt a teljesített megbízásról a feldolgozó rendszer az Ön által megjelölt fax számra és/vagy e-mail címre automatikusan fogja továbbítani. Kérjük, fokozottan ügyeljen a faxszám illetve e-mail cím pontos megadására, illetve ellenőrizze, hogy a rendszereinkben az Ön által megadott faxszám/e-mail cím helyes-e.

Papír alapú megbízások

 • Papír alapon benyújtott deviza átutalási/átvezetési megbízások 2011. március 1-jétől kizárólag formanyomtatványon adhatóak be, amely elérhető bármely bankfiókunkban.

Amennyiben kérdése merül fel, hívja CIB24 nonstop telefonos ügyfélszolgálatunkat a 06-40-242-242 telefonszámon.

Bízunk benne, hogy a deviza átutalás megújult folyamata megelégedésére szolgál és az új lehetőségek révén pénzügyeit egyszerűbben és gyorsabban tudja intézni.

Budapest, 2010. december 1.