EnglishAAA

CIB Prémium Befektetés

A CIB Prémium Befektetés egy olyan strukturált befektetési termék, amely több pénzügyi terméket - egy bankbetétet és devizaopciót - foglal magába, ezáltal kínálva a standard betéti kamatnál magasabb hozam lehetőségét, amely az opcióból eredő kötelezettség-vállalás miatt, egyben magasabb kockázatot is jelent. A befektető ugyanis a befektetett összeget a lejáratkor egy előre meghatározott devizaárfolyamon átváltva egy másik devizanemben kaphatja vissza, amennyiben az árfolyamok számára kedvezőtlenül alakulnak.

CIB Prémium Befektetés esetén a befektető a tőkét a piaci árfolyam függvényében vagy az eredeti devizában, vagy a választott devizapár másik devizájában kapja vissza. A befektető ugyanis a pénzpiaci betétlekötés mellett (devizaopció eladással) kötelezettséget vállal arra, hogy ha futamidő végén, egy meghatározott időpontban a szerződésben meghatározott devizapár piaci árfolyama az előre meghatározott árfolyamszint felett vagy alatt van (az opció típusától függően), akkor a befektetett összeget (a betét tőke összegét) az opcióban meghatározott árfolyamszinten (kötési árfolyamon) eladja a Banknak, azaz a betét tőke összege a másik devizára átváltásra kerül.

A betéti kamat és az opció eladásából származó prémium a futamidő végén a betétlekötés eredeti devizanemében kerül kifizetésre az ügyfél részére.

A Bank a futamidő utolsó napján, az üzlet megkötésekor meghatározott időpontban dönt arról, hogy él-e az opciós jogával, azaz a befektető a befektetett tőkét a betétlekötés eredeti devizájában, vagy a befektetés másik devizanemében kapja vissza.

Amennyiben a lejáratkor a befektető a vonatkozó devizapár másik devizájában kapja vissza a befektetett összeget, akkor az azonnali árfolyamhoz viszonyítva a befektetett összeg értéke a kiinduló befektetéshez képest kevesebb, mert a konverzió mindig a lejáratkori piaci árfolyamnál az ügyfél szempontjából kedvezőtlenebb árfolyamszinten történik meg, ezért a konstrukció nem tőkegarantált.

 


Kinek ajánljuk?

 • Olyan befektetőknek, akik a bankbetétnél magasabb hozamért nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni.
 • Exportőr és importőr cégeknek, akik magasabb hozamot szeretnének elérni olyan pénzeszközeik rövid távú befektetésével, amelyet tevékenységükből eredően rendszeresen egy másik devizára konvertálnak.

 

Előnyök

 • A normál betéti kamatnál magasabb fix hozam kifizetése.
 • A befektető igényei szerint alakíthatóak a lekötés feltételei: a futamidő, az opciós prémium és az opció kötési árfolyama közül kettő szabadon megválasztható. Ennek megfelelően az ügyfél kockázatvállalási hajlandósága szerint a termék kockázata rugalmasan változtatható.
 • Amennyiben a futamidő végén konverzióra kerül sor, az az ügyfél által már az üzletkötéskor ismert és kedvezőbb árfolyamon is történhet, mint a lekötéskori azonnali árfolyam.
 • CIB Prémium Befektetéshez nem szükséges Treasury limit.Bankunk az OBA tagja, így betétei a törvény által meghatározott mértékig és feltételekkel biztosítottak.  

 

Kockázatok

 • CIB Prémium Befektetést a lejárat előtt nem lehet felbontani.
 • Amennyiben a Bank nem hívja le az opciót és ezért nem történik konverzió a futamidő végén, de a befektetőnek a konverzióra szüksége van, akkor a lejáratkori piaci árfolyam kedvezőtlenebb lehet, mint a betét lekötésekor fennálló azonnali árfolyam.
 • Amennyiben a befektető a lejáratkor a vonatkozó devizapár másik devizájában kapja vissza a befektetett tőkét, akkor a visszakapott tőke az eredeti devizában kevesebbet ér, mint a befektetés indításakor, így az ügyletben veszteség merülhet fel, amely akár meg is haladhatja a kamatból és opciós prémiumból álló kifizetendő fix hozamot.
 • A CIB Prémium Befektetés keretében az ügyfél opciót ad el, így a termék kockázata magában foglalja az opció eladás kockázatát.

 

 

Példa HUF befektetésre

 

Egy befektető 50 millió forintot helyez el a Banknál CIB Prémium Befektetésben 3 hónapos lekötésre. A normál betéti kamatlábon felül szeretne magasabb hozamot, amelyért vállalja annak kockázatát, hogy a befektetett tőkét egy előre meghatározott árfolyamon átváltva euróban kapja vissza.

EUR/HUF árfolyam a lekötés napján:

305,50

3 hónapos lekötésre standard éves kamatláb*: 

1,75% p.a.

Kötési árfolyam:

306,00

CIB Prémium Befektetés hozama:

6,90%  p.a. **

**(azaz a standard betéti kamathoz képest 5,15% ponttal magasabb fix hozam)

 

Lehetséges esetek a lejáratkor:

 1. Amennyiben a lejárat napján az árfolyam-figyelés időpontjában, azaz 12.00 órakor az EUR/HUF bankközi spot árfolyam 306,00 fölött van, a befektető a lekötött tőkét, 50.000.000 forintot és hozamot a lekötés devizanemében kapja vissza.

Kifizetés a lejáratkor:

Tőke:

50.000.000 HUF

Standard kamat*: 1,75%

223.611 HUF

Prémium: 5,15% (ACT/360)

658.056 HUF

 

 1. Amennyiben a lejárat napján, az árfolyam-figyelés időpontjában, azaz 12.00 órakor az EUR/HUF bankközi spot árfolyam 306,00 alatt van a befektető a lekötött tőkét a befektetés másik devizanemében, azaz EUR-ban kapja vissza, a betéti kamatot és az opciós kötelezettségvállalásból származó prémiumot pedig forintban írjuk jóvá.

Kifizetés a lejáratkor:

Tőke:

163.398,69 EUR

Standard kamat*: 1,75%

223.611 HUF

Prémium: 5,15% (ACT/360)

658.056 HUF

 


Példa EUR befektetésre

 

Egy befektető 200.000 eurót helyez el a Banknál CIB Prémium Befektetésben 3 hónapos lejáratra.
A normál betéti kamatlábon felül szeretne magasabb hozamot, amelyért vállalja annak kockázatát, hogy a befektetett tőkét egy előre meghatározott árfolyamon átváltva forintban kapja vissza.

EUR/HUF árfolyam a lekötés napján:

305,50

3 hónapos lekötésre standard éves kamatláb*: 

0,05% p.a.

Kötési árfolyam:

307,00

CIB Prémium Befektetés hozama:

5,00%  p.a.**

** (azaz a standard betéti kamathoz képest 4,95% ponttal magasabb fix hozam)

Lehetséges esetek a lejáratkor:

 1. Amennyiben a lejárat napján az árfolyam-figyelés időpontjában, azaz 12.00 órakor az EUR/HUF bankközi spot árfolyam 307,00 alatt van, a befektető a lekötött tőkét, 200.000 eurót és hozamot a lekötés devizanemében kapja vissza.

Kifizetés a lejáratkor:

Tőke:

200.000 EUR

Standard kamat*: 0,05%

25,56 EUR

Prémium: 4,95% (ACT/360)

2529 EUR

 

 1. Amennyiben a lejárat napján, az árfolyam-figyelés időpontjában, azaz 12.00 órakor az EUR/HUF bankközi spot árfolyam 307,00 felett van, a befektető a lekötött tőkét a befektetés másik devizájában, azaz forintban kapja vissza, a betéti kamatot és az opciós kötelezettségvállalásból származó prémiumot pedig euróban írjuk jóvá.

Kifizetés a lejáratkor:

Tőke:

61.400.000 HUF

Standard kamat*: 0,05%

25,56 EUR

Prémium: 4,95% (ACT/360)

2529 EUR

 

*A jelen tájékoztatóban szereplő standard betéti kamatláb kifejezetten a termék sajátosságait bemutató példában alkalmazott  példa kamatláb.

 


Üzleti feltételek

Bankunk a CIB Prémium Befektetésre vonatkozó mindenkori üzleti feltételeit az ÜZLETI FELTÉTELEK CIB Prémium Befektetésre megnevezésű dokumentumban foglalja össze.

 

Részletesebb felvilágosításért, az üzletkötés feltételeiért kérjük, hogy forduljon a CIB Bank Treasury szakembereihez a 06/1-489-8300 telefonszámon vagy a email címen.