EnglishAAA

Vállalatok

2018-07-12 10:20 - Hatalmas zuhanás után éledezik az olajár (portfolio.hu)
Az elmúlt két év legnagyobb napon belüli esését követően ismét emelkedik csütötökön az olaj ára csütörtökön.

Szerdán a benchmark Brent nyersolaj árfolyama közel 7 százalékkal, közel 5,50 dollárral zuhant, így a 79 dollár közeli szintről 73,40-ra süllyedt a jegyzés. Az utóbbi időben már-már megszokottnak tekinthető volatilitás jegyében csütörtökön délelőtt már ismét 1 százalékot közelítő mértékű erősödés tapasztalható, az árfolyam így már újra a 75 dolláros szint alatt jár.

Hatalmas zuhanás után éledezik az olajár


Ezt megközelítő napon belüli gyengülésre a globális olajpiacon legutóbb 2016. február 9-én volt példa, amikor is 5 százalékkal, 3,73 dollárral 70,38 dollárra csökkent - igaz, nem a Brent, hanem az amerikai nyersolaj árfolyama.

A szerdai zuhanás akkor kezdődött, amikor a líbiai állami olajvállalat közölte, újranyitja júniusban lezárt kikötőit. Ez mintegy napi félmillió hordó olaj visszatérését jelentheti a globális piacra.

Az ezután megjelent, a tengerentúli olajtartalékok zsugorodását jelző adat sem volt képes megfordítani a piacon uralkodó hangulatot, sőt.

Az eladási nyomást az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozták, konkrétabban az Államok azon bejelentése, hogy további 200 milliárd dollár értékű kínai termékekre vethet ki importvámot, illetve a kínaiak azonnali megtorlást kilátásba helyező reakciója. Ezek pedig az aggályok szerint jelentősen visszavethetik a globális olajkeresletet.

A dollár amerikai inflációs jelentést követően tapasztalható erősödése szintén hozzájárulhatott az olaj eséséhez. A zöldhasú erősödése pedig rendszerint az olyan, dollárban denominált árupiaci termékek árfolyamainak csökkenésével szokott járni, mint az olaj, bár idén az olajpiacon ez az összefüggés sem volt mindig egyértelmű.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-07-17 22:58
Irán keresetet nyújtott be az Egyesült Államok ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon, mert szerinte a ...
Vállalatok / 2018-07-17 22:28
Emelkedéssel zártak a tengerentúli tőzsdeindexek kedden azt követően, hogy a mutatók az európai ...
Vállalatok / 2018-07-17 20:23
Mintegy kétszázötven tüntető gyűlt össze kedden a dél-iraki Zubair olajmezőnél, hogy a kilencedik ...
Vállalatok / 2018-07-17 16:39
20 százalékot zuhantak a mai kereskedésben az Est Media részvényei. A céggel kapcsolatos hírek az ...
Vállalatok / 2018-07-17 16:18
Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) új ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!