EnglishAAA

Vállalatok

2018-06-13 13:41 - Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most (portfolio.hu)
594 milliárd forintnyi részvény volt a magyar lakosságnál április végén, ami új csúcs, több mint 200 milliárd forinttal több, mint egy éve. Ráadásul nem csak közvetlenül, de alapokon keresztül közvetve is birtokolnak részvényeket, az az állomány is nagyot nőtt egy év alatt. Az MNB legfrissebb statsiztikáiból szemezgettünk.

Április végén a magyar lakosságnál 594 milliárd forint értékben volt magyar részvény, olyan sok, amennyire korábban nem volt példa. Tavaly év végéhez képest 3,6 százalékkal, vagy 21 milliárd forinttal nőtt az állomány, az egy évvel korábbhoz képest pedig 204 milliárd forinttal (+52%) nőtt a lakosságnál lévő részvényállomány.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A tavalyi meredek állománynövekedéssel szemben az elmúlt hónapokban már nem a részvényárfolyamok emelkedése játszotta a fő szerepet, hanem az, hogy a magyarok egyre több részvényt vettek, nettó 24,7 milliárd forinttal több részvényük lett tavaly év végéhet képest,

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


miközben az átértékelődés az év első 4 hónapjában -3,6 milliárd forint volt. Egyébként az egyes hónapokban nagy kilengéseket mutat az átértékelődés, ami nem véletlen, a BÉT-en az elmúlt a blue chipek és a midcapek árfolyamában is nagy mozgásokat láttunk.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


Nem csak közvetlenül, de alapokon keresztül közvetve is rendelkeznek a magyarok részvénykitettséggel. A részvényalapok állománya közel 77 milliárd forint volt április végén, ami közel historikus csúcs, ezen belül a hazai részvényalapok állománya 24 milliárd forintot tett ki.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


Számításaink szerint a háztartások részvénykitettsége a különböző alapokon (részvény-, abszolút hozamú, vegyes alap stb.) keresztül 275 milliárd forint, ami közel 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A brókercégeknél lévő ügyfélvagyon is új csúcsra emelkedett, a befektetési vállalkozásoknál tartott értékpapírok állománya 2846 milliárd forintra ugrott, ebből a devizás értékpapírok 758, a forintos értékpapírok 2088 milliárd forintot tettek ki.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A megtakarítási számláknál az elmúlt hónapokban nem változott a trend, egyre népszerűbb a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), és egyre kevésbé a Nyugdíj-előtakarékossági számla, ami nem véletlen, hiszen a TBSZ-eknél a gyűjtőév utáni harmadik év elteltével a befektetéseken elért hozamra terhelt kamatadó/szja 10 százalékra csökken, az ötödik év után pedig adómentessé válnak a befektetések, vagyis 3-5 év után komoly adóelőnnyel juthatnak pénzükhöz a befektetők, ezzel szemben a NYESZ-nél csak a nyugdíjra való jogosulttá válás évében férhető hozzá adómentesen a befektetés, a hosszú várakozásért pedig még az évente akár 130 ezer forintos állami támogatás sem kárpótol.

Április végére a TBSZ-ek száma 353 ezerre nőtt, a NYESZ-ek száma 118 ezerre csökkent április végére, TBSZ-ből 4 ezerrel több, NYESZ-ből pedig 7 ezerrel kevesebb van, mint egy éve.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A NYESZ-eken lévő állomány április végére 494 milliárd forintra csökkent, a visszaesés tavaly év végéhez képest 24 milliárd forint, eközben a TBSZ-eken 2510 milliárd forintnyi megtakarítás volt, ami 31 milliárd forinttal több, mint tavaly év végén.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint mostCímlapkép: Shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-06-24 12:14
Egy olajaszállító hajó sérülése miatt nagymennyiségű, 200 tonna fűtőolaj ömlött a tengerbe a ...
Vállalatok / 2018-06-24 06:02
A Ford 1964 óta gyárt Mustangokat, a mára kultikussá vált amerikai izomautó természetesen rengeteget ...
Vállalatok / 2018-06-23 15:17
Szombat délelőtt jelentős káosz alakult ki Ferihegyen, miután a Wizzair légitársaság rendszere ...
Vállalatok / 2018-06-23 06:01
Hiába biztonsági előírások és intézkedések tömkelege, sajnos még mindig évente több ezren halnak meg ...
Vállalatok / 2018-06-22 21:05
Donald Trump ma Twitteren üzent Európának, 20 százalékos vámot vetne ki az Európából USA-ba ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!