EnglishAAA

Vállalatok

2018-05-17 18:21 - A Goldman szerint néhány hónapon belül összeomlik a Tesla árfolyama (portfolio.hu)
Az elmúlt hónapokban sokat lehetett hallani arról, hogy egyre több piaci szereplő véli úgy, hogy a Tesla igenis újabb tőkeemelésre fog szorulni a közeljövőben. Most a Goldman Sachs elemzője, David Tamberrino jelezte, egészen biztosan nem úszhatja meg az amerikai elektromosautó-gyártó a piacról történő friss pénz bevonását.


Tamberrino úgy véli, hogy a Teslának durván 10 milliárd dollárt kell a piacról a legkülönfélébb csatornákon (kötvények, átváltható kötvények, részvények) keresztül bevonni 2020 végéig annak érdekében, hogy finanszírozni tudja működését és terveit. Itt a tervek alatt elsősorban a Model 3 gyártásának felfuttatására, valamint egy új kínai gyár felépítésére kell gondolni.

A forrásbevonás érdekében alkalmazott lehetséges csatornákkal kapcsolatban megjegyzik, hogy míg a kötvények kibocsátása a vállalat hitelportfóliójára lesz hatással, addig az átváltható eszköz vagy éppen az új részvények piacra dobása a mostani befektetőket hígítanák ki.

Tamberrino véleménye szerint a Tesla-papírokat jelenleg túlárazza a piacok, ő maga 195 dolláros hat hónapos célárat fogalmazott meg, amely mintegy 31 százalékos diszkontot jelent a szerdai záróárfolyamhoz képest.

Ahogy fentebb már említettük, a Goldman Sachs elemzője nincsen egyedül véleményével, legutóbb a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's erősítette meg korábbi előrejelzését, amely szerint az amerikai cégnek rövid időn belül 2 milliárd dolláros tőkeemelésre lesz szüksége.

A dolog érdekessége viszont az, hogy Elon Musk, a Tesla vezére váltig állítja, nem lesz szükségük újabb tőkebevonásra és nem is terveznek ilyen lépést a közeljövőben, ugyanis pont hogy a Model 3 gyártásának a felfuttatásának köszönhetően már pozitív lesz a cég cash flowja és nyereséget termel majd a harmadik és a negyedik negyedévben.

Azt egyelőre nehéz megmondani, kinek lesz végül igaza, de az biztos, hogy a befektetőket egyáltalán nem izgatja jelen pillanatban Tamberrino várakozása, a Tesla árfolyama közel 0,5 százalékot erősödött a szerdai záráshoz képest.

A Goldman szerint néhány hónapon belül összeomlik a Tesla árfolyama(CNBC)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-05-22 19:49
Miután a magyar tőzsde idei mélypontján zárta a kereskedést, az olajárak pedig többéves csúcsponton ...
Vállalatok / 2018-05-22 19:30
Bocsánatot kért a nagy tömegű adatszivárgásokért a Facebook vezérigazgatója mai, az Európai ...
Vállalatok / 2018-05-22 18:38
Három és fél éve nem látott szintre, 80,4 dollárra emelkedett a Brent típusú kőolaj árfolyama ma ...
Vállalatok / 2018-05-22 16:19
Körülbelül egy évtizeddel ezelőtti piacra lépésétől fogva napjainkig Kína vezette a globális ...
Vállalatok / 2018-05-22 15:51
Nyolc évvel ezelőtt, még azt megelőzően, hogy egyetlen telefont is eladott volna, a kínai Xiaomi ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!