EnglishAAA

Vállalatok

2018-05-17 13:07 - Elege lett az EU-nak a magyar légszennyezésből (portfolio.hu)
Bíróság elé visz az Európai Bizottság hat uniós tagállamot, köztük Magyarországot a légszennyezettségi határértékek túllépése és a megfelelő intézkedések hiánya miatt - közölték csütörtökön Brüsszelben.

Az évek óta húzódó kötelezettségszegési eljárásokat harmadik szakaszba léptetve az Európai Bíróság elé utalják az ügyben az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Magyarországot, Németországot, Olaszországot és Romániát - jelentette be sajtóértekezletén Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos.

A Bizottság januárban már figyelmeztette az országokat, hogy állampolgáraik egészsége érdekében tartsák be a 2005-ban és 2010-ben hozott határértékeket, és az érintett országoktól pótlólagos intézkedéseket és az erre vonatkozó konkrét tervet kért a helyzet rendezésére.

Míg Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság a nitrogén-oxidokra vonatkozó határérték rendszeres megsértése miatt áll bíróság elé, addig Magyarország, Olaszország és Románia ellen a magas részecskennyezés miatt folytatódik az eljárás. A részecske vagy szálló por szennyezés fő forrásai a szilárd tüzelővel való fűtés (fa, szén, stb), de a dízelmotorok is jelentős mennyiségben bocsátják ki.

Amint arról korábban beszámoltunk, januárban az érintett tagországok illetékes minisztereinek és államtitkárainak részvételével miniszteri csúcstalálkozót tartott Brüsszelben Karmenu Vella környezetvédelmi biztos. A találkozón az uniós környezetvédelmi biztos felszólította a tagállamokat, hogy még február elején nyújtsák be a Bizottságnak arra vonatkozó beadványukat, hogyan szándékoznak eleget tenni az uniós levegőminőségi jogszabályokban előírt kötelezettségeiknek. Ellenkező esetben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

A korábbi brüsszeli tájékoztatás szerint a határidő lezárultáig az országok mindegyike, köztük Magyarország is további tájékoztatást nyújtott a levegőminőség javítása érdekében tervezett intézkedéseiről. A januári brüsszeli egyeztetést követően azonban a kormány.hu-n ismertetett tájékoztatásból nem derült ki hogy, milyen konkrét lépéseket terveznek a magyarországi légszennyezettség csökkentésére, így aztán annyira meglepő módon most új szakaszba léptetik az ország ellen immár tíz éve folyó kötelezettségszegési eljárást.

Sürgős lépéseket vár a Greenpeace

A WHO legfrissebb eredményei szerint évente 7 millió ember hal meg a légszennyezettség miatt világszerte. A fejlődő országok mellett hazánk is a világ legszennyezettebb levegőjű országai közé tartozik. Évente több mint tízezer magyar hal meg idő előtt a rossz levegőre visszavezethető okok miatt. A levegő részecskeszennyezése szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, légúti megbetegedéseket, valamint a magzatokban és gyermekekben fejlődési rendellenességet okozhat. A városokban elsősorban a dízeljárművekből származó nitrogén-dioxid pedig ugyancsak szív- és érrendszeri, illetve légúti megbetegedéseket okozhat.

Magyarországon mind a részecskeszennyezés (PM10), mind a nitrogén-dioxid-szennyezés (NO2) több mérési ponton (PM10 2016-ban Budapesten, Pécsett, Kazincbarcikán, Kecskeméten, Sajószentpéteren és Vácott; NO2 2016-ban és 2017-ben Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Nyíregyházán) rendszeresen meghaladja az uniós jogszabályok szerint megengedett értékeket. A budapesti Széna téren a NO2 órás határérték-túllépések száma például a megengedett 18 helyett 2016-ban és 2017-ben is 200 körül volt, Pécsett és Debrecenben pedig 100 körül.

Sokat javítana a PM10-kibocsátás mértékén a lakossági lignittüzelés és a tiltott hulladékégetés elleni hatékony fellépés, valamint az épületek energiahatékonyságának nagyarányú javítása mellett a fűtési rendszerek széleskörű cseréje, korszerűsítése. Olyan célzott támogatásokra van szükség továbbá, melyek a rászorulók számára is lehetővé teszik a szakszerű fűtést. A nedves fa, szén, lignit, még rosszabb esetben az illegális építési hulladék, leselejtezett bútor, műanyag vagy bálás ruha égetése súlyosan ártalmas az egészségre. A cél a megújulókkal működő fűtési rendszerek minél hamarabbi kiépítése, ugyanis ez nyújt környezetvédelmi és egészségvédelmi szempontból egyaránt elfogadható megoldást. Azt várjuk a most felálló kormánytól: sürgősen tegyenek lépéseket a szennyezés kibocsátásának mérséklése érdekében a lakossági fűtés hatékony korszerűsítésével és a szennyező dízeljárművek kiszorításával - nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-05-22 19:49
Miután a magyar tőzsde idei mélypontján zárta a kereskedést, az olajárak pedig többéves csúcsponton ...
Vállalatok / 2018-05-22 19:30
Bocsánatot kért a nagy tömegű adatszivárgásokért a Facebook vezérigazgatója mai, az Európai ...
Vállalatok / 2018-05-22 18:38
Három és fél éve nem látott szintre, 80,4 dollárra emelkedett a Brent típusú kőolaj árfolyama ma ...
Vállalatok / 2018-05-22 16:19
Körülbelül egy évtizeddel ezelőtti piacra lépésétől fogva napjainkig Kína vezette a globális ...
Vállalatok / 2018-05-22 15:51
Nyolc évvel ezelőtt, még azt megelőzően, hogy egyetlen telefont is eladott volna, a kínai Xiaomi ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!