EnglishAAA

Vállalatok

2018-04-17 10:41 - Újfajta bioüzemanyagot tesztel az Audi (portfolio.hu)
Az Audi és egy francia biotech vállalat egyesítik erőiket annak érdekében, hogy megoldják a bioüzemanyagok széles körű elterjedését akadályozó két legnagyobb problémát. A német luxusautógyártó áprilisban kezdte el tesztelni a 34 százalékban a cukorrépa feldolgozásának melléktermékeiből származó, új módszerrel előállított biokomponenssel kevert benzin használatát A4-es szedánjában. A keverék nagy előnye például a bioetanollal szemben, hogy bármelyik autóban használható, a motor mindenfajta átalakítása nélkül.

Míg az utóbbi években egyértelműen az elektromos és hibrid hajtás került előtérbe a bioüzemanyagokkal szemben mint a fosszilis üzemanyagok legfontosabb alternatívái, a technológia fejlesztésébe korábban sokat fektető vállalatok továbbra sem mondtak le róla. A bioüzemanyagokkal kapcsolatos legfontosabb megoldandó feladat az, hogy nagy volumenű gyártásuk ne járuljon hozzá az erdőirtások terjedéséhez, illetve, hogy ne vonjon ki élelmiszer vagy állati tápok előállítására is alkalmas értékes földterületeket a termelésből. Az ezekkel kapcsolatos aggályok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a bioüzemanyagok fejlődése és terjedése az elmúlt években elakadni tűnt.

A fosszilis energiahordozók helyettesítésére vonatkozó igény erősödése azonban több alternatív technológia számára is piacot biztosíthat a jövőben.

A francia Global Bioenergies által kidolgozott eljárás a cukorrépa feldolgozásakor keletkező, nem ehető melléktermékeket hasznosítja bioüzemanyag előállítására, vagyis nem von el közvetlen forrásokat az élelmiszertermeléstől. Az áprilisban tesztelt biobenzin alapanyaga a Global Bioenergies németországi demo üzeméből származik, az üzemanyag-komponenssé történő átalakítás folyamatában pedig a német Fraunhofer Institute is részt vett. A társaság számos szabadalommal rendelkezik azon baktériumokra, amelyek a mezőgazdasági hulladékokban található cukrot izobuténné, egy általában kőolajból előállított szénhidrogénné alakítják át, amellyel aztán már az Audi motorja is vígan elmuzsikál.

A Global Bioenergies az autógyártó mellett a Clariant és az Ineos Group vegyipari vállalatokkal is együttműködik, amelynek célja glükóz kivonása szalmából, majd annak szénhidrogénné alakítása. A Clariant technológiája állítólag már az érett stádiumban van, ugyanakkor a társaság nem közölte, hogy mikortól kezdhet kereskedelmi forgalomra is termelni. A Global Bioenergies és a francia cukorgyártó Cristal Union terveiben mindenesetre már szerepel egy 2021-től évi 50 ezer tonna izobutén előállítására alkalmas franciaországi üzem felépítése. Ez a mennyiség az ország benzinfogyasztásának 1 százalékát lefedő biokomponens előállítására elegendő. A beruházás várható költsége 115 millió euró, amelynek előteremtéséhez a társaságoknak még meg kell győzniük a befektetőket is.

(Bloomberg)

Címlapkép: shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-07-14 16:01
Sorra hallani, hogy egy-egy startup nyereségesen milliárd dolláros értékeltséget ér el és ezzel ...
Vállalatok / 2018-07-14 15:04
Nyomáscsökkenés miatt végrehajtott kényszerleszállás után kórházba kellett szállítani péntek este ...
Vállalatok / 2018-07-14 13:30
Ha minden jól megy, jövőre beindulhat az űrturizmus. Jeff Bezos cége a legolcsóbb jegyeket 200 ezer ...
Vállalatok / 2018-07-14 10:32
Csaknem 320 millió forint vissza nem térítendő támogatásból növeli gyártókapacitását a fő ...
Vállalatok / 2018-07-14 07:18
A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiltelefonjukat ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!