EnglishAAA

Vállalatok

2018-04-17 09:27 - Elszállt az alumínium ára Trump lépésére (portfolio.hu)
Közel hétéves csúcsra emelkedett az alumínium árfolyama; az Egyesült Államok legutóbbi oroszországi szankciói érzékenyen érintik a legnagyobb termelők működését, a Fehér Ház pedig újabb szankciók kivetését helyezte kilátásba hétfőn.

2011 óta nem látott magasságba emelkedett az alumínium jegyzése a londoni fémtőzsdén, miután az Egyesült Államok április elején szankciókat vetett ki orosz vállalatokra, oligarchákra, ügynökségekre és politikusokra. A szankciók által célzott nagyvállalatok között van a Ruszal, a világ egyik legnagyobb alumíniumtermelője is. Az amerikai szankciók egyik elsődleges célpontja a több orosz nagyvállalatot tulajdonló Oleg Gyerpipaszka, aki Putyin közeli szövetségese. Az üzletember érdekeltségébe tartozik az egyik legjelentősebb orosz vállalatcsoport, a Basic Element, de az En+ alumínium- és energiaipari konglomerátumot és a Ruszalt is ő irányítja.

Április eleje óta az alumínium árfolyama több mint 20 százalékkal lőtt ki, és jelenleg a 2400 dollár/tonnás szint körül áll a londoni fémtőzsdén.

Elszállt az alumínium ára Trump lépésére


Amennyiben a Ruszal termelése kiesne a globális piacról, az jelentős részt hasítana ki a kínálati oldalról. A Rio Tinto, a világ egyik legnagyobb bányavállalata már pénteken jelezte, ebben az esetben kénytelen lenne vis maior helyzetet hirdetni bizonyos, a Ruszallal kötött kontraktusára.

Az alumínium árfolyamának szárnyalásához a szankciók hatása mellett a dollár viszonylagos gyengesége, valamint az ipari fémek kereskedésében elmúlt napokban kialakult általános emelkedés is hozzájárul - mondta az ETF Securities elemzője, Nitesh Shah a Reutersnek.

Az alumínium árfolyamának meredek emelkedését az váltotta ki, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke márciusban 10 százalékos importvámot vetett ki az Államokba belépő alumínium szállítmányokra. A rendelkezés hatálya alól bizonyos országokat kivettek, de Oroszország nem tartozik ebbe a körbe.

Az elnök április elején még azzal hencegett, hogy a tarifák nem gyakorolnak negatív hatást az USA gazdaságára:A szankciók hatására azonban rallizni kezdett az árfolyam, a trend pedig folytatódhat is. Nikki R. Haley, az Államok ENSZ-nagykövete ugyanis vasárnap bejelentette, hogy a Trump-adminisztráció újabb szankciók kivetésére készül oroszországi vállalatokkal szemben a vélelmezett szíriai vegyifegyvergyártó program miatt. A Fehér Ház hétfőn ezt részben cáfolta, közölve, Trump egyelőre nem fogadott el kiegészítő intézkedéseket, ám további szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben, döntés pedig a közeli jövőben várható.
Címlapkép: shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-07-14 16:01
Sorra hallani, hogy egy-egy startup nyereségesen milliárd dolláros értékeltséget ér el és ezzel ...
Vállalatok / 2018-07-14 15:04
Nyomáscsökkenés miatt végrehajtott kényszerleszállás után kórházba kellett szállítani péntek este ...
Vállalatok / 2018-07-14 13:30
Ha minden jól megy, jövőre beindulhat az űrturizmus. Jeff Bezos cége a legolcsóbb jegyeket 200 ezer ...
Vállalatok / 2018-07-14 10:32
Csaknem 320 millió forint vissza nem térítendő támogatásból növeli gyártókapacitását a fő ...
Vállalatok / 2018-07-14 07:18
A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiltelefonjukat ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!