EnglishAAA

Vállalatok

2018-04-17 09:23 - Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra (portfolio.hu)
Az amerikai kereskedelmi minisztérium megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket értékesítsenek a kínai távközlési cégnek, a ZTE-nek a következő hét évben. A magyarázat, hogy a kínai cég megsértette az amerikaiakkal kötött megállapodást és illegálisan értékesített termékeket Iránnak. Ez nem jó sem a ZTE-nek, miután alkatrészeinek több mint negyede amerikai és az amerikai alkatrészgyártóknak sem, akik egy nagy ügyfelüket bukták el.

A kínai ZTE távközlési eszközöket és telefonokat gyárt, alkatrészeinek 25-30 százaléka származik amerikai cégektől. Így nagy veszteség számára, ha a beszállítói közül kiesnek az amerikai vállalatok a következő hét évre.

A tiltás oka, hogy tavaly a texasi bíróság bűnösnek találta a ZTE-t, mert megsértette az amerikai szankciókat, amikor termékeket és technológiát adott el Iránnak. A kínai cég, amely az Egyesült Államokban is értékesít okostelefonokat, 890 millió dolláros pénzbüntetést kapott és további 300 millió dolláros büntetést helyeztek kilátásba.

Nem csak a ZTE szenvedheti meg a tilalmat, hiszen több amerikai cégnek volt a nagy ügyfele. Az Acacia Communications árfolyama közel 36 százalékot zuhant hétfőn a hírre, a Lumentum Holdings részvényei 9 százalékot estek, az Oclaro papírjai pedig 15 százalékot veszítettek értékükből. A ZTE árfolyama nem reagált jelentősebb elmozdulással a hírre, a kínai tőzsdén 0,4 százalékot emelkedett a részvények árfolyama.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra


Tavaly az Acacia Communications bevételeinek 30 százaléka származott a ZTE-től. Kevésbé indokolt a Lumentum árfolyamának zuhanása, hiszen bevételeinek mindössze 2-3 százaléka származott a ZTE-től. Viszont a Huawei adja bevételeinek 15 százalékát és a tilalom kedvezhet a ZTE versenytársainak, például a ZTE-nek és a Nokiának, mert piaci részesedést szerezhetnek. Az MKM Partners elemzője szerint a Lumentumnál érdemes megvenni most az esést.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra


Az Oclaro 15 százalékos zuhanása szintén jó vételi lehetőséget teremtett. A cég felvásárlás alatt áll, a Lumentum venné meg. Nem valószínű, hogy lefelé módosítják az ajánlati árat és az sem, hogy a kínai hatóságok blokkolják majd az akvizíciót. Az Oclaro bevételeinek 10-15 százaléka származik a Huaweitől és a ZTE-től, 10 százalék pedig a Nokiától folyik be.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra


A Finisar árfolyama szintén esett 4 százalékot a tegnapi kereskedésben, pedig azok közé tartozik, amelyek inkább a Huawei felé rendelkeznek kitettséggel, mint a ZTE felé.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra(Reuters / Marketwatch)

A címlapkép forrása: Shutterstock

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-07-14 16:01
Sorra hallani, hogy egy-egy startup nyereségesen milliárd dolláros értékeltséget ér el és ezzel ...
Vállalatok / 2018-07-14 15:04
Nyomáscsökkenés miatt végrehajtott kényszerleszállás után kórházba kellett szállítani péntek este ...
Vállalatok / 2018-07-14 13:30
Ha minden jól megy, jövőre beindulhat az űrturizmus. Jeff Bezos cége a legolcsóbb jegyeket 200 ezer ...
Vállalatok / 2018-07-14 10:32
Csaknem 320 millió forint vissza nem térítendő támogatásból növeli gyártókapacitását a fő ...
Vállalatok / 2018-07-14 07:18
A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiltelefonjukat ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!