EnglishAAA

Vállalatok

2018-04-17 11:02 - Kettészakadt Magyarország, útban a megoldás (portfolio.hu)
Most még Közép-Magyarországon, illetve a főváros vonzáskörzetében összpontosul a magyar ipari ingatlanállomány több mint 40%-a, de érdemi elmozdulást látni az ország észak-keleti és dél-nyugati területein is - mondta el a Portfolio-nak Szucsány György, az Inpark üzletfejlesztési vezetője. A szakember szerint az ipari ingatlanok hozama jelenleg 8% körüli szinten áll, annak ellenére, hogy az építési költségek jelentősen emelkedtek. Az interjúban kitér arra is, hogy bár a magyar úthálózatfejlesztés nehezen tartja a lépést a villámtempóban fejlődő logisztikai szektorral, azért vannak előre mutató projektek itthon.

Az ipari ingatlanok jövőjéről Szucsány György csütörtökön előadást tart a Portfolio Smart Logistics 2018 konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!


Mennyire Budapest központúak ma az ipari parkok Magyarországon?

A legtöbb ipari park Közép-Magyarországon és ezen belül is a főváros vonzáskörzetében helyezkedik el, ide összpontosul a teljes ipari ingatlanállomány több mint 40%-a.

Látható érdemi elmozdulás más magyar városok irányába is?

A hat nagy ipari-logisztikai koncentráció (Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Budapest, Kecskemét, Nyíregyháza) mellett az ország más pontjain is megfigyelhető a befektetői érdeklődés fellendülése, különösen az ÉK-i (pl. Miskolc) és a DNY- i (pl. Pécs) területeken.

Milyen átlagos kihasználtsággal működik itthon egy ipari park?

Magyarországon az Ipari Park címet viselő 196 park közel egyharmada tekinthető csak aktívan működő és folyamatosan fejlődő ipari parknak. Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt 25 évben kiépült és sikeresen működő ipari parkok legnagyobb része elérte működési kapacitásának határait, további bővítésükhöz jelentős forrásra és infrastrukturális fejlesztésre van szükség. Ahhoz, hogy egy ipari park vonzó befektetési környezetet kínáljon a betelepülő vállalkozások számára, folyamatosan fejlesztenie kell az infrastrukturális ellátottság mellett a nyújtott szolgáltatások körét és színvonalát is.

Szucsány György

üzletfejlesztési vezető

Inpark

Szucsány György az Inpark üzletfejlesztési vezetője, aki az ipari ingatlanok értékesítése, bérbeadása és új ügyfelek felkutatása mellett az ingatlanok üzemeltetéséért felelős. Korábban a CTP Magyarországnál dolgozott... Tovább »Átlagban milyen profittal lehet egy nagyobb, jó megközelíthetőségű és jó kihasználtságú ipari parkot felhúzni és üzemeltetni?

Jelenleg az ipari ingatlanok hozama 8% körüli szinten áll. Egy teljesen zöldmezős ipari park alapinfrastruktúrája tervezett módon épül ki, az ipari ingatlanok kialakítása vagy sztenderd vagy BTS létesítményekkel viszonylag szabadon választható. Az építési költségek jelentősen emelkedtek, de állami szereplőként mi arra törekszünk, hogy maradandót alkossunk, élhető és fenntartható létesítményeket fejlesszünk. Az Országos Ipari Park Koncepció célja, hogy öt éven belül minden megyei jogú város és érintett régió átláthatóan működő, egységes hálózatba szervezett, a nemzetközi sztenderdeknek és a globális piaci elvárásoknak megfelelő ipari parkkal rendelkezzen.

A sztenderd megvalósítás mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a személyre szabott megoldások. BTS-oldalon milyen egyedi igényekkel, technológiai elvárásokkal rukkolnak elő az ügyfelek?

A legkülönbözőbb elvárásokkal szembesülünk, de a technológiához kapcsolódó igények (pl. belmagasság, padló teherbírása) mellett megjelennek a munkaerő kényelmét és megtartását szolgáló követelmények (pl. természetes fény, közösségi terek) és az üzemeltetési költségek csökkentését célzó elvárások (pl. világítástechnika, szigetelés, szenzortechnika) és a Smart megoldások is.

Milyen fő szempontok alapján választanak ma ipari parkot a cégek?

A terület megközelíthetősége, autópálya elérhetősége, ár és fejlesztési lehetőségek mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a munkaerő elérhetősége és képzettsége, intermodális szállítmányozás lehetősége, támogatások igényelhetősége és a fenntartható üzemeltetés szempontjai.

Vannak olyan ügyfelek, akik a megszokottakhoz képest extra szolgáltatásokat is elvárnak? Melyik volt eddig a legextrémebb, amivel találkozott?

Több mint 10 éve foglalkozom ipari ingatlanok üzemeltetésével és bérbeadásával, számomra már nem létezik olyan, hogy "extrém kérés". A legtöbb szolgáltatási szektorhoz hasonlóan a mi ügyfeleink is gyors, olcsó és hibátlan szolgáltatást várnak el.

Az ipari parkok jó megközelíthetőségéhez, ahogy Ön is említett, elengedhetetlen a megfelelő úthálózat. Ön mit gondol a magyar úthálózat jelenlegi állapotáról?

Javuló tendenciát látok, folyamatos az országos úthálózat bővítése és rekonstrukciója, de természetesen ez nem lehet kellően gyors a villámtempóban fejlődő logisztikai szektor számára. Fontosnak tartom, hogy fejlődik a megyei jogú városok elérhetősége és folyamatban van az országhatár gyorsforgalmi kapcsolatainak fejlesztése is.

Ipari parkokhoz kapcsolódóan foglalkoznak úthálózat-fejlesztéssel is?

Természetesen, a Nemzeti Ipari Park Hálózat kialakításának része, hogy a parkokhoz vezető útkapcsolat és a parkon belüli úthálózat is kiépítésre kerül.

Hol vannak jelenleg olyan rendelkezésre álló területek Magyarországon, ahol nagyobb ipari parkokat is fel lehet húzni a közeljövőben? Mennyiben gátolja ezeket a projektet a magyar úthálózat fejlettségi szintje?

A Nemzeti Ipari Park Hálózattal mi pontosan ezt a fejlesztést valósítjuk meg, gyors, rugalmas, teljes körű ipariingatlan-megoldásokat kínálunk szerte az országban. Az előkészítéstől a komplett tervezésen és a kulcsrakész kivitelezésen át a hosszú távú ingatlankezelésig, az ipari létesítményekkel kapcsolatos valamennyi tevékenység egy kézben összpontosul. Az úthálózattal kapcsolatban pedig fontosnak tartom az ország K-i, DK-i térségének gyorsforgalmi elérhetőségét célzó M4-es és M44-es autópálya fejlesztések mielőbbi elkészülését, ezen fejlesztések nagyban segítik majd a térség gazdasági fellendülését és a logisztikai vérkeringésbe való bekapcsolódását.

Címlapkép: MTI/Bugány János

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-07-14 16:01
Sorra hallani, hogy egy-egy startup nyereségesen milliárd dolláros értékeltséget ér el és ezzel ...
Vállalatok / 2018-07-14 15:04
Nyomáscsökkenés miatt végrehajtott kényszerleszállás után kórházba kellett szállítani péntek este ...
Vállalatok / 2018-07-14 13:30
Ha minden jól megy, jövőre beindulhat az űrturizmus. Jeff Bezos cége a legolcsóbb jegyeket 200 ezer ...
Vállalatok / 2018-07-14 10:32
Csaknem 320 millió forint vissza nem térítendő támogatásból növeli gyártókapacitását a fő ...
Vállalatok / 2018-07-14 07:18
A roamingdíjak tavaly júniusi eltörlése óta a magyarok többet használják a mobiltelefonjukat ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!