EnglishAAA

Vállalatok

2018-03-13 10:03 - Trump nemzetbiztonsági kockázatok miatt állja útját egy gigafelvásárlásnak (portfolio.hu)
Donald Trump állja útját a felvásárlásnak, ami minden idők legnagyobb akvizíciója lett volna a technológia szektorban: megakadályozza, hogy a Broadcom megvegye a Qualcommot. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági kockázatokat lát a felvásárlásban, attól tart, hogy túl nagy lesz Kína befolyása a mobil távközlési eszközök piacán.

Ha a szingapúri Broadcom megvenné az amerikai Qualcommot, azzal egy távol-keleti cég kezébe kerülne az a chipgyártó, ami addig vezető szerepet játszott a mobilkommunikációs eszközök fejlesztésében és az iparági standardok felállításában.

A Qualcomm a Huawei legnagyobb versenytársa. A Broadcom 117 milliárd dolláros ajánlatot tett a Qualcommra, de az amerikai cég ezt visszautasította. Ezt követően vizsgálta meg a külföldi befektetések amerikai bizottsága (CFIUS) a tranzakciót, ami azért felel, hogy vizsgálja a külföldi vállalatok részesedésszerzését az amerikai vállalatokban. A hatóság arra fókuszált a vizsgálat során, hogy a Broadcom vajon megvonja-e a kutatás-fejlesztési pénzeket majd a Qualcommtól a felvásárlás után, hogy megnehezítse a piaci versenyt és hogy mekkora kockázat jelentenek a Broadcom többi partnere.

A hatóság szerint a Qualcomm piacvezető az 5G-technológia terén és ha a kínai dominancia érvényesülne, az jelentős nemzetbiztonsági kockázatokkal járna az Egyesült Államok számára. Az ügyhöz közel álló források szerint ha a felvásárlás megtörténne, abban az esetben 10 éven belül a kínaiak piacvezetők lenének az 5G-technológiában és az amerikai távközlési szolgáltatóknak nem marad majd választási lehetőségük. Mindenképpen Huawei eszközt kell majd venniük.

A Broadcom közölte, hogy vizsgálják az elnöki utasítást és nem értenek egyet azzal, hogy az akvizíció nemzetbiztonsági kockázatot jelentene.

Ez az ötödik alkalom, hogy egy amerikai elnök egy felvásárlás útját állta, ebből Trump elnöksége alatt ez a második.

Trump nemzetbiztonsági kockázatok miatt állja útját egy gigafelvásárlásnak(Reuters)

A hírek szerkesztését a CIB Bank tartalomszolgáltató partnerei végzik. Az itt leírtak nem feltétlenül tükrözik a CIB Bank véleményét.

LEGFRISSEBB HÍREINK

Vállalatok / 2018-06-22 21:05
Donald Trump ma Twitteren üzent Európának, 20 százalékos vámot vetne ki az Európából USA-ba ...
Vállalatok / 2018-06-22 19:22
8 egymást követő napon esett a világ egyik legfontosabb részvényindexe, a Dow Jones, és ha ma is ...
Vállalatok / 2018-06-22 19:10
2018. július 7-től, szombattól a nyári iskolai szünet végéig tartó időszakban felújítják az 1-es ...
Vállalatok / 2018-06-22 18:31
A Kulcs-Soft nagytulajdonosa, Kulcsár Tibor azt szeretné, ha a mostaninál nagyobb lenne a BÉT ...
Vállalatok / 2018-06-22 18:11
Nem változik júliustól az üzemanyagok jövedéki adója, mivel 50 dollár fölött maradt az ásványolaj ...
Olvassa az Intesa Sanpaolo csoport híreit
a world.intesasanpaolo.com oldalon!